• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk Institut.

Foto: freepik.com.

Traditionelt har tilsætning af nitrit været brugt som et effektivt konserveringsmiddel til at hæmme vækst og toksinproduktion fra C. botulinum i kødprodukter.
Fra oktober 2025 er en ny EU-forordning trådt i kraft, hvori de tilladte niveauer af nitrit tilsat animalske fødevarer er reduceret. Formålet er at mindske indtaget af nitrit og de potentielt skadelige nitrosaminer, der blandt andet kan dannes under opvarmning.
Men reducerede niveauer af nitrit betyder også, at fødevareproducenter skal være ekstra opmærksomme på risikoen for vækst af clostridier.
I forhold til forarbejdede kødprodukter, som skal opbevares på køl, har vi i Danmark i forvejen en strammere lovgivning for tilsætning af nitrit, hvorfor de nye, ændrede EU-regler ikke har nogen betydning her.

Fødevaresikkerhed af konservesprodukter
Det har de derimod for producenter af kødkonserves, lyder det fra Teknologisk Institut.
Hidtil har det for konservesproducenterne været muligt at følge Codex Alimentarius’ anbefalinger til, hvordan sammenlignelig sikkerhed opnås, hvis der ændres i saltindholdet eller varmebehandlingen af et produkt.
Disse anbefalinger bygger på, at der tilsættes 150 ppm natriumnitrit (Na-nitrit). De nye EU-regler betyder imidlertid, at mængden af nitrit, der må tilsættes, reduceres markant: For produkter varmebehandlet til en F₀ > 3 (svarende til autoklavering ved 121,1°C i mindst tre minutter eller ækvivalent varmebehandling) må der kun tilsættes 82 ppm Na-nitrit. For produkter med F₀ < 3 må der tilsættes 119 ppm.
Fødevaresikkerhed af konservesprodukter, som normalt kan opbevares ved stuetemperatur i flere år, afhænger af en kombination af varmebehandling samt tilsatte koncentrationer af salt og nitrit.
Når anbefalingerne i Codex Alimentarius ikke længere er fyldestgørende for fødevaresikkerheden, mangler der dokumentation for, at reduktionen af mængden af nitrit ikke øger risikoen for vækst af C. botulinum eller reducerer holdbarheden grundet vækst af en anden gruppe af clostridier, der ikke er toksinproducerende, men som fordærver produktet.

Challangetests
Gennem challengetest undersøger Teknologisk Institut, om kødprodukter med lavere nitritindhold fortsat kan opnå samme fødevaresikkerhed og holdbarhed som hidtil.
Det undersøges, om forskellige konserveringsstrategier – fx om tilsætning af organiske syrer som laktat – kan kompensere for det lavere niveau af nitrit i konservesprodukter i forhold til vækst af clostridier.
Foreløbige resultater indikerer, at det ikke har en betydelig effekt på vækst af clostridier i konserves at reducere mængden af tilsat nitrit fra 150 ppm Na-nitrit til 119 ppm Na-nitrit.
Det undersøges også, hvor meget den tilsatte mængde Na-nitrit kan reduceres uden at fødevaresikkerheden og holdbarheden forringes.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik