• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller.

Tre års limbo i retssystemet ser nu ud til at slutte for slagtermester Lene Hammer Larsen fra Østerport Slagter i Ikast, efter fødevareminister Jacob Jensens ønske om at ændre reglerne for bøder.

Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark ønsker fødevareminister Jacob Jensen nu at ændre reglerne for fødevarekontrollen, så fødevarevirksomheder, der ellers har styr på fødevaresikkerheden, ikke skal have store bøder for bagatelfejl.
Ændringen af reglerne sker efter en sag, hvor den erfarne slagtermester Lene Hammer Larsen blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at glemme at skrive allergenen ”æg” med fed eller store bogstaver på en pakke hjemmelavede frikadeller. Fejlen blev opdaget under et uanmeldt kontrolbesøg tilbage i 2022, og selvom Lene Hammer Larsen straks erkendte fejlen og ændrede etiketterne på frikadellerne, mens fødevarekontrollen stadig var i butikken, stod bøden og den efterfølgende sure smiley ikke til at ændre.
FødevareDanmark opfordrede slagteren til at nægte at betale bøden med henblik på at få domstolene til at tage stilling til fødevarekontrollens bødestørrelser. Det startede et tre år langt sagsforløb med FødevareDanmark og Lene Hammer Larsen på den ene side og Fødevarestyrelsen på den anden.
Sagen ser dog ud til at slutte nu, efter fødevareministeren har valgt at ændre reglerne for fødevarekontrollen.
-Hvis vi ser bort fra, at sagsforløbet har været helt urimeligt langt for en dygtig fødevarehåndværker, så er vi i FødevareDanmark meget tilfredse med, at fødevareministeren nu tager affære og ændrer reglerne. Vi har igennem de seneste år set for mange af denne type sager, hvor flittige erhvervsdrivende bliver straffet urimeligt hårdt for bagatelfejl. Det er vores håb, at disse sager fremover kan løses med dialog og vejledning, siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.
FødevareDanmark repræsenterer godt 600 små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren.

Banal mærkningsfejl
Med fødevareministerens indgreb vil sager som Lene Hammer Larsens sag fremover medføre en løftet pegefinger fra fødevarekontrollen i førstegangstilfælde og en bøde på 10.000 kroner ved gentagelse. Hvis den erhvervsdrivende ikke kan redegøre for allergener, vil det fortsat medføre en bøde på 40.000 kroner, som det er tilfældet i dag.
-Med de opdaterede retningslinjer er der en bedre sammenhæng mellem forseelsen og den sanktion, som fødevarekontrollen kan idømme de erhvervsdrivende. I sager som Lene Hammer Larsens sag vil en banal mærkningsfejl blive sanktioneret som det, den er – nemlig en banal mærkningsfejl. Det er kun ret og rimeligt, siger Leif Wilson Laustsen.

Uskønt forløb
Lene Hammer Larsens sag skulle egentlig have været for retten i Herning i forrige uge, men med mindre end et døgns varsel valgte Fødevarestyrelsen at udskyde sagen.
Det samme skete for et år siden, da sagen første gang skulle have været for retten.
-Det har været et uskønt forløb, hvor myndighederne lader til at have glemt, at der er et levende menneske bag CVR-nummeret. Der er blevet brugt rigtig mange ressourcer på en sag, der aldrig burde have været en sag. Jeg håber, at myndighederne vil bruge anledningen til at kigge lidt indad og reflekterer over, om man har været gode nok til at implementere det adfærdskodeks, som fødevareministeren introducerede for flere år siden, siger Leif Wilson Laustsen.

Seneste nyt fra redaktionen

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik