• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Hygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknik08. 04. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Spanske jordbær kommer med sydens sol – men også med en tung last af kemi

Supermarkeder over hele landet skyder den ny jordbærsæson i gang med friske, importerede røde bær fra Spanien. De kommer med sydens sol, men – ifølge DTU Fødevareinstituttet – også med en tung last af kemi.

Billedet er fra DagligBrugsen 31. marts 2024. Kilde: gylle.dk.

DTU Fødevareinstituttet tager fire gange om året prøver af forskellige fødevarer både danske og udenlandske, for at kontrollere eventuelle rester af sprøjtemidler. Og deres senest tal viser, at 86 pct. af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 pct. for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær, og sandsynligheden taler for, at de er spanske.
Spanien er den største producent af friske jordbær i Europa med en produktion tæt på 300.000 ton om året. Denne produktion af røde bær er koncentreret i Huelva-provinsen. Den udgør 98 pct. af den samlede nationale produktion og tæt på 30 pct. af produktionen i Europa.
Jordbærproduktionen i denne region har gennemgået en konstant diversificering, idet den har indarbejdet nye afgrøder. Den har nået et samlet areal på mere end 6.295 hektar.
De kæmpe jordbærplantager strækker sig over 100 kvadratkilometer nord og vest for Doñana-parken. De fleste af de jordbær, der oversvømmer supermarkeder i Tyskland, Østrig, Schweiz og Luxembourg om foråret, dyrkes under plast. Den røde frugtvirksomhed, især jordbær og hindbær, er sammen med turisme den vigtigste økonomiske sektor i provinsen Huelva.
I årtier er antallet af jordbærfarme i Doñana-parkens vandskel vokset, fordi europæernes sult efter jordbær er stigende. De spanske jordbær er normalt billigere end dem, der dyrkes i nord- og centraleuropæiske lande. Spanske politikere fra alle partier har altid været glade for denne stigning i efterspørgslen, men de har lukket øjnene for det massive tyveri af vand fra landmændenes side i form af ulovlige brønde.

Vandkrigen
EU-Domstolen dømte i 2021 Spanien for overudnyttelse af grundvand i området ved Doñana-parken og utilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger for parken. Siden da er presset steget på den ulovlige dyrkning af jordbær. Den nationale vandbeskyttelsesmyndighed påbegyndte inspektioner for at opspore vandtyvene, og Miljøministeriet greb ind og forseglede hundredvis af ulovlige brønde med gravemaskiner og cement. Ikke altid med succes: Nogle landmænd fik grundvand andetsteds fra.
Derudover føres endnu en vandkrig: mellem landmænd, der har lovlige rettigheder til vand, og dem, der ulovligt vander deres marker med grundvand.
Klimaforandringerne forværrer problemet. Manglen på vand udtørrer også flere og flere jordbærmarker. Ifølge Freshuelva Regional Farmers Association vil dette års afgrøder sandsynligvis være 30 procent mindre end sidste års.
Selv på de mest moderne gårde forbruges der hundrede liter til at producere et kilo jordbær.

Kilde: gylle.dk.

Seneste nyt fra redaktionen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den [...]

White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhedNavnenyt10. 06. 2025

Danmark har et stærkt internationalt ry som en pålidelig leverandør af sikre fødevarer med høj kvalitet. Denne position bygger på årtiers erfaring med at skabe gennemsigtighed, høje standarder og dokumenterede løsninger, som hele den danske fødevareklynge står bag. Nu udkommer nyt White-Paper fra [...]

Investering i det globale fødevaresystem

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt10. 06. 2025

Nordic Foodtech VC har gennemført første closing på sin anden fond, der skal investere i nye teknologier og løsninger med fokus på robusthed og sundhed for mennesker og planeten i hele fødevaresystemet. Porteføljen rummer allerede lovende danske selskaber som Evodia, Chromologics og endless food co [...]

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

Navnenyt10. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det [...]

Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

Konferencer og messerNavnenyt10. 06. 2025

Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis. Når Folkemødet på Bornholm fra den 12. til 14. juni atter samler [...]

Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

Navnenyt10. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale [...]

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

ForskningTop03. 06. 2025

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer. Tænk, hvis [...]

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion03. 06. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner nu døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres [...]

Producentansvar – uklare regler skaber frustration

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 06. 2025

Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle senest i weekenden sikre, at deres faktiske emballagemængder for 2024 var indberettet. Mange har allerede indberettet [...]

Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

Forskning03. 06. 2025

Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr. Plantefondens tredje ansøgningsrunde er lukket, og der er modtaget 141 ansøgninger for et samlet beløb [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

    10.06.2025

  • White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

    10.06.2025

  • Investering i det globale fødevaresystem

    10.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    10.06.2025

  • Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

    10.06.2025

  • Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

    10.06.2025

  • Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

    03.06.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    03.06.2025

  • Producentansvar – uklare regler skaber frustration

    03.06.2025

  • Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik