• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop11. 02. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Forskere ser potentiale i dyrkning af særlig mikroalge

Mikroalgen Nannochloropsis oceanica rummer potentiale til at blive en god kilde til bæredygtigt producerede næringsstoffer som protein, omega-3 fedtsyrer og K2-vitamin. Et nyt studie fra DTU Fødevareinstituttet viser, at dyrkningsforhold som især temperatur og lys har stor betydning for udbyttet.

Emil Gundersen i algelaboratoriet på DTU Fødevareinstituttet, hvor han har udført dyrkningsforsøg. Foto: DTU.

Verden leder efter bæredygtige løsninger til fremtidens fødevareproduktion, og mikroalger ser ud til at kunne spille en vigtig rolle.
Mikroalgen Nannochloropsis oceanica er især interessant, fordi den kan producere store mængder protein, den essentielle omega-3-fedtsyre EPA og vitamin K2. Men hvordan dyrkes den mest effektivt i fotobioreaktorer, som mikroalgedyrkning vil kræve i Danmark på grund af klimaet? Et nyt studie fra DTU Fødevareinstituttet viser, at især temperatur og lys spiller en afgørende rolle for udbyttet af de forskellige næringsstoffer.
-Meget af den eksisterende forskning ser på, hvordan Nannochloropsis oceanica vokser og producerer biomasse samt på fedtsyreproduktionen. Det undersøger vi også i DTU Fødevareinstituttet, men vi har valgt at holde de to ting op mod den samtidige produktion af proteiner og K2-vitaminer, siger ph.d.-studerende Emil Gundersen, der har udført dyrkningsforsøgene i DTU Fødevareinstituttets algelaboratorie.
Forskningen skaber et mere fuldendt overblik ved samtidig at analysere proteinindhold, fedtsyrerindhold, indhold af vitamin K samt selve væksten af mikroalgen. Med den viden kan dyrkningen optimeres imod den mest næringsrige biomasse.
-Vores forsøg viser, at hvis temperaturen og lysstyrken er høj, vokser Nannochloropsis oceanica hurtigt og producerer meget protein. Til gengæld bliver indholdet af omega-3 og vitamin K2 omvendt højere, når især temperaturen sænkes, siger Emil Gundersen.

Dyrkning i to trin
Forskerne foreslår på baggrund af forskningen at dyrke Nannochloropsis oceanica ved hjælp af en to-trins-proces.
-Forskningen tyder på, at vi vil få det bedste resultat, hvis mikroalgerne i første omgang dyrkes under høje temperaturer og under kraftigt lys for at fremme væksten og proteinproduktionen. Derefter kan man ændre betingelserne ved at sænke temperaturen, så mikroalgerne fokuserer på at producere omega-3 og vitamin K2, siger Emil Gundersen.
Resultaterne fra studiet er baseret på dyrkning af relativt små mængder af mikroalgen i laboratoriet, men forskerne forventer, at de overordnede tendenser også vil være gældende i større skala.
-Regulering af temperatur er et velkendt koncept indenfor den nuværende fermenteringsindustri. Vi forestiller os derfor, at det vil være ret let at implementere en to-trins-proces baseret på temperatur i fremtidige kommercielle produktioner af mikroalger, siger Emil Gundersen.

Potentialet i algernes vitaminproduktion
K2 er et vitamin, som man typisk får i kosten via animalske produkter som kød og mælk, hvorfor det bliver sværere at få, hvis man skifter til en overvejende plantebaseret kost.
-Det er interessant, at mikroalgerne måske kan blive en kilde til at producere vitaminer som K2, som vi normalt får fra dyreriget, på en vegansk måde, siger Emil Gundersen.
Næste skridt bliver at undersøge, hvordan man kan øge biotilgængeligheden af de proteiner, omega-3 fedtsyrer og vitaminer, som mikroalgen indeholder. Det er nødvendigt, da mikroalgen har en tyk cellevæg, som er svær for det menneskelige fordøjelsessystem at nedbryde.

Hvorfor dyrke mikroalger?
Mikroalger er organismer, der kan gro ved hjælp af lys og CO2 – ligesom planter. De kan fx dyrkes i fotobioreaktorer, som består af et system af plexiglasrør, hvor algerne får tilført lys og luft.
I forhold til den bakterielle produktion af biomasse ved fermentering, som Danmark er kendt for, er mikroalgemiljøet foreløbigt meget lille. Det skyldes nok, at mikroalgerne i Danmark skal dyrkes højteknologisk i rørsystemer, i modsætning til i Sydeuropa, hvor det varmere klima gør det muligt at dyrke mikroalger i udendørs tanke, hvorved man sparer både materialer og energi.
Når mikroalger alligevel er interessante i et køligere klima, skyldes det ikke mindst, at de har en unik næringssammensætning med essentielle aminosyrer, umættede langkædede fedtsyrer samt en lang række vitaminer og mineraler. Dertil kommer, at de kan dyrkes på arealer, som ellers ikke egner sig til landbrugsproduktion og kan drives hovedsageligt ved hjælp af vedvarende energi.
-Da mikroalgerne dyrkes ved hjælp af lys og CO2, sparer man på inputtet af organisk kulstof, typisk sukker, som man skal bruge ved klassisk fermentering. Derudover skal de bruge nogle uorganiske næringsstoffer, som i princippet kan leveres ved at udnytte spildevand fra andre industrier, siger Emil Gundersen afslutningsvis.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik