• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningTop25. 06. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Projekt vil øge andelen af økologiske jordbær

Højsæsonen for nogle af de mest ikoniske, danske spisetraditioner er over os; de første nye kartofler, hvide asparges og ikke mindst friske danske jordbær. Og hvem har ikke glædet sig til jordbær med fløde. Men går man efter de økologiske danske jordbær, må man igen i år på en vanskelig mission – for andelen af økologiske jordbær er nemlig langt under det nationale niveau for økologiske fødevarer.

Foto: freepik.com.

Andelen af økologiske jordbær ligger langt under det nationale niveau for økologi.
I 2023 udgjorde produktionen af økologiske jordbær således 5,4 pct. af det samlede areal for jordbærproduktion – til sammenligning udgør den samlede andel for økologisk frugt, bær og nødder 34,7 pct., mens det samlede nationale niveau for økologisk produktion ligger på 11,7 pct.
Årsagen til den lave andel af økologiske jordbær er enkel. Producenternes tilbageholdenhed skyldes bekymring for dyrkningssikkerheden.
Med 5,6 mio. kr. i tilsagn vil et nyt GUDP-projekt introducere tunneldyrkning inden for økologisk jordbæravl.

Økologisk jordbærproduktion som et lotteri
Detailhandelen stiller store krav til kvalitet og leveringssikkerhed, hvilket i bund og grund gør økologisk jordbærproduktion til et lotteri med udbytte, forretningskontrakter og omsætning som indsats.
Derfor har GUDP nu givet tilsagn om projekttilskud til projektet PROSPER, der vil demonstrere et nyt produktionssystem og bane vejen for en øget andel af økologisk jordbærproduktion i Danmark.
-I PROSPER vil vi udvikle et nyt produktionssystem i tunneller, der har betydelige fordele sammenlignet med at dyrke på friland. I tunnellerne stabiliseres vejrforholdene, jordbærrene beskyttes bedre, udbyttet stiger, og forekomsten af gråskimmel reduceres, fortæller projektleder Stine Kramer Jacobsen.
-Bagsiden er, at tunneller skaber nye problemer. De højere temperaturer og mere tørre forhold i tunnellerne skaber gunstigere forhold for skadedyr og sygdomme såsom trips og meldug. Det som PROSPER skal undersøge er, hvordan vi kan bekæmpe skadedyr og sygdomme med biologiske metoder samt ny teknologi, og hvordan disse metoder kombineres mest optimalt, siger Stine Kramer Jacobsen videre.
Så mens forholdene i tunnellerne kommer med en række fordele, byder de varme og tørre forhold også på en øget risiko for skadedyr og sygdomme. Netop de risici er udgangspunktet for projektet.

UV-lys og blomsterstriber
Vi starter dog i en lidt anden boldgade end i de biologiske metoder. En af de teknologier, som PROSPER skal afprøve, er virkningen ved brug af UV-lys til bekæmpelse af meldug. I kombination med UV-lyset vil PROSPER introducere udvalgte biopesticider – også til bekæmpelse af meldug. Dette undersøges af forskere ved Aarhus Universitet i Flakkebjerg.
-Det vi så skal undersøge er, om UV-lyset, i sig selv og i kombination med biopesticider, har en effekt på bekæmpelse af sygdomme, samt om det har en negativ virkning på nyttedyrene i tunnellerne. Hvis det skader nyttedyrene, risikerer vi, at fordelen går i nul, forklarer hun.
Nyttedyrenes rolle i tunnellerne er blandt andet at bekæmpe trips. For bedre at kunne tiltrække nyttedyr i tunnellerne, vil PROSPER undersøge effekten af blomsterressourcers evne til at fastholde nyttedyr i og omkring tunnellerne.
-Når vi nærmer os slutningen af projektet, skal vi kombinere teknologierne for at se, om de kan bruges i samspil. Hvis de kan det, har vi potentielt et rigtig godt system til både at bekæmpe sygdomme og skadedyr, slutter Stine Kramer Jacobsen.

De indledende test og undersøgelser med nyttedyr i kombination med blomsterressourcer udføres af Københavns Universitet, hvor der etableres en jordbærtunnel med fokus på nyttedyrenes brug af blomsterressourcerne og den naturlige skadedyrsregulering af trips.
Tre jordbæravlere på Sjælland er ligeledes partnere i projektet og vil blive yderligere involveret, når projektets systemer skal afprøves i praksis i 2025.
Projektet PROSPER fik tilsagn om projekttilskud i første ansøgningsrunde 2023, og forventes afsluttet i midten af 2027.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik