• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytFremtidens fødevareproduktionTop07. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Opdræt af sunde og velsmagende fisk på land

Nyt demonstrationsanlæg skal vise, hvordan man kan opdrætte sunde og velsmagende fisk på land. Opdræt af fisk på land har desuden et lavt klimaaftryk, og kan blive et nyt “husdyr” i dansk landbrug. Udvalgsformanden ser en stor mulighed for landmændene, og for at opdrætte fisk til de danske forbrugere.

HTX-elever fra CELF på besøg hos Gårdsfisk i Sverige. Nyt demonstrationsanlæg placeret på CELF i Nykøbing skal opbygge lokal viden og ekspertise om fiskeopdræt på land, og på sigt levere bæredygtige fisk til forbrugernes tallerkener. Foto: Guldborgsund Kommune.

På uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster opstilles nu et demonstrationsanlæg, som skal vise mulighederne for at opdrætte fisk på land. Anlægget er en miniudgave af et kommercielt svensk anlæg, og målet er at opbygge lokal viden og ekspertise om fiskeopdræt på land, og på sigt levere sunde fisk til forbrugernes tallerkener.
-Vi skal have mere fiskeopdræt ind på land, hvor næringsstofferne kan udnyttes direkte i planteproduktionen, og vi samtidig kan udnytte de tomme stalde, som flere landmænd har stående. En stor del af de fisk vi spiser, er importerede – en del helt fra Asien, så målet er også at skabe kortere vej fra opdræt til spisebord, og samtidig styrke og udvikle lokale arbejdspladser, siger formand for Erhverv og Udviklingsudvalget John Brædder.
Demonstrationsanlægget bliver placeret i en pavillon på uddannelsesinstitutionen CELF i Nykøbing Falster, hvor eleverne på både gymnasiet og på fødevareuddannelserne kan få hands-on undervisning, og arbejde med fiskene i køkkenet. RUC og KU står også klar til at anvende testanlægget til projektarbejde.
De første fisk der skal opdrættes, hedder Clarias, og er en stor ferskvandsfisk, som oprindelig kommer fra det centrale Afrika. Den er god til at tilpasse sig de miljøer de lever i, og er meget robust. Af samme årsag har fisken ikke behov for medicin, hvilket både er godt for kvaliteten af fisken, og for fiskegyllen, der gerne skal spredes på markerne. Senere vil andre fisk som fx regnbueørred også kunne give erfaringer i demonstrationsanlægget.
-Vi har meget fokus på at sikre en bæredygtig produktion i hele produktionskæden, og vi undersøger derfor hvordan fiskegyllen kan integreres i landbruget. Fordi vi ikke har tradition for at fisk kan være en integreret del af en landbrugsproduktion, skal vi have afklaret hvordan fiskegyllen kan håndteres og indgå i fx gødningsregnskaber. Anlæggene giver også helt nye muligheder for vores landmænd. Mange har tomme stalde stående, som kan egne sig til at opdrætte fisk, og dermed udvikle et helt nyt forretningsområde for landmændene, siger udtagningskonsulent Mikael Kirkhoff Samsøe fra rådgivningsselskabet VKST.

Eksempel på et produktionsanlæg til fiskeopdræt på land. Foto: Gårdsfisk.

I Sverige er man godt i gang
I Sverige er de allerede godt i gang og har udviklet kommercielle anlæg, og fiskene er allerede ude i handlen.
-Vi ser et stort potentiale i opdræt af fisk i landbaserede anlæg, både de helt store anlæg som Skagen Salmons i Skagen samt mindre gårdanlæg. Opdræt af ferskvandsfisk bidrager med nye forretningsmuligheder for vores lokale landmænd, og samtidig udvikling af nye arbejdspladser her på Lolland-Falster. Vi glæder os til at være med i testfasen, til at samarbejde på tværs af organisationer og fagligheder, og være med til at sætte skub i denne spændende udvikling, fortæller Annette Løttrup-Moore, projektleder hos Business Lolland-Falster.

En del af to EU-projekter
Demonstrationsanlægget er en del af to EU-projekter; TETRAS og Aqualoop. I TETRAS er samarbejdspartnerne Business Lolland-Falster, Blue Research og Guldborgsund Kommune, og et af målene er i samarbejde med det lokale HTX-gymnasium at samle data til at udarbejde en livscyklusanalyse (LCA) og udvikle kommunikationsmaterialer til forbrugere, elever, studerende og erhverv.
I EU-projektet Aqualoop er de lokale partnerne VKST og Guldborgsund Kommune. Formålet er at undersøge hvordan fiskeproduktion kan integreres på eksisterende landbrugsbedrifter. Den svenske virksomhed Gårdsfisk er også partner i projektet, og bistår med viden og erfaring.
I løbet af 2025 inviteres interesserede landmænd på en ekskursion til den svenske virksomhed, for med egne øjne at se og høre nærmere om mulighederne.
I Danmark serveres fisken Clarias både som gourmetmad og på Den Blå Planet, hvor den indgår i en fiskeburger, som kan købes i deres café.

Fisken Clarias er også kendt under navnet Afrikansk Ålemalle. Det er en stor ferskvandsfisk, der normalt hører hjemme i det centrale Afrika. Clarias er god til at tilpasse sig sine omgivelser og trives bedst i tætte stimer. Clarias er en varmtvandsfisk, men den bidrager selv til vandets temperatur når den omsætter foderet. Det kræver dog energi at holde vandets temperatur på ca. 27 grader, som er optimalt. Hvis man har koldtvandsfisk er der tilsvarende behov for energi til at køle vandet.

Ny fisk for det danske marked. Foreløbigt har det svenske marked taget rigtig godt imod Clarias, som kan købes i supermarkeder som hel filet, fars og små fiskefrikadeller, fisken og også er en del af skolemadsordninger. På professionshøjskolen Absalon har en gruppe studerende udviklet et convinience-produkt, og lavet smagstests i børnehaver og i familier. Der blev taget meget positivt imod den nye fisk, som blev rost for at have en meget neural smag og for at være “uden ben” (fisken har ingen tynde ben).

EU-projekter: Demonstrationsanlægget er en del af EU-projekterne TETRAS og Aqualoop, hvor der samles viden og erfaringer fra Sverige, Tyskland mv.

Gårdsfisk: Den svenske virksomhed Gårdsfisk har med hjælp fra svenske myndigheder udviklet et koncept, som WWF i Sverige anpriser som Sveriges mest bæredygtige opdrætsfisk.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik