• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenyt30. 09. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO2 – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.


CO2-overskud skal afhjælpe proteinunderskud: I juni 2023 lancerede Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden ”The Acetate Consortium” – et ambitiøst internationalt samarbejde, der skal omdanne CO2 til næringsrigt protein. Med Orkla Danmark som ny partner styrkes indsatsen for at bekæmpe global fødevareusikkerhed og klimaforandringer gennem udviklingen af en skalerbar og økonomisk bæredygtig produktion af mad, som ikke er afhængig af landbrugsjord.
-Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med. Det passer rigtig godt ind i Orkla Danmarks indsats for at sænke vores klimaaftryk, minimere madspild og lancere innovative, grønnere produkter, der gør det lettere at vælge mere bæredygtigt i hverdagen, fortæller Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark.
Konsortiet, der er finansieret af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, blev etableret i 2023. I første fase har fokus været på at udvikle en platform, der omdanner CO2 til acetat, som derefter bruges til at fermentere encellede og præcisionsproteiner.
Proteinet er et alternativ til animalsk protein og kan dermed mindske behovet for landbrug, fremme biodiversitet og bidrage til at sikre, at mere end én milliard mennesker – særligt i lav- og mellemindkomstlande – i fremtiden har adgang til tilstrækkeligt protein.

Fra science fiction til virkelighed
Projektet går nu ind i fase 2, der løber frem til 2027. Her er målet at optimere og opskalere de udviklede løsninger og at anvende proteinet i nye fødevareprototyper, som skal produceres og testes med henblik på senere at kunne skaleres fra prototype til reel produktion.
Det nye fokus udvider konsortiet med flere partnere, herunder Orkla Danmark, der bidrager med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering.
-Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO2 som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere, siger Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.
Det afgørende er, at produkterne kan skaleres, at de kan spises uden for mange andre tilsætninger, og at produktionen hverken er for energikrævende eller for kompleks – så den også kan fungere i lande med mangel på fødevarer og proteiner.
-Nu begynder det krævende, men også spændende arbejde med at afdække, hvilke typer af produkter det nyudviklede protein kan indgå i. Man kan forestille sig en slags Havrefras baseret på proteinet, men det kan også være et vegansk pølsehorn eller en proteinbar. Alt er i princippet i spil. Vores opgave er at skabe et billede af fremtidens måltidssituationer – altså hvordan vi spiser om 10 eller 20 år, og hvordan vi fremover vil se på mad både som en kilde til næring og som kernen i et socialt fællesskab, supplerer Stine Bruun Overgaard, Head of Innovations i Orkla Danmark.

En sammenslutning af stærke partnere
Orkla Danmarks rolle bliver bl.a. at identificere de fødevarekategorier, som det nye protein potentielt kan bruges i, på de udvalgte markeder i Danmark og Storbritannien samt i Indien og Kenya. Desuden skal Orkla udvikle og teste nye produkter i samarbejde med fødevarelaboratoriet Spora
-Der ligger et meget spændende arbejde foran os med at udvikle produkter, der er både næringsrige, velsmagende og appellerende for forbrugerne. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang og til det tætte samarbejde med projektets andre partnere, fortsætter Stine Bruun Overgaard.
Projektet, der har et samlet budget på 162,2 mio. kr., er i høj grad dansk-funderet. Ud over Orkla består konsortiet af Topsoe, Novonesis, Spora, The Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC), Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Northwestern University og Copenhagen Process ApS.
-Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål, siger Claus Felby, Novo Nordisk Fonden afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

ForskningProcesudstyrTop18. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i fx pølser; takket være en indonesisk svamp. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk [...]

Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage18. 11. 2025

Danskerne panter flere og flere dåser og flasker, der skal sorteres og genanvendes til nye. I november 2025 indviede Dansk Retursystem en ny fabrik i Fredericia, der bliver et vigtigt knudepunkt i Danmarks cirkulære infrastruktur. Fabrikken bliver den største i Danmark og skal håndtere de ca. tre [...]

Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

AktueltBranchenytKonferencer og messer18. 11. 2025

På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut, der blev afholdt i starten af november, blev der sat fokus på ultraforarbejdede fødevarer. Bekymringerne er reelle - men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning, lyder det fra Teknologisk [...]

DanePork slutter sig til FødevareDanmark

Navnenyt18. 11. 2025

Et af landets største svineslagterier, DanePork, indtræder nu i brancheorganisationen FødevareDanmark. FødevareDanmark er dermed lykkedes med at samle alle de private slagterier i én samlet organisation. Det gav genklang i branchen, da slagterigiganten Tican for nylig meldte sig ind i [...]

Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenyt18. 11. 2025

Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser – de såkaldte bælgfrugter – spiser danskerne i gennemsnit kun 10 gram af om dagen. Det er langt fra de 100 g om dagen, som de officielle Kostråd anbefaler for både sundhed og klima. Det vil projekt ”Dansk BælgBoost” ændre på. Målet er at gøre bl.a. danske [...]

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

ForskningProcesudstyrProduktionsudstyrTop10. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan [...]

Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

AktueltAutomation og robotter10. 11. 2025

Tetra Pak Factory OS giver fødevare- og drikkevareproducenter et samlet driftsoverblik i realtid og omsætter data til handlingsrettede indsigter for at øge effektiviteten, reducere spild og udnytte potentialet i AI. Tetra Pak præsenterer Tetra Pak Factory OS, der er virksomhedens nye løsning [...]

Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

AktueltBranchenytNavnenyt10. 11. 2025

Arla har en vigtig rolle i at sikre tilstrækkeligt med fødevarer for den danske befolkning. Derfor er Arla gået med i et samarbejde med en række andre danske virksomheder, der skal sikre Danmark i tilfælde af en krise. Som den første fødevarevirksomhed har Arla Foods tilsluttet sig [...]

Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Navnenyt10. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer – Rawbite - har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske [...]

Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

BranchenytPrimær produktion10. 11. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag ”Aftale om Grøn skattereform for industri mv.” indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    18.11.2025

  • Ny fabrik til fremtidens pant- og retursystem

    18.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer – eksperter efterlyser fokus på ernæring

    18.11.2025

  • DanePork slutter sig til FødevareDanmark

    18.11.2025

  • Dansk BælgBoost: 13,8 mio. kr. til dansk bælgfrugt værdikæde – fra mark til offentlige køkkener

    18.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    10.11.2025

  • Ny løsning baner vej for brug af AI i fødevareindustrien

    10.11.2025

  • Første fødevarevirksomhed i frivilligt bredskabsnetværk

    10.11.2025

  • Rawbite udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    10.11.2025

  • Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden

    10.11.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik