• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionKlima og miljøNavnenytProcesudstyrTop13. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier.


Ved at erstatte animalske fødevareproteiner fra fx oksekød og mælk med proteiner produceret af mikrober, kan klimapåvirkningen fra den globale fødevareproduktion reduceres med 70-90 procent. Derved mindskes også behovet for arealer til at producere dyrefoder, som i dag udgør 80 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.
Det er et af potentialerne ved det nye forskningsprojekt, UPCYFUN, som Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i, og som ledes af virksomheden ProteinFrontiers og involverer universiteter, GTS, landbruget, bioteknik-industrien og teknologivirksomheder.
Projektet adresserer både Trepartsaftalens mål om at producere danske fødevarer på mindre landbrugsjord med et mindre klima- og miljøaftryk og den globale udfordring med at sikre tilstrækkeligt protein til verdens befolkning, der vokser til 10 milliarder i 2050 og vil kræve 30-60 procent stigning i den globale fødevareproduktion.
-Det handler både om global fødevaresikkerhed og om at sikre Danmarks styrkeposition som eksportør af fødevarer. Danmark er bagud i denne udvikling og derfor er det glædeligt, at vi nu får startet udviklingen, så teknologien og kapaciteten er klar, når mikrobebaseret fødevareproduktion rammer massemarkedet inden for 5-10 år, siger Projektets leder Niels Kristian Sørensen fra ProteinFrontiers.

Vil skabe ny fermenteringsindustri
UPCYFUN-projektet er centreret om oparbejdning af biostrømme til produktionsmedier, dvs. mad til mikroberne, og udvikling af mikrobielle svampestammer, der effektivt kan udnytte disse medier. Ved at udnytte teknologi og viden fra Danmarks styrkeposition inden for biotek og farma vil UPCYFUN skabe en ny fermenteringsindustri for fødevarer baseret på bæredygtige produktionsmedier. Det kræver nye samarbejder på tværs af eksisterende sektorer og skabelsen af en helt ny fødevare-værdikæde. Et samarbejde, som partnerskabet i projektet har muliggjort.
-Proteinproduktion ved fermentering betyder på ingen måde at landbruget skal nedlægges. Tværtimod spiller landbruget en nøglerolle som leverandør af råvarer til denne nye industri, og i fremtiden måske også som producenter af fødevareproteiner ved fermentering som sidestykke til andelsmejerierne, der succesfuldt transformerede dansk landbrug for over 100 år siden, siger Niels Kristian Sørensen.
-Teknologien er velkendt fra enzym- og farmaindustrien, men den skal udvikles og tilpasses til produktion af proteiner til human ernæring – altså mad. Prisen skal være konkurrencedygtig med traditionelle fødevarer og så lav, at alle har råd til sund og proteinrig kost. Der er et globalt kapløb i gang hvor Danmark har alle muligheder for at blive førende, pointerer han afslutningsvis.

Virksomheden ProteinFrontiers har gennem de sidste tre år skabt et fundament for UPCYFUN både gennem teknologisk udvikling og skabelsen af et netværk omkring fermenteringsproducerede fødevareproteiner. På den baggrund er det lykkedes at samle et konsortium, der tilsammen danner et unikt team både i forhold til forskning, udvikling og forretningsudviklingen.
UPCYFUN har følgende konkrete projektmål:
• Udvikling af produktionsmedier baseret på bio-strømme fra landbrug, fødevare- og biotekindustrien.
Screening og optimering af mikrobielle svampestammer til at udnytte komplekse biostrømme og producere mælkeproteiner.
• Udvikling af en platform, der kan bruges til at finde den bedste kombination af biostrømme og mikrobielle svampestammer ved hjælp af dataanalyse bl.a. med brug af kunstig intelligens.
Etablering af en fødevaregodkendt proteinproduktion baseret på biostrømme via præcisionsfermentering.


Innovationsfondens investering: 21.704.807 mio. kr.
Samlet budget: 29.522.519 mio. kr.
Varighed: 4 år
Officiel titel: UPCYFUN
Partnere i projektet: Protein Frontiers, Institut for Bioteknologi og Biomedicin på DTU, Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, Vestjyllands Andel, Lyras, Teknologisk Institut, HNH Consult og Pexinno.

Seneste nyt fra redaktionen

Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionKlima og miljøNavnenytProcesudstyrTop13. 05. 2025

Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny [...]

Stort projekt udnytter sidestrømme og reducerer dermed madspildet

AktueltBranchenytMadspildsløsningerNavnenyt13. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond, [...]

Millionpulje skal fremme planterige kostvaner over landegrænserne

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenyt13. 05. 2025

Det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure har sammen med en hollandsk partner åbnet for ansøgninger til en ny pulje på godt 41 mio. kroner til forsknings- og innovationsprojekter. Målet er at fremme planterige, sunde kostvaner og styrke samarbejdet over landegrænser. Det danske [...]

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messerProcesudstyr13. 05. 2025

Industrimessen Öresund 2025 er et nyt nordisk mødested. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles mødested, er Øresunds Industrimesser udstillingsvinduet for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen afholdes på [...]

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og [...]

Trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien

Procesudstyr13. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret [...]

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

    13.05.2025

  • Stort projekt udnytter sidestrømme og reducerer dermed madspildet

    13.05.2025

  • Millionpulje skal fremme planterige kostvaner over landegrænserne

    13.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien

    13.05.2025

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik