• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop11. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Millionindsprøjtning til CO2-til-protein og præcisionsfermentering

Regeringen og Folketingets partier har afsat 60 mio. kr. til at etablere test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter inden for biosolutionssektoren. Midlerne udmøntes bl.a. til etablering af nye anlæg inden for teknologierne CO2-til-protein og præcisionsfermentering i større skala. Begge teknologier er vigtige i den grønne omstilling, da de skaber et alternativ til animalsk protein og mindsker behovet for at producere kød og mælkeprodukter, der udleder væsentlige mængder CO2.

Foto: freepik.com.

Danske virksomheder står allerede stærkt i forhold til at udvikle og producere klima- og miljøvenlige biosolutions. Området er i hastig global vækst, men danske virksomheder – og særligt SMV’er – mangler bedre adgang til danske test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter.
Det betyder, at danske virksomheder risikerer at sakke bagud i den globale konkurrence. Derfor besøgte erhvervsminister Morten Bødskov tidligere på ugen biosolutionsvirksomhederne Chromologics og UniBio i forbindelse med, at regeringen og Folketingets partier har afsat 60 mio. kr. til at etablere test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter med tilstrækkelig kapacitet.
De 60 mio. kr. udmøntes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og der er åbent for ansøgninger nu.
Midlerne udmøntes til etablering af nye anlæg inden for teknologierne CO2-til-protein og præcisionsfermentering i større skala. Begge teknologier er vigtige i den grønne omstilling, da de skaber et alternativ til animalsk protein og mindsker behovet for at producere kød og mælkeprodukter, der udleder væsentlige mængder CO2.

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:
-Dansk biosolutions skal nå helt nye højder. Det kræver investeringer og samarbejde. Nu giver vi sektoren en millionindsprøjtning, som skal være med til at sikre, at vi også i fremtiden har verdensførende virksomheder, innovative iværksættere og stærke vidensinstitutioner på dansk jord. Biosolutions kan blive en af fremtidens store vækstmotorer, og det er derfor helt afgørende, at vi sikrer de bedst mulige betingelser, hvis sektoren skal opnå betydelige, globale markedsandele og bidrage til en grønnere verden. På den måde sikrer vi også, at fremtidens grønne vækst og jobs havner i Danmark.

Fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Jacob Jensen siger:
-Vi har en stærk dansk biosolutionsbranche, der leverer løsninger, som er kendt for at være sikre og af tårnhøj kvalitet inden for blandt andet landbrugs- og fødevaresektoren. Men konkurrencen om grønne teknologier er stor, og vi risikerer at blive overhalet indenom. Derfor skal vi blive ved med at understøtte udviklingen af biosolutions og fastholde den danske styrkeposition på området. Af den grund er jeg rigtig glad for, at regeringen og folketingets partier har afsat 60 mio. kr. til etablering af test- udviklings- og demonstrationsfaciliteter, der skal gøre det lettere for virksomheder at udvikle og skalere deres bæredygtige produkter og løsninger.

Anne Marie Hansen, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Direktør i Agro Food Park, siger:
-Det er afgørende, at flere SMV’er får bedre adgang til relevante faciliteter inden for nye grønne nøgleteknologier, for udviklingen på området går utrolig stærkt. Hvis de nye tilbud skal være relevante, er det essentielt, at anlæggene har stor volumen og høj kvalitet, så virksomhederne kan teste og opskalere deres løsninger kommercielt – det lægger vi vægt på, når vi ser på ansøgningerne under puljen.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik