• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytNavnenyt03. 12. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Nyt forskningsprojekt om skridhæmmende fodtøj i mejerimiljøer

Mejeri- og ostefremstilling er en af de brancher inden for fødevarefremstilling, der har flest ulykker. Siden 2019 har 4.315 fødevareproduktionsmedarbejdere været ude for en arbejdsulykke. Nu skal nyt forskningsprojekt knække koden for mere skridhæmmende fodtøj. Det er bl.a. sikkerhedsskoproducenten Sika Footwear A/S, der samarbejder med forsker ved institut for sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Lasse Hamann Jakobsen, om forskningsprojektet.

Mejerimiljøer, især de områder hvor kitvæske anvendes under modning af ost, udgør en stor udfordring i form af glatte overflader, hvilket øger risikoen for faldulykker. Foto: Lasse Hamann Jakobsen.

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at mejeri- og ostefremstilling er den branche inden for fremstilling af nærings- og nydelsesmidler, der siden 2019 har absolut flest forekomster af arbejdsulykker. Nu skal nyt forskningsprojekt støttet af arbejdsmiljøforskningsfonden belyse, hvordan man undgår de mange faldulykker, der er den hyppigste type arbejdsulykke på industriarbejdspladser. Det er bl.a. sikkerhedsskoproducenten Sika Footwear A/S, der samarbejder med forsker ved institut for sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Lasse Hamann Jakobsen, om forskningsprojektet.
-Lasse Jakobsen har tidligere forsket i skridsikkerhed. Derfor er vi meget begejstret for, at han endnu engang forsker i skridsikkerhed, og endda så specifikt som det er tilfældet omkring ostekit, der ofte er skyld i spejlglatte gulve, siger CEO hos Sika Footwear A/S, Martin Dahl. Han uddyber, at flere af Sika Footwears samarbejdspartnere har delt deres udfordringer med nærulykker grundet glatte overflader, og på den baggrund håber skoproducenten nu, at forskningsprojektet kan bringe essentiel viden med sig:
-Det er ekstrem vigtigt for os, at der bliver forsket på området, for det giver os og resten af branchen en unik mulighed for at opnå viden på området. Helt konkret håber vi at få specifik viden, vi kan bruge til at udvikle specielle sko, der højner skridsikkerheden hos mejerimedarbejdere samt hos andre fødevareproducenters medarbejdere.

Nedbringelse af fald og glideulykker
Grundlaget for Lasse Jakobsens forskningsprojekt er at kunne bibringe viden, der kan være med til at mindske antallet af faldulykker, hvor folk glider på industriarbejdspladser.
-Mejerimiljøer, især de områder hvor kitvæske anvendes under modning af ost, udgør en stor udfordring i form af glatte overflader, hvilket øger risikoen for faldulykker, på trods af strenge procedurer for hyppige rengøringer. Én faldulykke er én for mange. Især når risikoen for at de indtræffer, kan reduceres ved at tilpasse sikkerhedsskoenes sålegenskaber efter det pågældende arbejdsmiljøs underlag, udtaler Lasse Hamann Jakobsen.
I sit laboratorium på Aalborg Universitet har forskeren replikeret specifikke gulve og kitvæske ostefremstilling, som så bruges til at sammenligne skos designparametre overfor skridsikkerhed. Den eneste variabel er altså sikkerhedsskoene, hvoraf flere af skomodellerne er fra Sika Footwear.
-Vi har fundet frem til, at man ikke kan lave et generisk stempel på, at noget er skridsikkert. Det kommer an på overflader, gulv og forureninger i forskellige miljøer, og det er kombinationen af de parametre, vi undersøger og måler på. Forhåbentlig kan vi fremvise resultater, som producenter og virksomheder fremover kan anvende, siger Lasse Hamann Jakobsen.

Vil tage ansvar
Ifølge Martin Dahl er Sika Footwears vision at sikre, at folk holder så længe som muligt på arbejdsmarkedet. Derfor er det ikke nok, at sko lever op til de foreskrevne standarder. Derimod er målet, at skoene skal performe så optimalt som muligt især på industriarbejdspladser, hvor der er en forøget risiko for arbejdsulykker.
-Det her er mere ekstreme miljøer, og vi vil gerne udvikle sko, der kan leve op til det. Det kræver mere end de foreskrevne sikkerhedsstandarder. I bund og grund er forskningsprojekter som dette en kæmpe anerkendelse af, at der er en problematik, der skal løses, og det er et skulderklap til de virksomheder, der leverer produktet til de mange berørte faggrupper, siger Martin Dahl afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik