• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytKonferencer og messer20. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

Ved afslutningsdebatten på Organic Summit fik finansminister Nicolai Wammen overrakt det charter, som deltagerne på Organic Summit i løbet af de sidste to dage har tilsluttet sig. Charteret udstikker vejen mod 25 pct. økologi i EU i 2030.

Finansminister Nicolai Wammen anerkender Organic Summits charter på Organic Summit. Foto: Thyge Nygaard.

Et nyt europæisk charter har de seneste dage taget form på Organic Summit i København. Charteret samler beslutningstagere, virksomheder og organisationer fra hele Europa om en fælles retning for det videre arbejde med økologi.
Det skal bane vejen for, at 25 pct. af EU’s landbrugsareal og fødevareforbrug bliver økologisk i 2030. Finansminister Nicolai Wammen fik det med under armen, da han var en del af topmødets afslutningsprogram.
-Jeg anerkender Organic Summits charter. Det er et ambitiøst charter og en inspirerende og vigtig ambition, I har sat. Økologisk landbrug er en vital hjørnesten i den grønne omstilling. Verden har brug for mere økologisk landbrug. Verden har brug for jer, sagde Nicolai Wammen til stor jubel for deltagerne på Organic Summit.
Det nye økologiske charter peger på nødvendigheden af at styrke og forbedre det økologiske system og metoder, at skabe stærkere værdikæder og at sikre øget efterspørgsel fra forbrugere og offentlige køkkener.
Konkret betyder det bl.a., at man vil arbejde på at øge den politiske og økonomiske støtte til de landbrug, der lægger om til økologi, at man vil indføre et bæredygtighedsbenchmark, der anerkender den positive indvirkning, som den økologiske praksis har – og at Det Økologiske Spisemærke udbredes til hele EU.
-Vi har brug for et markant gearskifte, hvis vi skal nå målet om 25 pct. økologi i 2030. Charteret viser vejen og samler aktørerne om konkrete løsninger. Vi har nu et fælles sprog for, hvad det er vi vil. Det kan vi finde frem, genbesøge og vise frem for beslutningstagerne igen og igen, når der bliver behov for det. Det er en enormt positiv nyhed for økologien, der står meget stærkere i dag end den gjorde i går, siger Rasmus Prehn, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.
-Det er fantastisk at stå sammen med så mange aktører fra så mange lande og så være hundrede procent enige om at arbejde for at fremme økologien. Hele vejen rundt har vi fokus på, hvordan vi styrker markedet for økologiske produkter og samtidig styrker økologiens rolle i den grønne omstilling, og dermed bidrager til at nå samfundets mål i forhold til biodiversitet, dyrevelfærd, klima, miljø mv., supplerer Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer
Projektleder for Organic Summit Rikke Lundsgaard er også tilfreds med afviklingen af topmødet.
-De seneste to dage har Organic Summit samlet mere end 450 af de vigtigste økologiske aktører fra 40 lande, og det har været en fantastisk platform for dialog og samarbejde med intense og inspirerende drøftelser på tværs af sektorer og nationaliteter. Det er tydeligt, at der er en fælles vilje til at styrke økologien i Europa, og charteret er kulminationen på et topmøde, der har emmet af engagement, faglighed og politisk vilje, siger hun.

Charteret kan læses i sin helhed på os25.org/charter. Det lægger op til, at EU-Kommissionen følger op med en årlig status.

Organic Summit blev afholdt den 18. og 19. august på Den Sorte Diamant i København. Arrangører: Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer, Det Kgl. Bibliotek, Dansk Industri, City of Copenhagen og IFOAM og støttet af Novo Nordisk Fonden, Merkur Fonden og Ministeriet for Grøn Trepart.
Hovedsponsor: MENY
Sølvsponsor: Thise Mejeri og Arla
Bronzesponsor: Friland A/S

Seneste nyt fra redaktionen

Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

AktueltBranchenytKonferencer og messer20. 08. 2025

Ved afslutningsdebatten på Organic Summit fik finansminister Nicolai Wammen overrakt det charter, som deltagerne på Organic Summit i løbet af de sidste to dage har tilsluttet sig. Charteret udstikker vejen mod 25 pct. økologi i EU i 2030. Et nyt europæisk charter har de seneste dage taget form [...]

Fødevareplast skal genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet

BranchenytKlima og miljøPakke- og fyldemaskiner samt emballageTop19. 08. 2025

Et stort dansk-ledet samarbejde vil vise, at plast fra brugt fødevareemballage kan sorteres, oprenses og genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet. Hver EU-borger genererer 36 kg affald fra plastemballage om året – heraf stammer cirka 40 procent fra føde- og drikkevarer. Mens [...]

Fødevareminister åbner dansk fællesstand på Aqua Nor 2025

AktueltKonferencer og messerProduktionsudstyr19. 08. 2025

Danmarks minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), åbnede i morges Pavilion of Denmark i forbindelse med startskuddet til Aqua Nor 2025, der løber fra den 19. til den 21. august i Trondheim. Den nationale fællesstand viser hele spektret af dansk akvakulturteknologi og [...]

Nyt initiativ skal løfte andelen af dansk frugt og grønt med 10 pct. inden 2030

Branchenyt19. 08. 2025

Med initiativet ”Styrk Rødderne” tager Dagrofa kampen op for at sikre flere danske varer på frugt- og grønthylderne. Det er en udløber af Dagrofas strategi ”Gro’27 - vækst på vores måde”, at initiativet nu lanceres. Ifølge Madkulturen er omkring 75 pct. af de grøntsager og 90 pct. af den frugt, [...]

Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

Branchenyt19. 08. 2025

Lokale råvarer, store madoplevelser med stærke fortællinger og gastronomi i verdensklasse tiltrækker hvert år mange danske og udenlandske turister til hele landet. Den styrkeposition vil regeringen nu understøtte med over 40 millioner kroner. De mange kulinariske oplevelser, Danmark i dag kan [...]

Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

BranchenytKlima og miljøTop12. 08. 2025

En analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt i samarbejde med innovations- og forskningsvirksomheden SEGES Innovation dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge [...]

Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage12. 08. 2025

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplast. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem - og nu etableres et sekretariat, der skal stå i [...]

International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

AktueltFremtidens fødevareproduktionPrimær produktion12. 08. 2025

En voksende verdensbefolkning har behov for en voksende fødevareproduktion - og fremtidens fødevarer er nødt til at blive produceret mere bæredygtigt og skånsomt for miljøet, end det er tilfældet i dag. Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal nu gøre op med vores afhængighed af kunstgødning [...]

Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

Fremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer12. 08. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 pct. i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige [...]

Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

Navnenyt12. 08. 2025

Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner. En markant vækst inden for flødeost på globalt plan smitter nu positivt af på Arla Foods’ mejeri på Hjermvej i [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Med nyt charter udstikker Organic Summit vejen mod 25 pct. økologi i 2030

    20.08.2025

  • Fødevareplast skal genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet

    19.08.2025

  • Fødevareminister åbner dansk fællesstand på Aqua Nor 2025

    19.08.2025

  • Nyt initiativ skal løfte andelen af dansk frugt og grønt med 10 pct. inden 2030

    19.08.2025

  • Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme

    19.08.2025

  • Analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    12.08.2025

  • Nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

    12.08.2025

  • International forskning om biogødning til fremtidens fødevareproduktion

    12.08.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up

    12.08.2025

  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    12.08.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik