• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltFremtidens fødevareproduktionProcesudstyrProduktionsudstyr31. 10. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Højkvalitets proteinpulver af økologisk kløvergræs

Græsprotein rummer et hav af gode egenskaber og anvendelsesmuligheder som fødevarer. Men de teknologier, man har til at ekstrahere proteiner, giver et slutprodukt med uønsket farve og bismag. I regi af GUDP udvikles nu en ny, patenteret teknologi, der tegner til at løse problemet

Foto: freepik.com.

Danske græssorter kan mere og meget andet end at stå som grønsvær på alverdens professionelle fodboldstadioner.
Kløvergræsmarker er nemlig geniale til at binde kulstof – samtidig med, at det vidtforgrenede rodnet effektivt optager kvælstof og fosfor.
Problemet med græs er bare, at mennesker bl.a. ikke kan fordøje fibrene, hvormed afgrøden ikke kan anvendes som fødevare uden bearbejdning.
Derfor har GUDP igennem de seneste år givet tilsagn til adskillige projekter, der arbejder med grøn bioraffinering, hvor græsproteiner ekstraheres fra de ufordøjelige planter og dermed kan anvendes i fødevarer.
Men et tilbageværende problem ved det ekstraherede, grønne græsprotein er, at det farver maden grøn, og så smager det af – ja, græs.
Derfor har GUDP nu givet tilsagn til projektet HQProtein, der skal udvikle en metode til at ekstrahere græsproteiner – fri for grønne farvestoffer og græssmag.
I spidsen for projektet står Vibeke Orlien, der er lektor ved Københavns Universitet.
-Plantebaserede fødevarer skal fylde mere i danskernes kostsammensætning, mens andelen af animalskbaseret protein skal reduceres. Men en udbredt problemstilling – hvad angår plantebaserede ingredienser – er, at de ofte består af mindre funktionelle proteiner til at producere fødevarer såvel som for menneskers fordøjelsessystem. Derfor kan det være vanskeligt at producere produkter fx kødalternativer, som opfylder forbrugernes krav om velsmag og sundhed, fortæller hun.

Kendt fra mejeribranchen
I samarbejde med BiomassProtein ApS har Aalborg Universitet derfor udviklet en ny patenteret metode til at ekstrahere proteiner fra græs, hvor man samtidig undgår den grønne farve og bismagen af græs.
-Der er tale om en membranteknologi, som faktisk kendes fra mejeribranchen. I bund og grund er det en avanceret si, hvor hullerne bliver mindre og mindre og tættere og tættere, fortæller Vibeke Orlien om metoden.

Sådan ser hhv. græsvæsken samt proteinpulveret ud (Fotos: William Brændstrup).

Slutproduktet, som HQProtein vil ende ud i, er et højkvalitets plantebaseret proteinpulver, der kan indgå som fødevareingrediens i en lang række fødevarer.
I første omgang sigter projektet på at producere nok proteinpulver til at udvikle bedre plantebaserede fødevarer.
På sigt skal den udviklede metode anvendes til at forarbejde græs fra 2.000 hektar kløvergræsmarker, som forventeligt vil resultere i 300 tons proteinpulver til fødevarer samt en sidestrøm på 1.400 tons, der kan anvendes som protein til dyrefoder.

Og hvad bruger man så proteinpulveret til?
HQProtein samarbejder blandt andet med Skarø Is, der håber på at kunne anvende proteinpulveret i højprotein-is. I dag fremstiller ismejeriet allerede højprotein-is, men baseret på mælkeprodukter.
Højprotein-is gives fx til indlagte på landets hospitaler, der har brug for at spise fødevarer med ekstra høj næringsværdi.
Kommer HQProtein i mål, vil mulighederne for proteinpulveret være endnu bredere end højprotein-is.
Proteinet fra græs er yderst funktionelt, og eksempelvis oplagt til at lave skum, geler og emulsioner og derfor yderst egnet til at fremstille velkendte fødevarer som brød, flødeboller og mayonnaise.
HQProtein er igangsat januar 2023 og forventer at være klar med det nye plantebaserede proteinpulver med udgangen af 2025.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik