• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationTopVand- og energibesparende teknologier14. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Udvikling af fossilfri bivoks-baseret ostevoks halverer klimaaftryk

Gennem to udviklingsprojekter har Teknologisk Institut hjulpet den danske virksomhed Procudan A/S med at udvikle en ny ostevoks fremstillet af naturlige ingredienser, som potentielt halverer klimaaftrykket fra emballagen. Den nye ostevoks skal erstatte de traditionelle vokse, der er fremstillet af olie.

Test af mekanisk styrke og elasticitet af den nye ostevoks, som den danske virksomhed Procudan A/S har fremstillet af naturlige ingredienser.

Traditionelle ostevokse, som man for eksempel kender fra en række danske oste, er paraffinvokse, der er fremstillet fra fossile råstoffer – dvs. olie. Men med hjælp fra Teknologisk Institut har Procudan A/S, som fremstiller og leverer fødevareingredienser og -emballager, nu udviklet en erstatning.
Den nye ostevoks er fremstillet af naturlige ingredienser i form af bivoks.
-Kemisk set er naturlige vokse meget forskellige fra den traditionelle paraffinvoks. En af de helt centrale egenskaber for en voks er smidighed. Voksen påføres osten i smeltet form, men efterfølgende skal den kunne tåle stød og tryk uden at brække og skabe revner ind til osten, der i så fald hurtigt vil mugne under voksen, forklarer Lars Germann, centerchef på Teknologisk Institut.
En typisk udfordring med naturlige vokse er, at de er yderst skøre og brækker nemt.
Men i projekterne er Procudan lykkedes med at skabe en voks, der både er smidig, nem at påføre med mejeriernes eksisterende udstyr, tæt over for eksempelvis fordampning, og hvor der er etableret en stabil forsyningskæde af råvarer.

Sætter tal på en fornemmelse
Teknologisk Institut har testet voksen, men når man er vant til at rapportere prøvningsresultater for eksempelvis vandgennemtrængelighed, trækbrudstyrke og elastisk modul, kan det være en udfordring at kommunikere resultater til en branche, hvor mejeristen normalt kigger på voksens farve og konsistens, prikker i osten med sin finger og siger, ”den er god” og så bagefter, ”men den her er bedre”.
Det har man forsøgt at løse ved at kvantificere fornemmelsen.
-På Teknologisk Institut har vi udviklet en række karakteriseringsmetoder for voks, der kan sætte tal på mejeristens fornemmelse. Vi har også bygget prøvningsudstyr, så vi for eksempel kan lave en mekanisk karakterisering, der vurderer voksens smidighed og tester voksens vedhæftning til osten, fortæller Peter Sommer-Larsen, forretningsleder på Teknologisk Institut.
Parallelt med udviklingen hos Teknologisk Institut har Procudan udviklet deres laboratorie- og medarbejderstab, så de selv har kunnet implementere disse metoder og udstyr i deres udviklingsarbejde.

Bæredygtighedsvurdering
En af Teknologisk Instituts opgaver i det seneste udviklingsprojekt var at foretage en bæredygtighedsvurdering af den ostevoks, Procudan udviklede. Vurderingen blev lavet som en del af en life cycle assessment (LCA) efter principperne i den såkaldte PEF-metode (Product Environmental Footprint). Her fulgte vurderingen de regler, som EU-Kommissionen har fået udviklet specifikt for osteproduktion.
Som en del af bæredygtighedsvurderingen har Teknologisk Institut vurderet, hvor meget klimaaftrykket af ostevoksen ændrede sig fra råvareproduktionen over fremstillingen hos Procudan og til ostevoksen forlod lageret. Her ser Instituttet en potentiel halvering af klimaaftrykket sammenlignet med traditionelle ostevokse.
-Ser man på klimaaftrykket for en hel ost, er voksens andel kun lille. Det gælder dog generelt for næsten al fødevareemballage, som i gennemsnit udgør mindre end fem procent af fødevarens samlede klimaaftryk – noget, der måske kan overraske, når man tænker på, hvor meget emballagen fylder i skraldespanden derhjemme. Men det betyder ikke, at vi skal forsømme udvikling af emballagen, siger Peter Sommer-Larsen, og tilføjer:
-Det er stadig rigtig vigtigt at minimere emballagens klimaaftryk – ikke mindst fordi en udvikling, som den vi har set med ostevoksen, viser, at det kan lade sig gøre. Den indledende vurdering tyder på, at bæredygtigheden er markant forbedret ved at holde fast i den rigtige idé og konsekvent arbejde mod at realisere den.

Udviklingsprojekter førte til den rette opskrift
Teknologisk Institut har gennemført et længere udviklingssamarbejde med Procudan – først som sparringspartner i idégenereringen, derefter som partner i udviklingen og senest som prøvnings- og kvalitetssikringspartner, hvor Teknologisk Institut også har vurderet voksens miljøaftryk.
Startskuddet til ostevoksen lød i 2018, hvor Teknologisk Institut faciliterede en idégenereringsworkshop for Procudans interne medarbejdere og eksterne partnere. Her ønskede virksomheden at udarbejde et katalog af idéer til bæredygtige osteemballager. Derefter bidrog Teknologisk Institut til Procudans udvikling af en ny og fossilfri ostevoksløsning, som havde de rigtige egenskaber.
Efter den indledende idégenerering har Teknologisk Institut været partner og underleverandør for Procudan i to offentligt støttede projekter – først Innobooster-projektet ”Udvikling af bæredygtig ostevoks”, som var bevilget af Innovationsfonden, og dernæst Eurostars projektet ”ISC-Pack”, som desuden havde deltagelse af et mindre mejeri i Nordtyskland, der råder over et forsøgsmejeri til ostefremstilling.

Det er Teknologisk Institut, der har bygget prøvningsudstyret, så man kan lave en mekanisk karakterisering af ostevoksen.

Kort tid fra udvikling til lancering
Eurostars projekt sluttede tilbage i marts i år, og her et halvt år senere lancerer Procudan nu deres fossilfri ostevoks, som har potentialet til at blive en revolution i mejerisektoren – det er hurtigt både efter dansk og international målestok.
-For mig står det klart og tydeligt, hvor stor værdi det rent faktisk har, når man drager en videnspartner som for eksempel Teknologisk Institut i spil på nogle kompetencer, man ikke selv har. Det har virkelig vist sig at have stor merværdi at hive en partner ind, som er uafhængig af både leverandører, kunde og os som producent, lyder det fra Maja Duelund, product manager hos Procudan A/S.
Hele udviklingsforløbet er et godt eksempel på, hvordan projektsamarbejder kan bidrage effektivt til et markedsintroduceret produkt.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik