• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionProcesudstyr01. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Reje-rester kan blive til klimavenlige fødevarer

Rejehoveder og skaller er et restprodukt i fiskeindustrien, der fortrinsvis bruges til foder. Men i DTU Fødevareinstituttet arbejder adjunkt Lucas Sales Queiroz på at forarbejde resterne, så de i stedet vil kunne indgå i klimavenlige, sunde og lækre fødevarer til mennesker. Det sker ved hjælp af nyt udstyr i det nationale højteknologiske laboratoriecenter, FOODHAY.

Adjunkt Lucas Sales Queiroz ved højvoltssystemet, som kan hjælpe med at gøre fødevareproduktion mere cirkulær og udnytte biprodukter. Systemet, der er placeret på DTU Fødevareinstituttet, er anskaffet gennem forsknings-infrastrukturprojektet FOODHAY. Foto: Vibeke Johannesen, DTU Fødevareinstituttet.

DTU Fødevareinstituttet anvender højvoltssystemet (High Voltage Food Treatment System) til at udføre forskellige fødevareprocesser effektivt og bæredygtigt. Systemet bruges af både forskere og studerende – ofte i samarbejde med industripartnere.
Adjunkt Lucas Sales Queiroz er en af de forskere, der arbejder med systemet, som er en del af forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory, FOODHAY.
-Vi bruger i DTU Fødevareinstituttet højvoltssystemet til at udvinde værdifulde stoffer fra sidestrømme ved hjælp af vand i stedet for skrappe opløsningsmidler. Det kan være proteiner, mineraler og fedtstoffer, som derefter kan anvendes som ingredienser i andre fødevarer. Udstyret kan også ændre ved stoffernes egenskaber og give dem forskellige funktionaliteter, som er ønskværdige i fødevareindustrien. Det kan fx. være vandopløselighed, evnen til at skumme, danne gelé eller til at emulgere, fortæller Lucas Sales Queiroz.
Lige nu arbejder han på at fremstille en klimavenlig og sund ingrediens fra rejerester, der vil kunne bruges i fødevarer til mennesker i stedet for til dyrefoder.
-Målet er at udvikle en ingrediens fra rejeresterne ved hjælp af højvoltssystemet, der kan forbedre udvindingen af værdifulde proteiner og peptider fra hovederne og skallerne og samtidigt forbedre reje-resternes teknologiske funktionalitet, så de bedre kan indgå i fødevareprodukter til humanernæring, siger han videre.
De peptider og proteiner, der udvindes fra reje-resterne, er vandopløselige, hvilket gør dem velegnede til at indgå i andre fødevarematricer.
-Ingredienser fra reje-rester vil fx være velegnede til proteinrige fødevarer med en komplet aminosyreprofil. Samtidig producerer vi på en måde, der påvirker klimaet så lidt som muligt, fortsætter Lucas Sales Queiroz.
Forskerne undersøger også, om alle dele af rejeresterne kan udnyttes, herunder mineraler, kitin og proteiner, der ikke er blevet brugt i første omgang. Formålet er at undersøge de funktionelle og bioaktive egenskaber, som måske kan anvendes i emballage eller som antioxidanter og mulige helsekostprodukter.

Forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory (FOODHAY) er et stort nationalt forskningsinfrastrukturprojekt, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har bidraget til med 51,5 millioner kroner. Partnerne i FOODHAY, som også huser udstyret, har indskudt et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 millioner kroner.

Seneste nyt fra redaktionen

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop16. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens ”fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være [...]

Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

AktueltBranchenytInnovation16. 12. 2025

Danmarks teknologiske styrker inden for landbrugs- og fødevaresektoren vinder genklang på vigtige eksportmarkeder, hvor bæredygtighed og produktivitet står højt på dagsordenen. En analyse offentliggjort i efteråret - udført af Operate for Food Nation - viser et betydeligt vækstpotentiale for danske [...]

FoodprocesFokus holder juleferie

AktueltBranchenyt16. 12. 2025

Jul og nytår står for døren og det er tid til juleferie – det gælder også FoodprocesFokus. Dette er således det sidste nyhedsbrev i år. Vi udkommer igen onsdag den 7. januar 2026. Vi ønsker en glædelig jul og et godt nytår til alle…-Redaktionen [...]

Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

BranchenytPrimær produktion16. 12. 2025

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er stolt af ny aftale, der sikrer muligheden for at bruge ny teknologi i den europæiske landbrugsproduktion. Det baner vejen for mere robuste, bæredygtige afgrøder og en stærkere europæisk fødevareforsyning. I en tid med store [...]

Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

InnovationNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage16. 12. 2025

Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión den første papirbaserede barriereteknologi til juicekartoner – et vigtigt skridt mod at reducere afhængigheden af fossilbaseret materiale. Sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión har Tetra Pak [...]

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

ForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationTop09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og restaurantens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere [...]

Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltNavnenyt09. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri – Bad Seed Brewing – løb med prisen for Årets Danske Bryggeri 2025. Bryggeriet hædres for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene Bad Seed Brewing løb med hver [...]

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

AktueltBranchenytKonferencer og messer09. 12. 2025

I starten af december samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, [...]

Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

NavnenytProcesudstyr09. 12. 2025

Tetra Pak Processing Equipment SIA har købt Bioreactors.net - en lettisk virksomhed med næsten tre årtiers erfaring inden for design og fremstilling af bioreaktorløsninger til blandt andet produktion af en række proteiner. Bioreactors.net, der blev grundlagt i 1996, er et specialiseret [...]

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

Produktionsudstyr09. 12. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som er specialdesignet til produktion af [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    16.12.2025

  • Innovativ teknologi skaber vækstmuligheder for fødevareklyngen

    16.12.2025

  • FoodprocesFokus holder juleferie

    16.12.2025

  • Ny teknologi vil forandre europæisk landbrug

    16.12.2025

  • Verdens første papirbaserede barriere til juicekartoner

    16.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Årets Danske Bryggeri 2025

    09.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    09.12.2025

  • Tetra Pak køber Bioreactors.net for at accelerere løsninger inden for nye fødevarer

    09.12.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik