• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Vand- og energibesparende teknologier03. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Minister vild med fakkelanlæg

Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus Christensen, var både nysgerrig og engageret, da han blev introduceret til den fakkelteknologi, som Danish Crown er medejer af gennem virksomheden Agrogas. Nu vil han arbejde for at gøre det attraktivt for danske landmænd at investere i fakkelanlæg.


-Jeg synes, det er megafedt.
Sådan lød ordene fra Jeppe Bruus, Minister for Grøn Trepart, da han blev bedt om at sætte ord på den fakkelteknologi, som flere af Danish Crowns andelsejere allerede har taget i brug.
Ministeren besøgte i forrige uge Ny Eskelund på Fyn, der ejes af Mads Rauff-Bjerre, der som en af de første landmænd har investeret i fakkel-teknologien fra Agrogas.
Fakkel-teknologien virker ved at opsamle og afbrænde metan fra overdækkede gylletanke. Når metan brændes af, bliver den til CO2 og vand, og da metan er en 28 gange stærkere drivhusgas end CO2, reduceres klimaaftrykket fra gyllen med over 95 procent i processen, fordi et kilo metan ved afbrænding blive omdannet til et kilo CO2. Netop den store konkrete reduktion, og at teknologien er simpel at forstå, gjorde indtryk på ministeren.
-Jeg er optaget af, at vi finder permanente veje til at omlægge vores produktion, så den bliver bæredygtig og klimavenlig. Jeg vil helst være med til at skabe et marked, men der kan være behov for nogle broer – vi giver jo også tilskud til biogas og pyrolyse, men jeg kan jo ikke stå her og love det, siger Jeppe Bruus og fortsætter:
-Det skræmmer mig bestemt ikke at gå ind og kigge i, hvordan vi skaber en efterspørgsel og en business case for landmanden, så vi kommer langt hurtigere frem over isen.

Danish Crown ejer 25 procent af aktierne i Agrogas og har skudt kapital ind i virksomheden med det klare formål at få teknologien ud at arbejde på andelsejernes bedrifter.
De foreløbige testresultater af Agrogas’ teknologi viser, at det samlede klimaaftryk for en slagtegris kan reduceres med op til 20 procent. Typisk opgøres reduktioner ellers i decimaler eller mindre etcifrede procenttal, så derfor vil ministeren nu undersøge, hvad der fra politisk hold kan gøres for at sætte fart på udrulningen af teknologien. Og her var ministeren særligt optaget af at få fakkel-teknologien godkendt som virkemiddel, så der kan udstedes CO2-certifikater, som landmanden kan sælge.
-Noget af det, jeg har taget med mig i dag, er hele spørgsmålet omkring kreditter. Kan vi skabe et marked, der gør, at vi kan skalere op hurtigt og få det godkendt og anerkendt. Det kommer jeg til at kigge på, siger Jeppe Bruus.

I dag er der opsat tre anlæg ved landbrug med grise, og i januar fik AgroGas en aftale i hus med Viking Danmark om at opsætte to nye anlæg ved kvægbrug.

Seneste nyt fra redaktionen

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

ForskningTop03. 06. 2025

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer. Tænk, hvis [...]

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion03. 06. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner nu døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres [...]

Producentansvar – uklare regler skaber frustration

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 06. 2025

Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle senest i weekenden sikre, at deres faktiske emballagemængder for 2024 var indberettet. Mange har allerede indberettet [...]

Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

Forskning03. 06. 2025

Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr. Plantefondens tredje ansøgningsrunde er lukket, og der er modtaget 141 ansøgninger for et samlet beløb [...]

Minister vild med fakkelanlæg

Vand- og energibesparende teknologier03. 06. 2025

Ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus Christensen, var både nysgerrig og engageret, da han blev introduceret til den fakkelteknologi, som Danish Crown er medejer af gennem virksomheden Agrogas. Nu vil han arbejde for at gøre det attraktivt for danske landmænd at investere i fakkelanlæg. -Jeg [...]

Hoyer lancerer EC-motorer og indgår lokalt samarbejde om energibesparende landbrug i Asien

NavnenytVand- og energibesparende teknologier03. 06. 2025

Den danske virksomhed Hoyer udvider sin tilstedeværelse i Kina gennem et formelt samarbejde med hollandske Stienen og deres joint venture-aktiviteter i Kina. Partnerskabet fokuserer på fælles udvikling af energieffektive ventilationsløsninger, vidensdeling og støtte til opgraderingsinitiativer for [...]

Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

Automation og robotterInnovationTop27. 05. 2025

Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle [...]

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltBranchenytNavnenyt27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet – og nu er Foreningen Dansk Vin – FDV – blevet en del af SMVdanmark. Dermed bliver FDV den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV repræsenterer både hobby- og erhvervsavlere i [...]

AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed27. 05. 2025

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i [...]

Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

Navnenyt27. 05. 2025

Lineage, Inc., der er verdens største globale temperaturkontrollerede lager-REIT, har i dag annonceret tilgængeligheden af større kapacitet på sit kølelager i Vejle, Lineages største lokation i Danmark. Udvidelsen i Vejle bringer den samlede kapacitet op på 93.500 EUR-paller, hvilket øger [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

    03.06.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    03.06.2025

  • Producentansvar – uklare regler skaber frustration

    03.06.2025

  • Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

    03.06.2025

  • Minister vild med fakkelanlæg

    03.06.2025

  • Hoyer lancerer EC-motorer og indgår lokalt samarbejde om energibesparende landbrug i Asien

    03.06.2025

  • Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

    27.05.2025

  • Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik