Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier.

Ved at erstatte animalske fødevareproteiner fra fx oksekød og mælk med proteiner produceret af mikrober, kan klimapåvirkningen fra den globale fødevareproduktion reduceres med 70-90 procent. Derved mindskes også behovet for arealer til at producere dyrefoder, som i dag udgør 80 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.
Det er et af potentialerne ved det nye forskningsprojekt, UPCYFUN, som Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i, og som ledes af virksomheden ProteinFrontiers og involverer universiteter, GTS, landbruget, bioteknik-industrien og teknologivirksomheder.
Projektet adresserer både Trepartsaftalens mål om at producere danske fødevarer på mindre landbrugsjord med et mindre klima- og miljøaftryk og den globale udfordring med at sikre tilstrækkeligt protein til verdens befolkning, der vokser til 10 milliarder i 2050 og vil kræve 30-60 procent stigning i den globale fødevareproduktion.
-Det handler både om global fødevaresikkerhed og om at sikre Danmarks styrkeposition som eksportør af fødevarer. Danmark er bagud i denne udvikling og derfor er det glædeligt, at vi nu får startet udviklingen, så teknologien og kapaciteten er klar, når mikrobebaseret fødevareproduktion rammer massemarkedet inden for 5-10 år, siger Projektets leder Niels Kristian Sørensen fra ProteinFrontiers.
Vil skabe ny fermenteringsindustri
UPCYFUN-projektet er centreret om oparbejdning af biostrømme til produktionsmedier, dvs. mad til mikroberne, og udvikling af mikrobielle svampestammer, der effektivt kan udnytte disse medier. Ved at udnytte teknologi og viden fra Danmarks styrkeposition inden for biotek og farma vil UPCYFUN skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier. Det kræver nye samarbejder på tværs af eksisterende sektorer og skabelsen af en helt ny fødevare-værdikæde. Et samarbejde, som partnerskabet i projektet har muliggjort.
-Proteinproduktion ved fermentering betyder på ingen måde at landbruget skal nedlægges. Tværtimod spiller landbruget en nøglerolle som leverandør af råvarer til denne nye industri, og i fremtiden måske også som producenter af fødevareproteiner ved fermentering som sidestykke til andelsmejerierne, der succesfuldt transformerede dansk landbrug for over 100 år siden, siger Niels Kristian Sørensen.
-Teknologien er velkendt fra enzym- og farmaindustrien, men den skal udvikles og tilpasses til produktion af proteiner til human ernæring – altså mad. Prisen skal være konkurrencedygtig med traditionelle fødevarer og så lav, at alle har råd til sund og proteinrig kost. Der er et globalt kapløb i gang hvor Danmark har alle muligheder for at blive førende, pointerer han afslutningsvis.
Virksomheden ProteinFrontiers har gennem de sidste tre år skabt et fundament for UPCYFUN både gennem teknologisk udvikling og skabelsen af et netværk omkring fermenteringsproducerede fødevareproteiner. På den baggrund er det lykkedes at samle et konsortium, der tilsammen danner et unikt team både i forhold til forskning, udvikling og forretningsudviklingen.
UPCYFUN har følgende konkrete projektmål:
• Udvikling af produktionsmedier baseret på bio-strømme fra landbrug, fødevare- og biotekindustrien.
Screening og optimering af mikrobielle svampestammer til at udnytte komplekse biostrømme og producere mælkeproteiner.
• Udvikling af en platform, der kan bruges til at finde den bedste kombination af biostrømme og mikrobielle svampestammer ved hjælp af dataanalyse bl.a. med brug af kunstig intelligens.
Etablering af en fødevaregodkendt proteinproduktion baseret på biostrømme via præcisionsfermentering.
Innovationsfondens investering: 21.704.807 mio. kr.
Samlet budget: 29.522.519 mio. kr.
Varighed: 4 år
Officiel titel: UPCYFUN
Partnere i projektet: Protein Frontiers, Institut for Bioteknologi og Biomedicin på DTU, Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, Vestjyllands Andel, Lyras, Teknologisk Institut, HNH Consult og Pexinno.