• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Forskning12. 11. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Når laksen spiser vegetarisk – forbedres sundheden for mennesker og fisk

Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til andre landbrugsdyr.

-Denne fremgangsmåde har et stort potentiale for at øge bæredygtigheden hos alle andre dyr i vores fødevareproduktion, som eksempelvis brug af insektfoder, der er ultra bæredygtigt, siger forsker bag studiet. Grafik: William Brøns Petersen.

Laks er naturlige kødædere. Når de lever vildt i naturen, spiser de insekter, insektlarver, små sild, krebsdyr og dyreplankton. Men i opdræt får laksene også foder baseret på fisk, og det gør produktionen afhængig af det ressourcetunge fiskemel og fiskeolie.
Nu arbejder forskere fra blandt andet Københavns Universitet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på at erstatte den fiskebaserede foder med plantebaseret foder, og det kan have positive effekter på både laksens sundhed under produktion, men også på den laks, der ender på spisebordet.
-I sidste ende vil arbejdet med at skræddersy foder til laks og andre dyr være med til at forbedre den ernæringsmæssige kvalitet af opdrættet laks, hvilket sikrer, at forbrugere modtager fisk, der ikke kun er sundere, men også rigere på gavnlige næringsstoffer, siger Morten Tønsberg Limborg, der er lektor ved Globe Institute på Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie.

Et kig i laksens tarm
Inden man kan begynde at give laksen den nye slags foder, skal man finde ud af, hvordan deres mikrobiom ser ud, så man er sikker på, at laksen bedst muligt kan udnytte og fordøje de nye næringsstoffer. Laksen har nemlig ikke naturligt ret mange af de enzymer i tarmen, der skal til for at udnytte og nedbryde plantebaseret foder.
Derfor har forskerne kortlagt genetisk materiale fra 211 forskellige mikroorganismer, som de har fundet i tarmen på atlantiske laks.
-Analyserne af mikroorganismernes gener gør det muligt for os at ”se” ind i laksens tarm og afsløre, hvilke gode bakterier, der hjælper fisken med at nedbryde og udnytte næringsstofferne i foderet, fortæller Morten Tønsberg Limborg.
-Takket være studiet kan vi nu forstå, hvordan mikroberne i laksens tarm fungerer ved fx at styrke både næringsoptag og immunsystemet hos laksen. Det giver os mulighed for at udvikle foder, der tilpasser den kemiske struktur af ingredienserne i laksens plantekost til mave og fordøjelse, som laksen har til at nedbryde dem, siger han videre. Han tilføjer, at der udover sundheds- og bæredygtighedsperspektiverne i studiet, også er ny og vigtig viden om antibiotikaresistens i opdrætslaks:
-Modsat myten, så bruges der faktisk ekstremt lave mængder antibiotika i den norske lakseproduktion, og hvorvidt om det også har medført mindre antibiotikaresistens i dens tarmflora, er vi allerede ved at se på i et opfølgende studie.

Kan komme andre dele af landbruget til gavn
Der er en stigende efterspørgsel på mad, efterhånden som verdensbefolkningen vokser, og derfor er det nødvendigt at gentænke de ingredienser, der er i fiskenes foder.
-Lakseopdræt præsenterer en god mulighed for at levere bæredygtig, proteinrig, næringsrig mad. Med vilde fiskebestande, der kæmper for at imødekomme de stigende behov, tilbyder bæredygtig akvakultur en løsning til at producere mere fisk og skaldyr uden overfiskeri, fortsætter han.
Han håber, at den viden, de har fået med fra forskningen i laksens mikrobiom og evne til at fordøje plantebaseret mad, kan afføde, at man også kan overveje den slags foder til andre dyr i det danske landbrug, som dermed også kan blive mere bæredygtig.
-En af de mest spændende opdagelser i vores studie er, at nogle af de gode bakterier hos laksen er i stand til at lave essentielle B-vitaminer. Det er vigtig viden, fordi vi så kan designe fremtidigt foder til at øge væksten af de bakterielle minifabrikker, der laver essentielle vitaminer stedet for at tilsætte dyre vitaminer til foderet, siger han videre og tilføjer afslutningsvis:
-Denne fremgangsmåde har et stort potentiale for at øge bæredygtigheden hos alle andre dyr i vores fødevareproduktion, som eksempelvis brug af insektfoder, der er ultra bæredygtigt.

Læs hele artiklen her.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik