• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet.

Foto: freepik.com.

Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette Lübeck og hendes team på Aalborg Universitet at udvinde protein fra kløvergræs, fjerne græssmagen og -lugten og samtidig bevare de aminosyrer i proteinerne, som vi behøver og ellers får fra kød.
Gennembruddet gør det nemlig kommercielt interessant at bytte valle-, soja- og animalske proteiner ud med græsprotein i fx is, kage, yoghurt og proteindrikke og på sigt udvikle proteinholdige produkter, der kan erstatte kød.
Det konkluderer CEO Steen Bitsch, Vestjyllands Andel, afdelingschef Lars Villadsgaard Toft, SEGES Innovation, og professor Mette Lübeck fra Aalborg Universitet i en fælles kronik i Børsen.
-Vi glæder os naturligvis over dette forskningsgennembrud, som forhåbentlig er med til at bane vejen for, at græsproteinets enorme potentiale indfries og på sigt kan blive den nye must-have ingrediens på middagsbordet, siger Steen Bitsch.

2 +2 giver 5
Mette Lübeck og hendes team vurderer, at græsproteinet har en fremtid som en naturlig ingrediens i fødevareindustrien og kan blive et vigtigt skridt mod en mere plantebaseret kost.
Lars Villadsgaard Toft er enig i, at græsprotein er en lovende mulighed for fremtidens fødevareproduktion.
-Samtidig er samarbejdet mellem forskning, industri og landbrug om græsprotein i sig selv interessant, fordi den fælles indsats giver os mulighed for at prøve at producere fødevarer i miljøfølsomme områder, siger han.
Samarbejdet får med Steen Bitschs ord ”2+2 til at give 5”:
-Det er en enormt motiverende synergiskabelse på tværs af sektorer, forskningsindustrien og organisationer og et skoleeksempel på potentialet, når landbruget arbejder biocirkulært og udnytter ressourcerne på den bedst mulige måde, forklarer han.

Væsentligt for samfundet
Dekan Jesper Wengel fra Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet genkender potentialet i samarbejdet og peger på endnu større perspektiver:
-Ingen samfundsaktør kan på egen hånd få klimaforandringerne, vandforureningen, den globale fødevaremangel og så videre til at forsvinde. Men når vi samarbejder på tværs af erhvervslivet, universiteterne og det politiske niveau har vi en chance for at gøre en positiv forskel. Det er samarbejdet om græsprotein et godt eksempel på, vurderer han.
Jesper Wengel minder om, at græs er udpeget af minister for den grønne trepart Jeppe Bruus som en af nøglerne til at omstille og fremtidssikre vores landbrug og fødevareproduktion, ligesom græsdyrkning er anerkendt om middel til at reducere udvaskning af kvælstof og reducere CO2-udledning.
Professor Mette Lübeck lægger yderligere perspektiver til:
-Det protein i græsset, som kan anvendes til menneskeføde, er det såkaldte fotosynteseprotein. Det findes også i en lang række andre grønbladede planter såsom roer, gulerødder, kartofler, hamp og kassava. Disse planter står som de næste i rækken af mulige proteinleverandører til fødevarer i ikke bare Danmark, men overalt i verden. Dermed tegner proteinet også til at kunne indgå i bekæmpelsen af verdens fødevaremangel, uddyber professoren.

Landbruget og fødevareindustrien skal gribe bolden
Lars Villadsgaard Toft, Steen Bitsch og Mette Lübeck peger samstemmende på, at græsproteinet har et utvivlsomt potentiale som ingrediens fremover i danskernes fødevarer, når det godkendes som ”novel food” i EU-regi.
Og skulle der mangle yderligere argumenter for at overbevise landbruget og fødevareindustrien om at gribe bolden – ud over synergien med den aktuelle klima- og miljøpolitik og udsigten til et nyt og uudnyttet marked – har Mette Lübeck dem klar:
-Kløvergræs er allerede en velkendt afgrøde for landmændene, der i dag dyrker det som foder til køer, får og heste. Det er samtidig en meget udbytterig afgrøde, der kan dyrkes uden brug af pesticider, med mindre eller ingen gødning, og som selv efter længere tørkeperioder kan høstes takket være et dybt rodnet.
-Læg dertil, at flerårige kløvergræsser med deres lange vækstsæson udnytter sollyset meget bedre gennem sæsonen sammenlignet med etårige planter. De kan derved opnå højere tørstof og proteinudbytte per hektar end andre landbrugsafgrøder, siger Mette Lübeck afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

Konferencer og messerTop23. 09. 2025

I næste uge åbner MCH Messecenter Herning dørene til et sandt teknologiunivers, der samler hele den danske industri. Der er naturligvis tale om HI Tech & Industry Scandinavia, der løber af stablen fra den 30. september til den 2. oktober 2025. Messen byder på 600+ udstillere, 12 haller, seks [...]

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet. Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette [...]

EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed23. 09. 2025

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU [...]

Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

Automation og robotterPrimær produktion23. 09. 2025

Danske FarmDroid, hvis soldrevne robotter allerede sår og luger marker i over 20 lande, mere end fordobler nu størrelsen af de frø, robotten kan håndtere. I samme hug hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere. Robotten øger udbyttet med op til 40 procent og sparer op [...]

HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

Konferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballage23. 09. 2025

HM Systems A/S præsenterede en prototype på Linerfree Dispenseren tilbage i 2012, men den brede lancering har ladet vente på sig. Efter mere end 10 år er markedet nu for alvor klar til detailetikettering uden bagpapir – og virksomheden præsenterer en fuldt udviklet udgave på HI-messen. HM [...]

Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop16. 09. 2025

Forskere fra DTU og Aarhus Universitet skal udvikle nye produktionsformer, hvor gær, bakterier og svampes evne til at producere proteinet kasein udnyttes med henblik på fremtidens bæredygtige fødevarer og fødevareproduktion. Projektet har modtaget en millionbevilling fra Novo Nordisk [...]

Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

AktueltNavnenytProcesudstyr16. 09. 2025

Kommerciel fermentering står i dag overfor store udfordringer; lav profitabilitet og kostbar opskalering i produktudviklingsfasen betyder, at mange producenter aldrig når ud på markedet. Den danske biotekvirksomhed Swan Neck Bio ApS lancerer nu et samarbejde med Tetra Pak, der adresserer netop disse [...]

Powtech Technopharm 2025

AktueltKonferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballageProcesudstyr16. 09. 2025

Fra den 23. til den 25. september 2025 bliver Nürnbergs messeområde igen centrum for forarbejdningsteknologier til pulver, faste stoffer og væsker i forbindelse med Powtech Technopharm 2025. Messen afholdes i år sammen med emballagemessen Fachpack – og med tilføjelsen af Technopharm dækker messen nu [...]

Klar med priser på returemballage

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 09. 2025

Emballageretur har offentliggjort, hvad de enkelte affaldsfraktioner kommer til at koste de flere end 2.100 medlemsvirksomheder, som hører under den kollektive ordning. På grund af stærke samarbejdspartnere, mange års erfaring og stordriftsfordele er Emballagereturs medlemmer sikret en høj grad af [...]

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

NavnenytPrimær produktion16. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. Sidste år indledte DGL et samarbejde med Carlsberg om [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

    23.09.2025

  • Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

    23.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    23.09.2025

  • Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

    23.09.2025

  • HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

    23.09.2025

  • Gær, bakterier og svampe skal producere proteinrige fødevarer

    16.09.2025

  • Samarbejde baner vejen for hurtigere og mere rentabel industriel fermentering

    16.09.2025

  • Powtech Technopharm 2025

    16.09.2025

  • Klar med priser på returemballage

    16.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    16.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik