• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionLaboratorieteknikTop13. 02. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Dyrefrit kød, rent kød eller in-vitro kød? Danskernes favoritnavn til cellebaseret kød er nu afsløret

En ny spørgeskemaundersøgelse fra Aarhus Universitet har blandt andet undersøgt danskernes holdninger til cellebaseret kød og mælk. Nu er de første resultater, der dykker ned i, hvad danskerne synes cellebaseret kød og mælk skal hedde, klar.

Foto: freepik.com.

Med et stadigt stigende globalt kødforbrug er jagten på løsninger, der er mere bæredygtige og mindre klimabelastende end konventionel kødproduktion, for alvor gået ind.
En af de løsninger, der har stort potentiale og er på nippet til at blive et brugbart alternativ, er cellebaseret kød, man dyrker fra satellitceller i en bioreaktor.
Satellitceller minder om stamceller, men hvor stamceller kan blive til hvad som helst, er satellitceller allerede ”låst” og kan derfor kun blive til muskler. Ved at placere disse celler i en bioreaktor og tilføre næringsstoffer kan man altså dyrke et animalsk produkt som kød.

Fra bioreaktor til tallerken
Foreløbige undersøgelser har vist, at energi- og ressourceforbruget for kultiveret kød forventes at være en brøkdel af, hvad den traditionelle produktion udleder, hvis altså den energi, der bruges til at producere produkterne, kommer fra bæredygtige kilder.
Men en ting er at kunne producere animalske produkter i en bioreaktor. En helt anden ting er at få folk til at spise det. Derfor har forskere fra Aarhus Universitet under samarbejdet CellFood Hub lavet en spørgeskemaundersøgelse, med det formål at undersøge danskernes holdninger til cellebaseret kød og mælk.
De første resultater fra spørgeskemaundersøgelsen, der handler om, hvad danske forbrugere synes de nye produkter skal kaldes, er nu klar.

Rivende udvikling
2023 er første år, spørgeskemaet bliver udsendt, og efter planen skal det gentages i 2024 og 2025. 2023-versionen kommer altså til at fungere som en slags nulpunktsmåling, forklarer forskeren.
-I Italien er cellebaseret kød netop blevet forbudt, så det er et område, hvor der sker meget i øjeblikket, fortæller Kristian-Alberto Lykke Cobos, der er videnskabelig assistent ved afdeling for filosofi og beskæftiger sig med de etiske spørgsmål, der relaterer sig til cellebaseret kød og mælk.
Han har været med til at udvikle spørgeskemaet sammen med forskerkollegaer fra Aarhus Universitets MAPP Centre, der beskæftiger sig med værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund.
Han ser frem til at følge med i de kommende års resultater.
-Umiddelbart virker tre år jo ikke som en lang periode at måle på. Men på et område som dette, der er i rivende udvikling, kan der ske meget på kort tid. Jeg tror, det er et spørgsmål om måneder, før vi ser kultiveret kød i kølediskene i lande som Israel og USA, og derfra kommer det til at gå rigtig stærkt, siger han.
I øjeblikket er cellebaseret kød kun tilladt til humankonsum i Singapore, USA og Israel.

Første resultater er klar
De første resultater fra spørgeskemaundersøgelsen er nu klar. Her har forskerne spurgt ind til, hvilke præferencer folk har til, hvad man kalder cellebaseret kød og mælk.
Spørgeskemadeltagerne er blevet bedt om at rangere seks mulige navne for cellebaseret mælk og seks mulige navne for cellebaseret kød på en skala fra 1 til seks. De seks mulige navne: frit kød, rent kød, kultiveret kød, cellebaseret kød, dyrefrit kød og in-vitro kød. Der galt de samme navne for mælk.
For kød ligger ”frit kød” og ”rent kød” i toppen, mens ”in-vitro kød” ligger i bunden.
For mælk ser toppen lidt anderledes ud. Her finder vi ”rent mælk” og ”kultiveret mælk”, mens det ligesom hos kødet er ”in-vitro mælk”, der ligger i bunden.

Fremtiden
Resultaterne peger på, hvad det kan være mest hensigtsmæssigt at kalde cellebaserede produkter i fremtiden, forklarer Kristian-Alberto Lykke Cobos.
Og det kan meget snart blive en realitet.
-De tre vigtigste ting at have på plads, når man laver cellebaseret kød, er næringsstoffer, tekstur og smag. Så når man knækker koden til alle tre på en gang og samtidig står med et produkt, der er skalérbart, så kommer det til at gå rigtig stærkt, siger han og uddyber:
-Det er derfor, at det er vigtigt, at vi allerede nu har taget hul på den her forskning, så vi kan blive klogere på, hvordan danskerne har det med den her type produkter.
Yderligere resultater fra den omfattende spørgeskemaundersøgelse forventes offentliggjort i løbet af 2024.

Om er CellFood Hub?
AU CellFood Hub sigter mod at fremskynde forskningen i cellulære fødevarer og fungere som en bro mellem forskningsmiljøer inden for fødevarer, ingeniørvidenskab, sundhedsvidenskab og madkultur. Projektet er støttet af Aarhus Universitets Forskningsfond.
Projektet er et samarbejde mellem en række partnere fra Aarhus Universitet, heriblandt Institut for Virksomhedsledelse – MAPP, Institut for Fødevarer, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Institut for Kultur og Samfund, Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning og DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
CellFood-projektet er ledet af professor Jette Feveile Young fra Institut for Fødevarer og undersøger fremtidens produktion af cellulære fødevarer, herunder kultiverede kød- og mælkeprodukter samt præcisions-fermentering og folks holdninger hertil.
CellFood Hub bygger på følgende grundsten:
A) cellebaserede produktioner og hybridprodukter, hvor sidstnævnte kombinerer plante- og dyreelementer i et produktkoncept,
B) præcisionsfermentering, hvor enkeltceller som f.eks. bakterier eller genetisk modificerede afgrøder producerer specifikke proteiner/indholdsstoffer og
C) forbrugeropfattelse/offentlig formidling, ernæring og fødevaresikkerhed.

Kilde: DCA.

Seneste nyt fra redaktionen

Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

NavnenytTop04. 11. 2025

FrontMedia ApS har overtaget TechMedia A/S – forlaget bag blandt andet FoodprocesFokus.dk og Plus Proces - og styrker hermed positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende form. FrontMedia ApS er et [...]

Fødevaregiganten gearer op i Danmark

AktueltNavnenyt04. 11. 2025

Den svenske fødevarevirksomhed Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 pct. sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske [...]

EU truer kvaliteten af vores mad

AktueltBranchenytKlima og miljø04. 11. 2025

Et nyt lovforslag fra EU kan resultere i færre sorter af korn, grøntsager og frugt, og på længere sigt kan fald i den dyrkede biodiversitet blive et problem for fødevaresikkerheden. Mens Danmark har EU-formandskabet i sidste halvdel af 2025, forhandles den nye lovgivning om salg og bytte af [...]

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

Navnenyt04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20 [...]

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

BranchenytNavnenyt04. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser – herunder prisen på oksekød – er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan [...]

Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop28. 10. 2025

Med investeringer fra EIFO og Novo Holdings samt et matchende lån fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) rejser den danske virksomhed MATR Foods den største samlede finansieringsrunde af sin slags for et foodtech-selskab i Danmark i år. Midlerne skal bruges til at udvide produktionen på ny fabrik [...]

Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed28. 10. 2025

En ny EU-forordning sænker grænsen for tilladte mængder nitrit i animalske fødevarer. For danske køleprodukter får det ingen betydning, men for konserves opbevaret ved stuetemperatur kan de nye regler have betydning for fødevaresikkerhed og holdbarhed. Sådan lyder det fra Teknologisk [...]

Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

AktueltFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer28. 10. 2025

Hvordan kan alternative proteiner bidrage til en mere bæredygtig og robust fremtid for fødevaresystemet? Det er temaet for konferencen AltProteinX 2025, som holdes den 4. november 2025 på DTU og samler forskere, virksomheder og beslutningstagere til en dag med ny viden, diskussioner og netværk. [...]

Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

NavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage28. 10. 2025

Manter Nordic er et nyt dansk-hollandsk joint venture med dét klare formål at styrke salg, installation og service af avancerede maskinløsninger til agro-food industrien i Danmark, Norge, Sverige og Island. Manter Nordic henvender sig primært til kartoffel- og løgproducenter. Bag initiativet [...]

Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

Navnenyt28. 10. 2025

Fra 1. januar 2026 overtager Procudan A/S aktiviteterne i Presmann ApS, hvilket betyder, at Procudan udvider sortimentet af frugtprodukter til kunder i hele Norden. Efter snart 25 år i markedet overdrager Presmann alle forretningsaktiviteter og kunderelationer i Norden til Procudan.Overtagelsen [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Nyt fra egne rækker – FrontMedia ApS har købt Techmedia A/S

    04.11.2025

  • Fødevaregiganten gearer op i Danmark

    04.11.2025

  • EU truer kvaliteten af vores mad

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    04.11.2025

  • Millioninvestering i dansk produktion af plantebøffer

    28.10.2025

  • Konservesprodukter udfordres af nye nitritkrav

    28.10.2025

  • Konference om fremtidens bæredygtige proteiner

    28.10.2025

  • Ny spiller på markedet for avancerede pakkeløsninger til agro-food industrien

    28.10.2025

  • Procudan A/S overtager aktiviteterne i Presmann ApS

    28.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik