• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytNavnenyt04. 03. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fusion skal styrke den danske fødevareklynge

Den nationale klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark og partnerskabet AgriFoodTure ønsker at fusionere. Målet er at styrke fødevareklyngens innovation gennem endnu stærkere samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner, NGO’er og myndigheder og derved udvikle løsninger på de store udfordringer, Danmark og verden står overfor.

Foto: freepik.com.

En ny stærk innovationsaktør for fødevarer kan være på vej. På Food & Bio Cluster Denmarks og AgriFoodTures respektive bestyrelsesmøder henholdsvis den 27. februar og 28. februar 2025 har de to bestyrelser enstemmigt besluttet at indstille til de to organisationers generalforsamlinger at vedtage en fusion.
Ifølge formand for bestyrelsen i Food Bio Cluster Denmark, Sandra Irene Jørgensen og næstforperson Eskild Holm Nielsen i AgriFoodTure har de to foreninger stærkt beslægtede formål og indsatsområder, og derved er der et betydeligt potentiale for synergier.

Fælles udtalelse
-En fusion af de to foreninger vil styrke innovationen og det tværgående samarbejde i den danske fødevareklynge – til gavn for både små, mellemstore og store virksomheder samt det danske samfund. Uden innovation var den danske fødevareklynge ikke blevet verdensførende, som den er i dag, hvor den beskæftiger 119.000 personer, står for 22 pct. af den samlede danske vareeksport samt årligt bidrager med 65 mia. kr. til BNP. Men tiden er nu også kommet til at skifte gear og fokusere den tværgående innovationsindsats i én samlet organisation. Ambitionen er, at innovation i klyngen skal sikre Danmarks position i den globale fortrop i forhold til at udvikle løsninger, der adresserer klima-, miljø- og biodiversitetsudfordringerne og fremmer sundhed og ernæring.
Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra de to foreninger.

I tæt tilknytning til Food & Bio Cluster Denmark findes operatøren FBCD A/S, der via en partnerskabsaftale fungerer som operatør og driftsselskab for Food Bio Cluster Denmarks anliggender. Bestyrelsen i FBCD A/S har ligeledes på et bestyrelsesmøde den 26. februar tilsluttet sig beslutningen om en fusion, hvori FBCD A/S fortsat skal fungere som operatør for de to fusionerede foreninger.

De tre bestyrelser har besluttet, at den nye organisation skal ledes af den nuværende direktør for AgriFoodTure Anette Engelund Friis. Det betyder, at Lars Visbech Sørensen er fratrådt sin stilling som adm. direktør for FBCD A/S. Der forventes ikke afskedigelser blandt de øvrige medarbejdere i de fusionerende organisationer.

-På vegne af bestyrelsen vil jeg gerne takke Lars Visbech Sørensen for langvarig og dedikeret indsats. Lars har været helt central i opbygningen af en af Danmarks største og stærkeste klyngeorganisationer, herunder gennem hans implementeringsindsats, da fire mindre klynge- og netværksorganisationer i 2020 besluttede at fusionere. Under Lars’ ledelse har Food & Bio Cluster Denmark udviklet sig til en velkonsolideret, landsdækkende organisation med en stærk medlemsskare fra alle dele af det danske innovationsøkosystem, siger Anders M. Klöcker, bestyrelsesformand i FBCD A/S.

Næste skridt i processen frem mod en fusion er, at forslaget fremlægges på de tre organisationers generalforsamlinger den 24. april 2025.

Food & Bio Cluster Denmark er Danmarks nationale klyngeorgansation for fødevarer og bioressourcer, udpeget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og tæller ca. 500 medlemmer. Klyngeorganisationens formål er at styrke innovationskraften i hele værdikæden for fødevarer og bioressourcer. Foreningen blev dannet i 2020 efter en fusion af fire mindre klynge- og netværksorganisationer. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fortrinsvis fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt EU-midler.

AgriFoodTure er et partnerskab bestående af 70+ partnere forenet i en fælles vision for dansk landbrugs- og fødevareproduktion. AgriFoodTure er resultatet af et fælles roadmap, skrevet og indsendt af omkring 300 forskere og eksperter fra alle danske universiteter og flere forskningsinstitutioner i den danske fødevareklynge. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fra Innovationsfonden.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik