• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet.

Foto: freepik.com.

Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette Lübeck og hendes team på Aalborg Universitet at udvinde protein fra kløvergræs, fjerne græssmagen og -lugten og samtidig bevare de aminosyrer i proteinerne, som vi behøver og ellers får fra kød.
Gennembruddet gør det nemlig kommercielt interessant at bytte valle-, soja- og animalske proteiner ud med græsprotein i fx is, kage, yoghurt og proteindrikke og på sigt udvikle proteinholdige produkter, der kan erstatte kød.
Det konkluderer CEO Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, afdelingschef Lars Villadsgaard Toft, SEGES Innovation, og professor Mette Lübeck fra Aalborg Universitet i en fælles kronik i Børsen.
-Vi glæder os naturligvis over dette forskningsgennembrud, som forhåbentlig er med til at bane vejen for, at græsproteinets enorme potentiale indfries og på sigt kan blive den nye must-have ingrediens på middagsbordet, siger Steen Bitsch.

2 +2 giver 5
Mette Lübeck og hendes team vurderer, at græsproteinet har en fremtid som en naturlig ingrediens i fødevareindustrien og kan blive et vigtigt skridt mod en mere plantebaseret kost.
Lars Villadsgaard Toft er enig i, at græsprotein er en lovende mulighed for fremtidens fødevareproduktion.
-Samtidig er samarbejdet mellem forskning, industri og landbrug om græsprotein i sig selv interessant, fordi den fælles indsats giver os mulighed for at prøve at producere fødevarer i miljøfølsomme områder, siger han.
Samarbejdet får med Steen Bitschs ord ”2+2 til at give 5”:
-Det er en enormt motiverende synergiskabelse på tværs af sektorer, forskningsindustrien og organisationer og et skoleeksempel på potentialet, når landbruget arbejder biocirkulært og udnytter ressourcerne på den bedst mulige måde, forklarer han.

Væsentligt for samfundet
Dekan Jesper Wengel fra Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet genkender potentialet i samarbejdet og peger på endnu større perspektiver:
-Ingen samfundsaktør kan på egen hånd få klimaforandringerne, vandforureningen, den globale fødevaremangel og så videre til at forsvinde. Men når vi samarbejder på tværs af erhvervslivet, universiteterne og det politiske niveau har vi en chance for at gøre en positiv forskel. Det er samarbejdet om græsprotein et godt eksempel på, vurderer han.
Jesper Wengel minder om, at græs er udpeget af minister for den grønne trepart Jeppe Bruus som en af nøglerne til at omstille og fremtidssikre vores landbrug og fødevareproduktion, ligesom græsdyrkning er anerkendt om middel til at reducere udvaskning af kvælstof og reducere CO2-udledning.
Professor Mette Lübeck lægger yderligere perspektiver til:
-Det protein i græsset, som kan anvendes til menneskeføde, er det såkaldte fotosynteseprotein. Det findes også i en lang række andre grønbladede planter såsom roer, gulerødder, kartofler, hamp og kassava. Disse planter står som de næste i rækken af mulige proteinleverandører til fødevarer i ikke bare Danmark, men overalt i verden. Dermed tegner proteinet også til at kunne indgå i bekæmpelsen af verdens fødevaremangel, uddyber professoren.

Landbruget og fødevareindustrien skal gribe bolden
Lars Villadsgaard Toft, Steen Bitsch og Mette Lübeck peger samstemmende på, at græsproteinet har et utvivlsomt potentiale som ingrediens fremover i danskernes fødevarer, når det godkendes som ”novel food” i EU-regi.
Og skulle der mangle yderligere argumenter for at overbevise landbruget og fødevareindustrien om at gribe bolden – ud over synergien med den aktuelle klima- og miljøpolitik og udsigten til et nyt og uudnyttet marked – har Mette Lübeck dem klar:
-Kløvergræs er allerede en velkendt afgrøde for landmændene, der i dag dyrker det som foder til køer, får og heste. Det er samtidig en meget udbytterig afgrøde, der kan dyrkes uden brug af pesticider, med mindre eller ingen gødning, og som selv efter længere tørkeperioder kan høstes takket være et dybt rodnet.
-Læg dertil, at flerårige kløvergræsser med deres lange vækstsæson udnytter sollyset meget bedre gennem sæsonen sammenlignet med etårige planter. De kan derved opnå højere tørstof og proteinudbytte per hektar end andre landbrugsafgrøder, siger Mette Lübeck afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik