• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltAutomation og robotterProduktionsudstyr22. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Svejserobotten sikrer sprøde pomfritter

Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik a/s har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, de producerer til alverdens fastfood-restauranter. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots.

Illustration: freepik.com.

Når du sætter tænderne i dine sprøde pomfritter, så send en tanke til FKI Fast Food Teknik a/s.
Et lille stykke uden for Odense i en by, der hedder Verninge, ligger nemlig en smedievirksomhed, der udvikler og producerer det fastfood-udstyr – for eksempel pølsekogere, frituregryder og brødristere – som industrien i stor udstrækning benytter sig af.
-Hvis man nogensinde har købt en fransk hotdog, så vil vi med meget stor sandsynlighed være en del af hele tilberedningsprocessen af det her produkt.
Sådan lyder det fra produktionschef hos FKI Fast Food Teknik a/s, Mads Holm Høiberg.
I en tid hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft presser industrien, har FKI Fast Food Teknik taget et innovativt skridt ved at integrere en kollaborativ robot i deres produktion.
Skridtet har ikke kun gjort, at den fynske virksomhed har øget produktiviteten. Men det har også haft indflydelse på mange andre ting i virksomheden.
-Robotten har bidraget med de store plusser, at den har forbedret vores svejsekvalitet, vores leveringstider, vores effektivitet og vores ergonomi for medarbejderne, fortæller Mads Holm Høiberg og fortsætter:
-Robotteknologien har muliggjort, at vi har hjemtaget en større del af vores produktion, der tidligere lå i et lavtlønsland. Den har gjort det muligt at holde en fornuftig forretning på at have det i Danmark.

Et fantastisk parløb
Hos FKI Fast Food Teknik er robotten mere end blot en maskine i hjørnet af produktionen – den er en kollega. Smedene arbejder tæt sammen med robotten i en næsten harmonisk produktion, hvor menneske og teknologi supplerer hinanden i et parløb.


-Det fungerer typisk på den måde, at vi har en smed siddende ved siden af robotten, der sidder og laver noget ophæftningsarbejde til robotten. Han tager sit ophæftede emne, putter det i robotten, og så svejser robotten det, og han går tilbage og hæfter det næste emne op. Og på den måde har de et fantastisk parløb omkring det her, fortæller produktionschefen.

Sværere end at lave et pølsekar
Medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik ved alt, hvad der skal vides om at producere brødristere og pølsekar til hotdogmarkedet på tankstationer rundt omkring i hele landet. Men når det kom til implementeringen af en kollaborativ robot, så har der været en stejl læringskurve for medarbejderne på den fynske virksomhed, som nu har stor succes med robotten.
-Det sværeste og den største udfordring, der har været ved at indføre en kollaborativ svejserobot for os, har været den softwaremæssige del, der ligger i det. Vi var ikke klar over, hvor højt op ad stigen, vi egentlig kompetencemæssigt skulle i forhold til, hvad det her krævede af os, fortæller Mads Holm Høiberg.
Men med udfordringerne ved implementeringen af en kollaborativ robot har Mads Holm Høiberg og medarbejderne hos FKI Fast Food Teknik fået nogle erfaringer, som de gerne vil dele ud af:
-Jeg vil helt klart anbefale, at man sørger for at få valgt en løsning, der er brugervenlig, let at integrere i sin produktion, og man sørger for at have et vågent øje på, hvilke kompetencer det kræver at få det her til at fungere i virkeligheden, samtidig med at man sørger for at få allokeret de ressourcer, et projekt som det at indføre – i vores tilfælde – en svejserobot, vil kræve.


Test før I investerer: Kan det automatiseres?
Hvis man som FKI Fast Food Teknik også vil give sin virksomhed et løft med robotteknologi, så tilbyder nogle af Danmarks førende robotspecialister fra Teknologisk Institut lige nu at teste, om jeres manuelle proces kan automatiseres og hvilken teknologi, det kræver.
sDet sker gennem projektet EDOcobot, som udspringer af et europæisk initativ, der på dansk jord ledes af Erhvervshus Fyn i samarbejde med Teknologisk Institut, Odense Robotics samt det Syddanske EU-Kontor (SDEO) og Enterprise Europe Network (EEN) – medfinansieret af Den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik