• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

InnovationTopVand- og energibesparende teknologier14. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Udvikling af fossilfri bivoks-baseret ostevoks halverer klimaaftryk

Gennem to udviklingsprojekter har Teknologisk Institut hjulpet den danske virksomhed Procudan A/S med at udvikle en ny ostevoks fremstillet af naturlige ingredienser, som potentielt halverer klimaaftrykket fra emballagen. Den nye ostevoks skal erstatte de traditionelle vokse, der er fremstillet af olie.

Test af mekanisk styrke og elasticitet af den nye ostevoks, som den danske virksomhed Procudan A/S har fremstillet af naturlige ingredienser.

Traditionelle ostevokse, som man for eksempel kender fra en række danske oste, er paraffinvokse, der er fremstillet fra fossile råstoffer – dvs. olie. Men med hjælp fra Teknologisk Institut har Procudan A/S, som fremstiller og leverer fødevareingredienser og -emballager, nu udviklet en erstatning.
Den nye ostevoks er fremstillet af naturlige ingredienser i form af bivoks.
-Kemisk set er naturlige vokse meget forskellige fra den traditionelle paraffinvoks. En af de helt centrale egenskaber for en voks er smidighed. Voksen påføres osten i smeltet form, men efterfølgende skal den kunne tåle stød og tryk uden at brække og skabe revner ind til osten, der i så fald hurtigt vil mugne under voksen, forklarer Lars Germann, centerchef på Teknologisk Institut.
En typisk udfordring med naturlige vokse er, at de er yderst skøre og brækker nemt.
Men i projekterne er Procudan lykkedes med at skabe en voks, der både er smidig, nem at påføre med mejeriernes eksisterende udstyr, tæt over for eksempelvis fordampning, og hvor der er etableret en stabil forsyningskæde af råvarer.

Sætter tal på en fornemmelse
Teknologisk Institut har testet voksen, men når man er vant til at rapportere prøvningsresultater for eksempelvis vandgennemtrængelighed, trækbrudstyrke og elastisk modul, kan det være en udfordring at kommunikere resultater til en branche, hvor mejeristen normalt kigger på voksens farve og konsistens, prikker i osten med sin finger og siger, ”den er god” og så bagefter, ”men den her er bedre”.
Det har man forsøgt at løse ved at kvantificere fornemmelsen.
-På Teknologisk Institut har vi udviklet en række karakteriseringsmetoder for voks, der kan sætte tal på mejeristens fornemmelse. Vi har også bygget prøvningsudstyr, så vi for eksempel kan lave en mekanisk karakterisering, der vurderer voksens smidighed og tester voksens vedhæftning til osten, fortæller Peter Sommer-Larsen, forretningsleder på Teknologisk Institut.
Parallelt med udviklingen hos Teknologisk Institut har Procudan udviklet deres laboratorie- og medarbejderstab, så de selv har kunnet implementere disse metoder og udstyr i deres udviklingsarbejde.

Bæredygtighedsvurdering
En af Teknologisk Instituts opgaver i det seneste udviklingsprojekt var at foretage en bæredygtighedsvurdering af den ostevoks, Procudan udviklede. Vurderingen blev lavet som en del af en life cycle assessment (LCA) efter principperne i den såkaldte PEF-metode (Product Environmental Footprint). Her fulgte vurderingen de regler, som EU-Kommissionen har fået udviklet specifikt for osteproduktion.
Som en del af bæredygtighedsvurderingen har Teknologisk Institut vurderet, hvor meget klimaaftrykket af ostevoksen ændrede sig fra råvareproduktionen over fremstillingen hos Procudan og til ostevoksen forlod lageret. Her ser Instituttet en potentiel halvering af klimaaftrykket sammenlignet med traditionelle ostevokse.
-Ser man på klimaaftrykket for en hel ost, er voksens andel kun lille. Det gælder dog generelt for næsten al fødevareemballage, som i gennemsnit udgør mindre end fem procent af fødevarens samlede klimaaftryk – noget, der måske kan overraske, når man tænker på, hvor meget emballagen fylder i skraldespanden derhjemme. Men det betyder ikke, at vi skal forsømme udvikling af emballagen, siger Peter Sommer-Larsen, og tilføjer:
-Det er stadig rigtig vigtigt at minimere emballagens klimaaftryk – ikke mindst fordi en udvikling, som den vi har set med ostevoksen, viser, at det kan lade sig gøre. Den indledende vurdering tyder på, at bæredygtigheden er markant forbedret ved at holde fast i den rigtige idé og konsekvent arbejde mod at realisere den.

Udviklingsprojekter førte til den rette opskrift
Teknologisk Institut har gennemført et længere udviklingssamarbejde med Procudan – først som sparringspartner i idégenereringen, derefter som partner i udviklingen og senest som prøvnings- og kvalitetssikringspartner, hvor Teknologisk Institut også har vurderet voksens miljøaftryk.
Startskuddet til ostevoksen lød i 2018, hvor Teknologisk Institut faciliterede en idégenereringsworkshop for Procudans interne medarbejdere og eksterne partnere. Her ønskede virksomheden at udarbejde et katalog af idéer til bæredygtige osteemballager. Derefter bidrog Teknologisk Institut til Procudans udvikling af en ny og fossilfri ostevoksløsning, som havde de rigtige egenskaber.
Efter den indledende idégenerering har Teknologisk Institut været partner og underleverandør for Procudan i to offentligt støttede projekter – først Innobooster-projektet ”Udvikling af bæredygtig ostevoks”, som var bevilget af Innovationsfonden, og dernæst Eurostars projektet ”ISC-Pack”, som desuden havde deltagelse af et mindre mejeri i Nordtyskland, der råder over et forsøgsmejeri til ostefremstilling.

Det er Teknologisk Institut, der har bygget prøvningsudstyret, så man kan lave en mekanisk karakterisering af ostevoksen.

Kort tid fra udvikling til lancering
Eurostars projekt sluttede tilbage i marts i år, og her et halvt år senere lancerer Procudan nu deres fossilfri ostevoks, som har potentialet til at blive en revolution i mejerisektoren – det er hurtigt både efter dansk og international målestok.
-For mig står det klart og tydeligt, hvor stor værdi det rent faktisk har, når man drager en videnspartner som for eksempel Teknologisk Institut i spil på nogle kompetencer, man ikke selv har. Det har virkelig vist sig at have stor merværdi at hive en partner ind, som er uafhængig af både leverandører, kunde og os som producent, lyder det fra Maja Duelund, product manager hos Procudan A/S.
Hele udviklingsforløbet er et godt eksempel på, hvordan projektsamarbejder kan bidrage effektivt til et markedsintroduceret produkt.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik