• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 12. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Genanvendelig emballage bliver adgangstegn til detailkædernes kølediske

På en stor del af landets fødevarevirksomheder er man i vildrede om, hvilke nye EU-krav til genanvendelig emballage man egentlig skal opfylde, og hvornår de træder i kraft. Ifølge et minirundspørge foretaget af Nemco Machinery A/S, der leverer løsninger til fødevareindustrien, er en tredjedel af virksomhederne inden for branchen usikre på, hvad de skal gøre for at være klar, når de nye regler bliver indført.

Business director Michael Borch hos Nemco Machinery A/S.

Kravene vil indgå i det såkaldte producentansvar, som ifølge Miljøministeriet implementeres i dansk lovgivning fra den 1. oktober 2025. Men selv om ingen ved med sikkerhed, hvordan myndighederne herhjemme vil udlægge teksten fra EU, anbefaler business director Michael Borch fra Nemco, at man går i gang med det samme.
-Vi oplever, at de danske myndigheder er meget længe om at få konkretiseret, hvilke krav man skal leve op til. Men hvis man vil have sine produkter ind på hylderne hos de store europæiske detailkæder, nytter det ikke, at man tøver. De store kæder i lande som Tyskland, Storbritannien og Sverige sætter agendaen lige nu. Nogle af dem er begyndt at stille krav om, at fødevarer er pakket i emballage af genanvendelige materialer. De venter ikke på, at den danske lovgivning bliver ændret, siger Michael Borch.
Han tilføjer, at kravene fra de store kæder inden for retail ikke alene skyldes, at man i mange andre lande er længere fremme end Danmark med at implementere producentansvaret.
-Det handler også om, at kæderne har konkrete ESG-mål, som bl.a. indebærer, at deres private label-produkter skal være pakket i genanvendelig emballage, siger han.

Hjælp at hente
Nogle af de fødevarevirksomheder, som Nemco er i kontakt med, er i gang med at forberede sig på de nye krav, bl.a. med tanke på at der skal være gennemført en total transformation til genanvendelige materialer senest i 2030.
-Nogle virksomheder har testet med en anden leverandør, hvorefter de har henvendt sig til os med den besked, at de ikke kan køre genanvendelige materialer på deres nuværende maskiner. Men man skal ikke give op, hvis den første test viser, at det ikke fungerer. De genanvendelige materialer er mere følsomme end de traditionelle, men de kan køre på mange maskiner. Der kan dog være brug for tilpasninger, og det kan Nemco bistå med, siger Michael Borch.
På nogle af fødevarevirksomhederne ved man simpelthen ikke, hvordan man skal komme i gang. Her kan Nemco hjælpe med at teste og lave testrapporter, enten ved at tage kunden med til en producent af genanvendelige materialer eller ved at komme ud til kundens produktion.
Virksomheden forhandler såvel materialer, der kan genanvendes, som maskiner der kan bruges til disse materialer.
-Vores producent Wipak har investeret mange millioner euro i nye extrusion-linjer til PE- og PP-folier. Derved opnår vi 100 procent kontrol med vores kvalitet. Desuden har vi certifikater på genanvendelsesprocenten på de materialer, vi sender på markedet. I forhold til bl.a. de store detailkæder er det utrolig vigtigt, at man har dokumentation fra tredjepart på, at materialerne kan genanvendes.

35 procent er usikre
På årets Scanpack-messe gennemførte Nemco et minirundspørge for at afdække, i hvor høj grad man på fødevarevirksomhederne er i gang med omstillingen til genanvendelig emballage. 35 pct. svarede, at de er noget usikre på, hvad de skal gøre. 65 pct. svarede, at de er godt i gang.
-Selv om man er usikker, er der ingen grund til panik. Omstillingen kan virke uoverskuelig, men opgaven er til at løse, og vi kan rådgive om den rigtige løsning for den enkelte kunde, fastslår Michael Borch.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik