• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskning24. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny metode til yoghurtproduktion

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på – så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. samt forlænge holdbarheden.

Foto: freepik.com.

En ny metode til at producere yoghurt på er udviklet af et forskerteam fra DTU Fødevareinstituttet, hvor forskningen blev sat i gang af et simpelt spørgsmål.
-Vi har studeret mælkesyrebakterier og deres energimetabolisme i årevis, men en dag slog det os: Hvad nu hvis vi lod bakterierne syrne uden at vokse? Det var lidt af et eureka-øjeblik, fortæller lektor Christian Solem, der har forsket i mælkesyrebakterier i mere end 25 år.
Forskningen har et stort potentiale, da det anslås, at hvert menneske på globalt plan i gennemsnit spiser næsten 12 kilo yoghurt om året.
Metoden er afprøvet i mindre skala i laboratoriet på DTU Fødevareinstituttet, men forskerne mener ikke, at der er noget til hinder for, at den kan overføres direkte til brug i mejerierne, da den ikke kræver ny teknologi – men kun justering af temperaturreguleringen i processen.
-Mejerierne kan i princippet tage metoden i brug i morgen. Vi har ikke set nogen ulemper, bortset fra at det tager en time eller to ekstra – og man vil få et produkt, som både er mere stabilt og mere bæredygtigt, siger Christian Solem videre.

Lektor Christian Solem i laboratoriet på DTU Fødevareinstituttet, hvor en ny metode til at lave yoghurt er udviklet. Foto: Lene Koss.

Ny fermenteringsteknik i to trin
Yoghurt fremstilles i dag ved, at man tilsætter en forholdsvis stor mængde yoghurt bakteriekultur til mælk, som fermenteres i 4-6 timer ved 42°C. Herefter opnås den ønskede syrlighed, og yoghurten nedkøles. Men processen har flere kendte udfordringer:
• Høje udgifter til yoghurt-kultur.
• Begrænset holdbarhed.
• Såkaldt “eftersyrning”, hvor yoghurten fortsætter med at udvikle syre under opbevaring, hvilket går ud over kvaliteten og holdbarheden.
Ved anvendelse af den nye metode bruger forskerne 20 pct. af den normale mængde bakteriekultur. Mælken fermenteres ved 42°C som normalt, men herefter hæves temperaturen til 51°C i et par timer. Her stopper bakterierne med at dele sig, men ikke med at producere mælkesyre.
-Det er som at sætte bakterierne på et løbebånd – de kommer ingen vegne, men de arbejder stadig. Det betyder, at vi kan kontrollere syrningen og samtidig undgå uønsket eftersyrning, forklarer Christian Solem.
Samtidigt virker de 51°C nærmest som et mildt pasteuriseringstrin.
-Vi slår op mod 99,9 pct. af de gærceller og skimmelsporer ihjel, som ellers kan forkorte yoghurts holdbarhed betydeligt, siger han.

Farvel til eftersyrning – goddag til længere holdbarhed
Eftersyrning er et af de største kvalitetsproblemer i yoghurtproduktion. Det gør produktet mere surt, bittert og får det til at skille i vand og fast masse, hvilket er noget mange forbrugere forbinder med gammel yoghurt.
-Vi har testet metoden på tre forskellige starterkulturer – også nogle der er særligt tilbøjelige til eftersyrning. I alle tilfælde blev problemet fjernet, supplerer postdoc Shuangqing Zhao, som er korresponderende forfatter på en videnskabelig artikel om metoden.
Holdbarheden er endnu ikke præcist afdækket, men ifølge forskerne kan den være væsentligt længere end de nuværende 3-4 uger, hvilket vil have en stor indflydelse på, om yoghurten kan transporteres over længere afstande og for reduktion af madspild.

Store gevinster for mejerierne
Mejerier bruger i dag op mod 0,18 gram starterkultur per liter mælk. Med store produktionsvolumener kan udgiften til bakteriekulturer løbe op i mange penge.
-Vi reducerer forbruget af yoghurt-kultur med en faktor fem. Det er en markant besparelse, og det betyder meget i en branche med små marginaler, siger Christian Solem.
Samtidig gør den længere holdbarhed planlægning og logistik lettere:
-Yoghurt produceres normalt i store batch, og hver produktion kræver rengøring og omstilling. Hvis holdbarheden øges, kan man producere mere ad gangen, og måske endda mere kontinuerligt, afslutter Christian Solem.

Den videnskabelige artikel “Smoking hot – Heat-induced uncoupling of growth & acidification in yoghurt production helps save costs and results in reduced post-acidification and improved shelf life” er udgivet online via det videnskabelige tidsskrift Food Bioscience.
Forfattere: Postdoc Liuyan Gu, postdoc Belay Tilahun Tadesse, postdoc Shuanqing Zhao, lektor Christian Solem – alle fra DTU Fødevareinstituttet.
Forskningen er finansieret af GUDP projekt SOLVED, jr. nr. 34009-23-2129, Mælkeafgiftsfonden projekt SAFE, DTU Strategic Alliance Scholarship.

Seneste nyt fra redaktionen

Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

BranchenytKlima og miljøTop12. 08. 2025

En analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt i samarbejde med innovations- og forskningsvirksomheden SEGES Innovation dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge [...]

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem - og nu etableres et sekretariat, der skal stå i [...]

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion - og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning [...]

Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

Fremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer12. 08. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 pct. i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige [...]

Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

Navnenyt12. 08. 2025

Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner. En markant vækst inden for flødeost på globalt plan smitter nu positivt af på Arla Foods’ mejeri på Hjermvej i [...]

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop05. 08. 2025

I det afsluttede projekt Mycoprotein har forskerne fra Københavns Universitet fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion - pulp - til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som næringskilden til [...]

Biosolutions skal spire og gro i Europa

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, [...]

Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

AktueltBranchenyt05. 08. 2025

Kaffeafgiften fra 1930 har overlevet sin relevans. I dag skaber den unødvendigt bureaukrati for virksomheder og myndigheder, hæmmer vækst og konkurrencekraft – og rammer socialt skævt. Det mener Brancheforeningen for Kaffe og Te (BKT), som nu går i offensiven for at få afgiften fjernet. -Vi [...]

Millionordre fra tysk mejerikunde

Navnenyt05. 08. 2025

Aktivitetsniveauet i Tyskland er derfor øget betydeligt igennem de første måneder af 2025, hvilket afspejles i en større interesse for Q-Interline A/S’ analysesystemer i flere brancher indenfor fødevare- og mejerisektoren, som virksomhedens medarbejder i Tyskland i en årrække har bearbejdet [...]

Salg af kinesisk fabrik gennemført

Navnenyt05. 08. 2025

I slutningen af februar underskrev Danish Crown en betinget aftale om salg af forædlingsfabrikken i Pinghu uden for Shanghai. Betingelserne er nu opfyldt, og fabrikken er overdraget til den nye ejer. Køberen er et selskab ejet af den kinesiske fødevaregigant Cofco, som har overtaget fabrikken med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    12.08.2025

  • Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

    12.08.2025

  • International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

    12.08.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

    12.08.2025

  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    12.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Biosolutions skal spire og gro i Europa

    05.08.2025

  • Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

    05.08.2025

  • Millionordre fra tysk mejerikunde

    05.08.2025

  • Salg af kinesisk fabrik gennemført

    05.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik