• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Klima og miljøNavnenyt27. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

Danish Crown, SEGES, Aarhus Universitet og DLG er sammen med en række samarbejdspartnere lige nu ved at undersøge, hvordan metanproduktionen fra slagtekalve kan nedsættes. Dyresundhed og fødevaresikkerhed er topprioritet i projektet.

Foto: freepik.com.

Midler mod metanproduktion fra kreaturer bliver et vitalt skridt på vejen mod klimaneutralitet for Danish Crowns kreaturandelsejere.
Derfor har SEGES, Aarhus Universitet, Danish Crown og DLG søsat Project GreenCalf, som skal vise vejen for danske kalveproducenter, når det kommer til at mindske metanen.
Projektet er todelt og består af både en kortlægning af den nuværende metanproduktion fra Dansk Kalv-produktionen, som foregår på Aarhus Universitet i Foulum – samt målinger i praksis fra flere andelsejeres gårde, som skal finde de bedste metoder og midler til at nedsætte metanen.
Den sidste del foregår blandt andet på Ole Sørensens gård. Han er kreaturandelsejer i Danish Crown Beef og leverer hvert år 500 Dansk Kalv til Danish Crown. Han håber, at en lavere metanproduktion kan få de danske forbrugere til at prioritere køb af dansk okse- og kalvekød.
-Selvfølgelig skal vi gøre noget ved metanen, ellers får vi ikke lov til at være her. En stor andel af oksekødet i Danmark er importeret, så hvis vi kan bytte det ud med dansk okse- og kalvekød med lavere klimaaftryk, så er vi et stykke af vejen. Og mit håb er, at vi kan få noget udenlandsk kød ud og få forbrugerne til at købe mere dansk, så vi kan bevare en dansk produktion, siger Ole Sørensen.
Helt konkret skal der testes fire fodertilskud, som kan sænke metanen, og Nicolaj Ingemann Nielsen, der er chefkonsulent i SEGES Kvæg, glæder sig til at se, hvilke resultater der kan skabes.
-Resultaterne skal blive brugbare for en bred skare af kalveproducenter med forskellige produktionsforhold og fodersystemer. Derfor tager vi fire foderadditiver ind for at skabe så mange resultater som muligt og samtidig arbejde med den praktisk implementering, så det kan bruges i både fuldfoder og kraftfoder-systemer og i forskellige koncepter, siger Nicolaj Ingemann Nielsen.

Fødevaresikkerhed og trivsel er i højsædet
Når Ole Sørensens kalve skal slagtes, foregår det på slagteriet i Holsted, og her vil der være stort fokus på slagteresultaterne, fortæller Torben Nørremark, der er director i Ejerservice i Danish Crown Beef:
-De kalve, som er en del af projektet, vil blive undersøgt med et fokus på fødevaresikkerheden og trivslen for kalvene, så vi sikrer, at de mest effektive veje til mindskning af metan samtidig bliver metoder, som kan bruges i den bredere andelsejerkreds, siger han.
Over tid kan de nye muligheder blive til et nyt koncept i Danish Crown Beef, der indeholder kød fra danske kalve med lavere metanudledning. Undersøgelse af grundlaget for et nyt koncept er også en del af projektet.

En ny baseline
Udover projektets fokus på konkrete virkemidler til sænkning af metan vil der også være en del, der fokuserer på at skabe en basisreference for slagtekalves nuværende metanproduktion. Den del foregår på Aarhus Universitet i Foulum i samarbejde med det svenske landbrugsuniversitet SLU, hvor forskellige fodersammensætninger og doseringer skal testes i sammenhæng med målinger af metanproduktion, vækst og foderudnyttelse.
-Der er hidtil kun lavet korttidsforsøg med måling af metanproduktion fra slagtekalve og kun ved en fast alder på ca. otte måneder. Men det er aldrig undersøgt, hvad metanproduktionen er hele vejen fra indsætning til slagtning. Derfor er det interessant at få undersøgt forskellige fodersystemer, så vi både får en basisreference og en præcis indikation af, hvornår i slagtekalvens liv, det er bedst at tilsætte foderadditiver samt i hvilke doser, siger Mogens Vestergaard, seniorforsker ved Inst. for Husdyr- og Veterinærvidenskab.

Project GreenCalf løber til 2028, og gennem projektet vil der blive kommunikeret resultater og viden løbende. Projektet er støttet af GUDP (Grønt Udvikling og Demonstrations Program) KAF (KvægAfgiftsFonden).

Seneste nyt fra redaktionen

Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

Automation og robotterInnovationTop27. 05. 2025

Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle [...]

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltBranchenytNavnenyt27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet – og nu er Foreningen Dansk Vin – FDV – blevet en del af SMVdanmark. Dermed bliver FDV den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV repræsenterer både hobby- og erhvervsavlere i [...]

AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed27. 05. 2025

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i [...]

Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

Navnenyt27. 05. 2025

Lineage, Inc., der er verdens største globale temperaturkontrollerede lager-REIT, har i dag annonceret tilgængeligheden af større kapacitet på sit kølelager i Vejle, Lineages største lokation i Danmark. Udvidelsen i Vejle bringer den samlede kapacitet op på 93.500 EUR-paller, hvilket øger [...]

Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

Klima og miljøNavnenyt27. 05. 2025

Danish Crown, SEGES, Aarhus Universitet og DLG er sammen med en række samarbejdspartnere lige nu ved at undersøge, hvordan metanproduktionen fra slagtekalve kan nedsættes. Dyresundhed og fødevaresikkerhed er topprioritet i projektet. Midler mod metanproduktion fra kreaturer bliver et vitalt [...]

Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

NavnenytProcesudstyr27. 05. 2025

Scanvaegt Systems A/S har med virkning fra 1. maj 2025 erhvervet aktiemajoriteten i Bent Nygaard Elektronik ApS. Opkøbet markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, som er et vigtigt skridt i Scanvaegt-koncernens vækststrategi. Partnerskabet styrker Scanvaegt Systems’ position som [...]

AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

InnovationNavnenytTop20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine [...]

Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion20. 05. 2025

Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor. Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til [...]

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

AktueltKonferencer og messer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo [...]

Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

Navnenyt20. 05. 2025

Multivac A/S' nye forretningsområde Multivac Ingredients tilbyder ingredienser samt produktudvikling for kunderne i det nyetablerede Applicationscenter Nordic i Vejle. Dette innovative applikationscenter består af et komplet bageri ”World of Bakery Nordic'” Protein FoodLab samt Pakkeri med samtlige [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

    27.05.2025

  • Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

    27.05.2025

  • Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

    27.05.2025

  • Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

    27.05.2025

  • AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

    20.05.2025

  • Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

    20.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik