• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop01. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny viden om soldaterfluers parring kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion

Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.

Foto: freepik.com.

”Flueknepperi” bruges i det danske sprog om at gå overdrevent meget op i små og ubetydelige detaljer, men her skal det faktisk tages helt bogstaveligt. Forskere ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab ved Aarhus Universitet har nemlig undersøgt soldaterfluers parring. Enorm Biofactory A/S har været samarbejdspartner på projektet.
Forestil dig en kæmpe dansefest, hvor hundredvis af soldaterfluer mødes. Hannerne præsenterer deres bedste moves for at imponere damerne, så de bliver interesserede i at parre sig.
I naturen samles soldaterfluer i sådanne flokke – kaldet lekking – for at udføre parringsritualer. Nu viser forskningen, at sådan et parringsritual slet ikke er nødvendig for at opnå parring og få levedygtigt afkom.
Forskerne har vist, at enlige hanner af sorte soldaterfluer sagtens kan parre én eller flere hunner under de rette forhold og få befrugtede æg. Faktisk var nogle hanner i stand til at parre fire hunner uden at det gik ud over kvaliteten af æggene.
-Det er breaking news, siger adjunkt Kim Jensen, der er en af hovedmændene bag de nye forsøg. Man kan kontrollere parringen for mange andre insekter, men man har indtil nu troet, at det ikke kunne lade sig gøre med soldaterfluer, som i naturen har en anden adfærd.
Derfor har andre forskerhold hurtigt givet op, når de har forsøgt at parre udvalgte individer.
Forskerne undersøgte blandt andet, hvor lang tid det tog, før parring fandt sted når én eller fire hunner var til stede. Ikke nok med at parringen startede hurtigere, når der var fire hunner til stede, end når der var én. De fleste af hannerne i forsøget parrede sig også flere gange, når der var fire hunner til stede. Lidt over halvdelen af hannerne parrede sig faktisk med alle fire hunner indenfor fire timer.
Én ting er, at det lykkedes at få soldaterfluerne til at parre sig. Endnu vigtigere er det, at hunnerne også lagde befrugtede æg. Af 25 hanner, der havde haft fire hunner til rådighed, havde knapt halvdelen formået at gøre tre eller fire hunner gravide. De kvitterede med at producere gennemsnitligt 138 larver hver.

Forskerne kastede lys på soldaterfluernes parring
Forskernes dyneløfteri har bogstavelig talt kastet lys på, hvordan soldaterfluer parrer sig. Parringsforsøgene foregik nemlig i gennemsigtige plastikkasser under stærkt lys.

Foto: Kim Jensen.

Det gav forskerne mulighed for at observere soldaterfluernes adfærd under optimale parrings-betingelser. Herved kunne de erhverve sig ny viden, der har stor praktisk betydning for produktionen af soldaterfluelarver.

Metoden kan bruges til at udvælge de bedst egnede
Når man på denne måde kan udvælge soldaterfluer, kan man avle efter de bedste egenskaber. Man kan undgå indavl og langt hurtigere nå frem til et avlsmateriale, som en effektiv produktion kan bygge på.
Det er en metode, der har været anvendt i århundreder indenfor den traditionelle husdyrproduktion, men som nu viser sig at være egnet også i produktionen af soldaterfluens larver. Her har insekterne endda den fordel, at deres livscyklus er meget kort.
-Der er flere træk, det er værd at avle efter. Det er især larvernes størrelse på høst-stadiet, og hvor hurtigt det går at komme dertil. En anden væsentlig parameter, som man også kender fra den klassiske husdyrproduktion, er foderudnyttelsen. Altså hvor lidt foder skal der til for at producere en vis mængde larver, fortæller Kim Jensen videre.
-Går vi skridtet videre, kan vi begynde at se på, om nogle soldaterfluer er bedre egnet til at vokse og formere sig på foder med lavere næringsværdi, fortsætter han.
Formålet med at producere insektlaver er netop, at insekterne skal kunne udnytte næringsfattige sidestrømme fra foder- og fødevareproduktionen og dermed minimere spild.

Avlsprogrammer danner grundlag for mere effektiv produktion
Ideen om at sætte avlsprogrammer op for produktionen af soldaterfluer har tidligere været omtalt i blandt andet videnskab.dk. Nu kan forskerne så for første gang præsentere de banebrydende resultater om individuel parring i det videnskabelige tidsskrift Journal of Insects as Food and Feed.
Resultaterne betyder, at det nu i langt højere grad bliver muligt at avle soldaterfluer og producere deres afkom på en hurtig og effektiv måde. På denne måde kan man avle soldaterfluer, som har de ønskede egenskaber for produktion af billigt og bæredygtigt protein og fedt til foder og fødevarer.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik