• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionNavnenytTop21. 01. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Ny fabrik til produktion af fødevareproteiner af 25.000 tons hestebønner om året

Ved Hedensted har den danske fødevareproducent Meelunie GPI bygget en fabrik, der skal producere fødevareproteiner. Fabrikken fødes med hestebønner, og ambitionen er at kunne producere proteiner, som skal sælges på verdensmarkedet, af 25.000 tons hestebønner om året.

Foto: freepik.com.

Hvilke proteiner skal vi mennesker leve af i fremtiden? Det er et spørgsmål, der fylder meget i disse dage, og svarene er lige så mange, som der er meninger.
Hos fødevareproducenten Meelunie GPI, som er halvt hollandskejet og halvt danskejet samt hos Hornsyld Købmandsgaard, nøjes man dog ikke med at mene – her kommer handling først. Derfor har Meelunie GPI valgt at bygge en moderne fabrik med speciale i produktion af fødevareproteiner i Danmark, som Hornsyld Købmandsgaard skal levere hestebønner til.
På årets NutriFair-messe i denne uge kommer Hornsyld Købmandsgaard og fortæller blandt andet om fordelene ved at få en spændende ny afgrøde ind i sædskiftet.

Et muligt dansk væksteventyr
Den danske leverandør af hestebønner til fabrikken, Hornsyld Købmandsgaard, er i gang med at finde landmænd, som er interesseret i at få en spændende kvælstoffikserende afgrøde med ind i sædskiftet.
Hos grovvareselskabet er man glad for samarbejdet med Meelunie GPI, og at man har fået muligheden for at levere råvarer til produktionen af plantebaserede fødevarer. Lige nu er der hestebønner nok til den begyndende produktion, men man efterspørger landmænd, som kan levere hestebønner, når produktionen bliver opskaleret.
-På nuværende tidspunkt har vi de mængder hestebønner, som skal til for at følge med produktionen på fabrikken, men efterhånden som produktionen skaleres op, vil det løbende blive muligt for endnu flere danske planteavlere, som sammen med Hornsyld Købmandsgaard, vil levere hestebønner til Meelunie GPI, forklarer Søren Kræn Pedersen fra Hornsyld Købmandsgaard.

Producerer proteiner fra 2025
Det er ikke en simpel opgave at producere grønne proteiner, som kan mætte menneskemunde. Derfor har man på fabrikken ved Hedensted løbende kørt test af produktionslinjen for at opnå den ønskede kvalitet.
Nu er man dog klar til at sætte produktionen af fødevareproteiner i gang.
-Fra januar 2025 kører vi produktion af ingredienser til fødevarer. Vi forventer i 2025, at kunne producere af 10–15.000 tons bønner, men målet er at komme op på 20–25.000 tons. Det betyder også, at vi allerede nu er på udkig efter endnu flere medarbejdere, der skal være med til at samle erfaringer og optimere på processerne, så vi kan komme op på fuld kapacitet, fortæller Jonatan Dickow, fabriksdirektør ved Meelunie GPI.

Meelunie GPIs nye fabrik i Hedensted producerer fødevareproteiner fra hestebønner – Hornsyld Købmandsgaard står for leveringen af hestebønnerne.

Det er dog ikke kun medarbejdere, der skal til, når fabrikken når sit produktionsoptimum. Der skal også flere råvarer til at fodre produktionen.

Hvis man som landmand overvejer at tage en bælgsæd ind i sædskiftet, kan man møde Hornsyld Købmandsgaard på dette års NutriFair-messe i Fredericia d. 15. og 16. januar, hvor man kan høre om fordelene ved at have hestebønnen som en del af sin samlede produktion.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik