• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionKlima og miljøNavnenytProcesudstyrTop13. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier.


Ved at erstatte animalske fødevareproteiner fra fx oksekød og mælk med proteiner produceret af mikrober, kan klimapåvirkningen fra den globale fødevareproduktion reduceres med 70-90 procent. Derved mindskes også behovet for arealer til at producere dyrefoder, som i dag udgør 80 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.
Det er et af potentialerne ved det nye forskningsprojekt, UPCYFUN, som Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i, og som ledes af virksomheden ProteinFrontiers og involverer universiteter, GTS, landbruget, bioteknik-industrien og teknologivirksomheder.
Projektet adresserer både Trepartsaftalens mål om at producere danske fødevarer på mindre landbrugsjord med et mindre klima- og miljøaftryk og den globale udfordring med at sikre tilstrækkeligt protein til verdens befolkning, der vokser til 10 milliarder i 2050 og vil kræve 30-60 procent stigning i den globale fødevareproduktion.
-Det handler både om global fødevaresikkerhed og om at sikre Danmarks styrkeposition som eksportør af fødevarer. Danmark er bagud i denne udvikling og derfor er det glædeligt, at vi nu får startet udviklingen, så teknologien og kapaciteten er klar, når mikrobebaseret fødevareproduktion rammer massemarkedet inden for 5-10 år, siger Projektets leder Niels Kristian Sørensen fra ProteinFrontiers.

Vil skabe ny fermenteringsindustri
UPCYFUN-projektet er centreret om oparbejdning af biostrømme til produktionsmedier, dvs. mad til mikroberne, og udvikling af mikrobielle svampestammer, der effektivt kan udnytte disse medier. Ved at udnytte teknologi og viden fra Danmarks styrkeposition inden for biotek og farma vil UPCYFUN skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier. Det kræver nye samarbejder på tværs af eksisterende sektorer og skabelsen af en helt ny fødevare-værdikæde. Et samarbejde, som partnerskabet i projektet har muliggjort.
-Proteinproduktion ved fermentering betyder på ingen måde at landbruget skal nedlægges. Tværtimod spiller landbruget en nøglerolle som leverandør af råvarer til denne nye industri, og i fremtiden måske også som producenter af fødevareproteiner ved fermentering som sidestykke til andelsmejerierne, der succesfuldt transformerede dansk landbrug for over 100 år siden, siger Niels Kristian Sørensen.
-Teknologien er velkendt fra enzym- og farmaindustrien, men den skal udvikles og tilpasses til produktion af proteiner til human ernæring – altså mad. Prisen skal være konkurrencedygtig med traditionelle fødevarer og så lav, at alle har råd til sund og proteinrig kost. Der er et globalt kapløb i gang hvor Danmark har alle muligheder for at blive førende, pointerer han afslutningsvis.

Virksomheden ProteinFrontiers har gennem de sidste tre år skabt et fundament for UPCYFUN både gennem teknologisk udvikling og skabelsen af et netværk omkring fermenteringsproducerede fødevareproteiner. På den baggrund er det lykkedes at samle et konsortium, der tilsammen danner et unikt team både i forhold til forskning, udvikling og forretningsudviklingen.
UPCYFUN har følgende konkrete projektmål:
• Udvikling af produktionsmedier baseret på bio-strømme fra landbrug, fødevare- og biotekindustrien.
Screening og optimering af mikrobielle svampestammer til at udnytte komplekse biostrømme og producere mælkeproteiner.
• Udvikling af en platform, der kan bruges til at finde den bedste kombination af biostrømme og mikrobielle svampestammer ved hjælp af dataanalyse bl.a. med brug af kunstig intelligens.
Etablering af en fødevaregodkendt proteinproduktion baseret på biostrømme via præcisionsfermentering.


Innovationsfondens investering: 21.704.807 mio. kr.
Samlet budget: 29.522.519 mio. kr.
Varighed: 4 år
Officiel titel: UPCYFUN
Partnere i projektet: Protein Frontiers, Institut for Bioteknologi og Biomedicin på DTU, Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, Vestjyllands Andel, Lyras, Teknologisk Institut, HNH Consult og Pexinno.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik