• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskning24. 06. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny metode til yoghurtproduktion

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på – så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. samt forlænge holdbarheden.

Foto: freepik.com.

En ny metode til at producere yoghurt på er udviklet af et forskerteam fra DTU Fødevareinstituttet, hvor forskningen blev sat i gang af et simpelt spørgsmål.
-Vi har studeret mælkesyrebakterier og deres energimetabolisme i årevis, men en dag slog det os: Hvad nu hvis vi lod bakterierne syrne uden at vokse? Det var lidt af et eureka-øjeblik, fortæller lektor Christian Solem, der har forsket i mælkesyrebakterier i mere end 25 år.
Forskningen har et stort potentiale, da det anslås, at hvert menneske på globalt plan i gennemsnit spiser næsten 12 kilo yoghurt om året.
Metoden er afprøvet i mindre skala i laboratoriet på DTU Fødevareinstituttet, men forskerne mener ikke, at der er noget til hinder for, at den kan overføres direkte til brug i mejerierne, da den ikke kræver ny teknologi – men kun justering af temperaturreguleringen i processen.
-Mejerierne kan i princippet tage metoden i brug i morgen. Vi har ikke set nogen ulemper, bortset fra at det tager en time eller to ekstra – og man vil få et produkt, som både er mere stabilt og mere bæredygtigt, siger Christian Solem videre.

Lektor Christian Solem i laboratoriet på DTU Fødevareinstituttet, hvor en ny metode til at lave yoghurt er udviklet. Foto: Lene Koss.

Ny fermenteringsteknik i to trin
Yoghurt fremstilles i dag ved, at man tilsætter en forholdsvis stor mængde yoghurt bakteriekultur til mælk, som fermenteres i 4-6 timer ved 42°C. Herefter opnås den ønskede syrlighed, og yoghurten nedkøles. Men processen har flere kendte udfordringer:
• Høje udgifter til yoghurt-kultur.
• Begrænset holdbarhed.
• Såkaldt “eftersyrning”, hvor yoghurten fortsætter med at udvikle syre under opbevaring, hvilket går ud over kvaliteten og holdbarheden.
Ved anvendelse af den nye metode bruger forskerne 20 pct. af den normale mængde bakteriekultur. Mælken fermenteres ved 42°C som normalt, men herefter hæves temperaturen til 51°C i et par timer. Her stopper bakterierne med at dele sig, men ikke med at producere mælkesyre.
-Det er som at sætte bakterierne på et løbebånd – de kommer ingen vegne, men de arbejder stadig. Det betyder, at vi kan kontrollere syrningen og samtidig undgå uønsket eftersyrning, forklarer Christian Solem.
Samtidigt virker de 51°C nærmest som et mildt pasteuriseringstrin.
-Vi slår op mod 99,9 pct. af de gærceller og skimmelsporer ihjel, som ellers kan forkorte yoghurts holdbarhed betydeligt, siger han.

Farvel til eftersyrning – goddag til længere holdbarhed
Eftersyrning er et af de største kvalitetsproblemer i yoghurtproduktion. Det gør produktet mere surt, bittert og får det til at skille i vand og fast masse, hvilket er noget mange forbrugere forbinder med gammel yoghurt.
-Vi har testet metoden på tre forskellige starterkulturer – også nogle der er særligt tilbøjelige til eftersyrning. I alle tilfælde blev problemet fjernet, supplerer postdoc Shuangqing Zhao, som er korresponderende forfatter på en videnskabelig artikel om metoden.
Holdbarheden er endnu ikke præcist afdækket, men ifølge forskerne kan den være væsentligt længere end de nuværende 3-4 uger, hvilket vil have en stor indflydelse på, om yoghurten kan transporteres over længere afstande og for reduktion af madspild.

Store gevinster for mejerierne
Mejerier bruger i dag op mod 0,18 gram starterkultur per liter mælk. Med store produktionsvolumener kan udgiften til bakteriekulturer løbe op i mange penge.
-Vi reducerer forbruget af yoghurt-kultur med en faktor fem. Det er en markant besparelse, og det betyder meget i en branche med små marginaler, siger Christian Solem.
Samtidig gør den længere holdbarhed planlægning og logistik lettere:
-Yoghurt produceres normalt i store batch, og hver produktion kræver rengøring og omstilling. Hvis holdbarheden øges, kan man producere mere ad gangen, og måske endda mere kontinuerligt, afslutter Christian Solem.

Den videnskabelige artikel “Smoking hot – Heat-induced uncoupling of growth & acidification in yoghurt production helps save costs and results in reduced post-acidification and improved shelf life” er udgivet online via det videnskabelige tidsskrift Food Bioscience.
Forfattere: Postdoc Liuyan Gu, postdoc Belay Tilahun Tadesse, postdoc Shuanqing Zhao, lektor Christian Solem – alle fra DTU Fødevareinstituttet.
Forskningen er finansieret af GUDP projekt SOLVED, jr. nr. 34009-23-2129, Mælkeafgiftsfonden projekt SAFE, DTU Strategic Alliance Scholarship.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En ny analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 7. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik