• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

TopVand- og energibesparende teknologier04. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Rapport om vandhåndtering i fødevareindustrien – barrierer og muligheder

Teknologisk Institut har offentliggjort en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.

Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.

Den danske fødevareindustri står over for stigende udfordringer med at håndtere vandressourcer bæredygtigt. En ny rapport fra Teknologisk Institut kortlægger, hvordan industrien navigerer i spændingsfeltet mellem øgede miljøkrav og behovet for effektiv produktion.
-Danmark har traditionelt været kendt for rigelige vandressourcer, men vi ser nu en bekymrende udvikling med flere forurenede drikkevandsboringer. Kombineret med klimaforandringernes påvirkning står vandforbrugende industrier som fødevareindustrien over for et kritisk behov for innovation inden for vandteknologi, siger Lotte Bjerrum Friis-Holm, centerchef, Teknologisk Institut.
Rapporten, der er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 62 fødevarevirksomheder, afslører en kompleks situation, hvor teknologiske, økonomiske og regulatoriske faktorer spiller en afgørende rolle.

Teknologiske udfordringer og manglende viden
Rapporten viser, at næsten halvdelen af de adspurgte virksomheder oplever teknologiske udfordringer som en betydelig barriere for bæredygtig vandhåndtering. Det kan fx være udfordringer med at integrere nye teknologier i eksisterende produktionsprocesser. Samtidig angiver omkring 40 procent af virksomhederne, at manglende viden og kompetencer i høj eller meget høj grad udgør en hindring.
Hos Teknologisk Institut er eksperterne overbeviste om, at der ligger et stort potentiale i at optimere vandforbruget og genanvende ressourcer fra spildstrømme. Teknologierne er der, men det kræver strategisk fokus og videndeling på tværs af branchen.
-Hvis ikke der er kendskab til mulighederne ude ved virksomhederne, bliver løsningerne heller ikke implementeret, siger Jonathan Guld Christensen, ekspert i vandteknologi, Teknologisk Institut.

Økonomiske og regulatoriske udfordringer
Rapporten peger også på væsentlige økonomiske og regulatoriske barrierer. Over 40 procent af virksomhederne oplever økonomiske udfordringer i forbindelse med implementering af bæredygtige vandløsninger. Samtidig angiver ca. 48 procent af virksomhederne, at regulatoriske hindringer i høj eller meget høj grad er en udfordring.
Ifølge Jan Petersen, senior technical advisor i fødevarevirksomheden Vega Salmon, er en af de største barrierer for bæredygtig vandhåndtering de lave økonomiske omkostninger ved at købe vand. De lave omkostninger gør det økonomisk vanskeligt at motivere til investeringer i avancerede vandbehandlingssystemer. Udover nødvendigheden af en prisregulering mener Jan Petersen, at det også kræver ændringer i lovgivningen, som muliggør brugen af renset vand i industrielle processer, hvor det er teknisk muligt og sikkert.
-Hvis man kan rense vandet til en kvalitet, så man kan genbruge det, så synes jeg, at man skal give slip på de reguleringer, som lige nu gør, at man ikke må genbruge vandet, siger Jan Petersen i rapporten.

Positive tendenser og fremtidsmuligheder
Trods udfordringerne viser rapporten også positive tendenser. 67 procent af virksomhederne ser miljømæssige fordele ved mere bæredygtig vandhåndtering, mens 64 procent ser økonomiske fordele. Dette indikerer en voksende bevidsthed om vigtigheden af bæredygtig ressourcehåndtering i industrien.
Rapporten fremhæver, at teknologisk innovation og tilpasning til fremtidige reguleringer er blandt de mest udbredte målsætninger for virksomhederne. Dette åbner muligheder for nye samarbejder og innovative løsninger i sektoren.
-Med denne rapport har vi skabt et solidt grundlag for at forstå de udfordringer og muligheder, som fødevareindustrien står overfor i forhold til bæredygtig vandhåndtering. Nu er det afgørende, at vi som samfund arbejder sammen om at skabe de rette betingelser for, at industrien kan tage de næste skridt mod en mere bæredygtig fremtid. På Teknologisk Institut står vi klar til at støtte denne udvikling med vores ekspertise og faciliteter, konkluderer Lotte Bjerrum Friis-Holm.

Rapporten “Vandforbrug og -strategier i fødevareindustrien” er udarbejdet som led i Teknologisk Instituts resultatkontrakt 2021-2024, finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er baseret på omfattende undersøgelser af den danske fødevareindustri og inkluderer både kvantitative data og kvalitative interviews med nøgleaktører i branchen. Den præsenterer konkrete cases og praktiske løsningsmodeller for implementering af bæredygtig vandteknologi.
Læs rapporten her.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik