• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem – og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.

Foto: freepik.com.

I Danmark bruger vi årligt 150 mio. madbokse af engangsplast, som oftest bliver brugt én gang og derefter ender i skraldespanden – eller i naturen.
Forbruget af plast skader hav og natur, og 20 pct. af det plast, der bliver fundet på danske strande, er engangsplast. Samtidig kræver det mange ressourcer at producere og forbrænde.
Derfor er der behov for at ændre måden, vi i Danmark producerer og bruger takeaway-emballage. Der skal indføres et nationalt pant- og retursystem, og nu er det sekretariat, der skal drifte og sikre det tværgående og vigtige Partnerskab for takeaway-emballage, udvalgt. Der er afsat fem mio. kroner årligt over tre år til at drive sekretariatet.
Aftalen om Partnerskab for takeaway-emballage blev indgået af regeringen, SF og RV i forbindelse med Finanslov 2025. Formålet med partnerskabet er at etablere et vidensgrundlag og komme med konkrete initiativer og anbefalinger til et nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage – eksempelvis kaffekopper og madbokse.
Der skal bl.a. arbejdes med designkrav, tiltag, der fremmer, at forbrugerne vælger genbrugelige takeaway-emballager, og organisering, eksempelvis hvordan emballagen bliver indsamlet, sorteret mv.
Miljøstyrelsen har udvalgt Norion som sekretariat for partnerskabet. Norion vil i 2025-2027 årligt modtage fem mio. kroner til at varetage sekretariatsfunktionen.
-Danskerne bruger hvert år mere end 150 millioner madbokse. Det går udover vores miljø, fordi vi bruger mange ressourcer på at producere og affaldshåndtere engangsemballager, og det er engangsprodukter, vi alt for ofte finder smidt i naturen. Det er et kæmpe problem for både hav og miljø, og derfor skal vi sammen med branchen finde nye måder at lave takeaway-emballager på og udvikle et pant- og retursystem, så vi kan mindske spild og øge genanvendelsen, siger miljøminister, Magnus Heunicke.

Ordførerudtalelser:

Erling Bonnesen, Venstre:
-Vi arbejder målrettet skridt for skridt på at blive et mere og mere bæredygtigt samfund med fokus på nye teknologiske løsninger og fortsat videreudvikling af pant- og retursystemer, samt nye arbejdsrutiner og nye måder at gøre tingene på for at optimere ressourceanvendelsen og i samarbejde med aktører i branchen.

Henrik Frandsen, Moderaterne:
-Danmark er storforbruger af plastik. Vi bruger over 2 millioner ton plastik om året. Og det, der er særligt skadeligt, er engangsprodukterne. Blandt andet takeaway-emballage. I Danmark bruger vi 150 mio. engangs takeaway produkter om året. Og desværre ender meget af det i naturen til skade for dyr, natur og klima. Derfor er det afgørende, at Danmark bevæger sig mod mere cirkularitet. Vi tager et skridt mod et grønnere Danmark i dag med partnerskabet for takeaway-emballage. Jeg ser frem til at følge partnerskabets arbejdet – og endnu mere til at føre deres anbefalinger ud i livet.

Marianne Bigum, Socialistisk Folkeparti:
-I Danmark producerer vi alt for meget affald og smider værdifulde ressourcer væk. I SF er vi derfor utrolig glade for, at vi nu sætter et initiativ i gang, som gør op med en brug-og-smid-væk kultur og i stedet bruger ressourcerne så længe som muligt. Affald skal i højere grad designes ud af vores systemer, og derfor er det fantastisk, at vi nu støtter op om de virksomheder, som netop gør dette.

Torsten Gejl, Alternativet:
-Endelig får Danmark et pant og retursystem for takeaway-emballage. Det sker efter et signaturforslag fra Alternativet. Nu starter det vigtige arbejde med at sikre, at engangsemballage aldrig mere ender i naturen.

Thomas Monberg, Socialdemokratiet:
-Vi skal gøre det langt lettere for borgerne at genanvende emballage og tage grønne valg i hverdagen. Alt for meget takeaway-emballage bliver kun brugt én gang og ender i skraldespanden eller naturen. Det er hverken bæredygtigt eller fornuftigt. Derfor skal vi udvikle nye systemer, der gør det nemt at vælge genbrug – og som samtidig er bedre for miljøet og klimaet. Med etableringen af et nationalt pant- og retursystem tager vi et vigtigt skridt i den retning, og vi skal som land fortsat presse på for en mere bæredygtig udvikling.

Sekretariatet får i 2025-2027 fem mio. kroner årligt til at betjene Partnerskab for takeaway-emballage. Der er tale om en udmøntning med partierne bag aftalen om finansloven for 2024 af en pulje til cirkulær økonomi og midler afsat til handlingsplan for reparationer afsat på finansloven for 2024.
Norion er udvalgt blandt to ansøgninger på baggrund af en række kriterier fremsat af aftalepartierne.
Miljøstyrelsens Markedsanalyse og kortlægning af engangsplastprodukter og deres alternativer (juni 2020) viser, at danskerne årligt forbruger 150 mio. engangsplastprodukter.
Plastaffald udgjorde i 2023 op mod 90 pct. af det affald, der findes på danske strande, og ca. 20 pct. var engangsplastik.

Seneste nyt fra redaktionen

Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

BranchenytKlima og miljøTop12. 08. 2025

En analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt i samarbejde med innovations- og forskningsvirksomheden SEGES Innovation dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge [...]

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem - og nu etableres et sekretariat, der skal stå i [...]

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion - og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning [...]

Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

Fremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer12. 08. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 pct. i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige [...]

Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

Navnenyt12. 08. 2025

Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner. En markant vækst inden for flødeost på globalt plan smitter nu positivt af på Arla Foods’ mejeri på Hjermvej i [...]

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop05. 08. 2025

I det afsluttede projekt Mycoprotein har forskerne fra Københavns Universitet fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion - pulp - til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som næringskilden til [...]

Biosolutions skal spire og gro i Europa

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, [...]

Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

AktueltBranchenyt05. 08. 2025

Kaffeafgiften fra 1930 har overlevet sin relevans. I dag skaber den unødvendigt bureaukrati for virksomheder og myndigheder, hæmmer vækst og konkurrencekraft – og rammer socialt skævt. Det mener Brancheforeningen for Kaffe og Te (BKT), som nu går i offensiven for at få afgiften fjernet. -Vi [...]

Millionordre fra tysk mejerikunde

Navnenyt05. 08. 2025

Aktivitetsniveauet i Tyskland er derfor øget betydeligt igennem de første måneder af 2025, hvilket afspejles i en større interesse for Q-Interline A/S’ analysesystemer i flere brancher indenfor fødevare- og mejerisektoren, som virksomhedens medarbejder i Tyskland i en årrække har bearbejdet [...]

Salg af kinesisk fabrik gennemført

Navnenyt05. 08. 2025

I slutningen af februar underskrev Danish Crown en betinget aftale om salg af forædlingsfabrikken i Pinghu uden for Shanghai. Betingelserne er nu opfyldt, og fabrikken er overdraget til den nye ejer. Køberen er et selskab ejet af den kinesiske fødevaregigant Cofco, som har overtaget fabrikken med [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    12.08.2025

  • Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

    12.08.2025

  • International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

    12.08.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

    12.08.2025

  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    12.08.2025

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Biosolutions skal spire og gro i Europa

    05.08.2025

  • Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

    05.08.2025

  • Millionordre fra tysk mejerikunde

    05.08.2025

  • Salg af kinesisk fabrik gennemført

    05.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik