• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion18. 06. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Revolutionerende teknologi baseret på naturens egne løsninger

For at bidrage til at begrænse landbrugets miljøpåvirkning og styrke fødevareproduktionen, har Novo Nordisk Fonden bevilget op til 145 mio. kr. til udvikling af nye hvedesorter, der kan reducere landbrugets kvælstofaftryk. Initiativet ”CropSustaiN” kan få enorm betydning for global fødevaresikkerhed og miljømæssig bæredygtighed. Initiativet skal udvikle en teknologi baseret på naturens egne løsninger: en proces kaldet biologisk nitrifikationshæmning.


Gødning med især kvælstof har historisk set været en vigtig faktor til at øge landbrugets fødevareproduktionen, så det har kunne holde trit med en voksende verdensbefolkning.
Da verdensbefolkningen i dag nærmer sig ti milliarder mennesker, udgør anvendelsen af gødning på tværs af forskellige landbrugssystemer imidlertid en alvorlig klimabelastning. Udvaskningen af kvælstof til naturlige økosystemer, kombineret med udledningen af drivhusgasser, presser faktisk kloden til det yderste.

Baseret på en biologisk proces
For at imødegå denne udfordring har et ambitiøst nyt globalt initiativ til formål at reducere landbrugets kvælstofaftryk ved at udvikle en banebrydende teknologi baseret på naturens egne løsninger: en proces kaldet biologisk nitrifikationshæmning (BNI).
Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling på op til 145 millioner kroner til CIMMYT, en international landbrugsforskningsorganisation, til at lede forskningsinitiativet kaldet CropSustaiN, der skal reducere kvælstofaftrykket fra dyrkning af hvede.
-Hvis dette initiativ bliver en succes, kan det føre til et stort skift i landbrugspraksis globalt til gavn for både planeten og landmændenes levebrød. Udover et mindre forbrug af gødning vil omkostningerne for landmændene være minimale, da det hele ligger i frøets egenskaber. Dette initiativ kunne potentielt udvides fra hvedeproduktion til at omfatte andre basisafgrøder som majs og ris, siger Claus Felby, der er Senior Vice President, Biotech, i Novo Nordisk Fonden.
-BNI kunne være en del af løsningen på kvælstofstyringen i landbruget. Det repræsenterer en strategi for genetisk begrænsning, der ikke blot supplerer eksisterende metoder, men også har potentiale til væsentligt at reducere behovet for syntetisk gødning. Begrænsning og bedre styring af kvælstofgødning kan have lige så stor betydning for det globale syd som den grønne revolution, forklarer Bram Govaerts, Director General, i CIMMYT.

Revolutionerende brug af planternes gener
Med rødder i planternes egne gener udnytter BNI en plantes medfødte evne til at undertrykke jordbakteriernes nitrifikation af kvælstof gennem frigivelse af naturlige kemiske forbindelser. Derved bevares kvælstof i en form, så planterne kan optage det og man kan begrænse både brugen og udvaskningen af kvælstofgødning – som bidrager betydeligt til udledningen af drivhusgasser og vandforurening – uden at gå på kompromis med hvedeudbyttet eller jordens vitalitet.
BNI-metoden står i kontrast til syntetiske nitrifikationshæmmere og kan være en mere skalerbar og omkostningseffektiv løsning, der potentielt kan reducere brugen af kvælstofgødning med 20 pct., afhængigt af regionale landbrugsforhold.
Ved at anvende planternes egne gener udnytter CropSustaiN den naturlige BNI-proces til at udvikle nye hvedearter, der kræver betydeligt mindre kvælstofgødning. Ved hjælp af konventionel dyrkning indarbejdes gener fra vilde slægtninge såsom marehalm, som i sig selv har en mere effektiv brug af kvælstof. CIMMYT stiller de nye sorter og frømateriale til rådighed for sit globale netværk af partnere som et internationalt kollektivt gode.
Formålet med CropSustaiN omfatter udvikling og validering af BNI-hvedesorter på tværs af forskellige klimaer og brugen af BNI-afgrøder i konventionelle landbrugsprotokoller. Ved at sikre at de frø, der udvikles gennem dette program, er tilgængelige for alle landmænd uden eksklusive patentrettigheder, sætter Novo Nordisk Fonden sig i spidsen for en inkluderende tilgang til landbrugsinnovation.

CropSustaiN bygger på fælles forskning mellem Japan International Research Center for Agricultural Sciences (JIRCAS) og CIMMYT, der startede i 2015. Initiativet har allerede ført til udviklingen af BNI-hvedesorter, der er testet over tre dyrkningssæsoner. Disse innovative afgrøder er nu klar til yderligere udvikling og skalering på verdensplan, og markerer et potentielt paradigmeskift inden for moderne landbrugspraksis.

Novo Nordisk Fonden har allerede skabt grundlaget for CropSustaiN ved at finansiere relateret BNI-forskning på CIMMYT, International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT), Aarhus Universitet, University of Aberdeen og Københavns Universitet.

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

CIMMYT er en international non-profit-organisation, der er dedikeret til at løse morgendagens problemer i dag. Den har fået til opgave at skabe større mængder og bedre kvalitet og pålidelighed af produktionssystemer og basale kornsorter såsom majs, hvede, rughvede, sorghum, hirse og tilhørende afgrøder gennem anvendt landbrugsvidenskab, især i det globale syd, gennem opbygning af stærke partnerskaber. Denne kombination forbedrer millioner af ressourcefattige bønders levebrødspotentiale og modstandskraft, samtidig med at der arbejdes hen imod et mere produktivt, inklusivt og robust agrifood-system. CIMMYT er et vigtigt CGIAR Research Center, et globalt forskningspartnerskab for en fødevaresikker fremtid, der er dedikeret til at reducere fattigdom, forbedre fødevare- og ernæringssikkerhed, og forbedre naturressourcerne.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik