• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk Institut.

Foto: freepik.com.

Traditionelt har tilsætning af nitrit været brugt som et effektivt konserveringsmiddel til at hæmme vækst og toksinproduktion fra C. botulinum i kødprodukter.
Fra oktober 2025 er en ny EU-forordning trådt i kraft, hvori de tilladte niveauer af nitrit tilsat animalske fødevarer er reduceret. Formålet er at mindske indtaget af nitrit og de potentielt skadelige nitrosaminer, der blandt andet kan dannes under opvarmning.
Men reducerede niveauer af nitrit betyder også, at fødevareproducenter skal være ekstra opmærksomme på risikoen for vækst af clostridier.
I forhold til forarbejdede kødprodukter, som skal opbevares på køl, har vi i Danmark i forvejen en strammere lovgivning for tilsætning af nitrit, hvorfor de nye, ændrede EU-regler ikke har nogen betydning her.

Fødevaresikkerhed af konservesprodukter
Det har de derimod for producenter af kødkonserves, lyder det fra Teknologisk Institut.
Hidtil har det for konservesproducenterne været muligt at følge Codex Alimentarius’ anbefalinger til, hvordan sammenlignelig sikkerhed opnås, hvis der ændres i saltindholdet eller varmebehandlingen af et produkt.
Disse anbefalinger bygger på, at der tilsættes 150 ppm natriumnitrit (Na-nitrit). De nye EU-regler betyder imidlertid, at mængden af nitrit, der må tilsættes, reduceres markant: For produkter varmebehandlet til en F₀ > 3 (svarende til autoklavering ved 121,1°C i mindst tre minutter eller ækvivalent varmebehandling) må der kun tilsættes 82 ppm Na-nitrit. For produkter med F₀ < 3 må der tilsættes 119 ppm.
Fødevaresikkerhed af konservesprodukter, som normalt kan opbevares ved stuetemperatur i flere år, afhænger af en kombination af varmebehandling samt tilsatte koncentrationer af salt og nitrit.
Når anbefalingerne i Codex Alimentarius ikke længere er fyldestgørende for fødevaresikkerheden, mangler der dokumentation for, at reduktionen af mængden af nitrit ikke øger risikoen for vækst af C. botulinum eller reducerer holdbarheden grundet vækst af en anden gruppe af clostridier, der ikke er toksinproducerende, men som fordærver produktet.

Challangetests
Gennem challengetest undersøger Teknologisk Institut, om kødprodukter med lavere nitritindhold fortsat kan opnå samme fødevaresikkerhed og holdbarhed som hidtil.
Det undersøges, om forskellige konserveringsstrategier – fx om tilsætning af organiske syrer som laktat – kan kompensere for det lavere niveau af nitrit i konservesprodukter i forhold til vækst af clostridier.
Foreløbige resultater indikerer, at det ikke har en betydelig effekt på vækst af clostridier i konserves at reducere mængden af tilsat nitrit fra 150 ppm Na-nitrit til 119 ppm Na-nitrit.
Det undersøges også, hvor meget den tilsatte mængde Na-nitrit kan reduceres uden at fødevaresikkerheden og holdbarheden forringes.

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik