• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så kan studiet give inspiration til nye bæredygtige fødevarer.

Foto: David Zilber.

Tag fire levende skovmyrer. Put dem i en krukke med varm mælk. Læg et stykke stof hen over, og læg så krukken ind i en myretue natten over. Vupti. Så har du en velsmagende yoghurt. Sådan lavede man i generationer yoghurt mange steder i Tyrkiet og på Balkan. I dag er er traditionen stort set uddød.
Men hvordan virkede det egentlig rent videnskabeligt? Og hvad kan man i moderne videnskab lære af den metode?
Det satte et hold af biologer, fødevareforskere og antropologer fra bl.a. Københavns Universitet og DTU sig for at undersøge i samarbejde med kokke fra Michelin-restauranten The Alchemist. For ingen har nogensinde beskrevet naturvidenskaben bag den mystiske opskrift.
For at blive klogere på den særlige yoghurt-tradition rejste forskerne til medforfatter Sevgi Mutlu Sirakovas landsby i Bulgarien. Her kunne hendes familie og lokale beboere stadig huske opskriften på myre-yoghurt.
-Efter instruktion fra Sevgis onkel og folk i landsbyen lagde vi myrer ned i et glas med varm komælk og begravede det så i en myretue. Næste dag var mælken begyndt at tykne og syrne. Det var de første stadier af yoghurt, og det smagte let syrligt med et strejf af urter, fortæller Veronica Sinotte, adjunkt på Københavns Universitet og hovedforfatter på studiet, der fredag er udgivet i tidsskriftet iScience.

Glasset blev dækket med et ostelærred og begravet i en myretue natten over. Foto: David Zilber.

Er myrer også nøglen til surdej?
Tilbage i laboratoriet i Danmark fandt forskerne ud af, at myrerne bærer på mælkesyrebakterier og eddikesyrebakterier. De hjælper med at få mælken til at koagulere, mens myrernes eget forsvarsstof, myresyre, gør mælken sur og skaber de rette betingelser for yoghurt-mikroberne. Samtidig viste analyserne, at enzymer fra både myrerne og bakterierne nedbryder mælkens proteiner og bidrager til yoghurtens konsistens.
-Så vi fandt ud af, at det er samspillet mellem myrerne og de bakterier, der lever i dem, som sætter gang i fermenteringsprocessen. Det er altså hverken bakterierne eller myrerne alene, der laver magien – det er en synergien, der gør det, siger Veronica Sinotte.
Studiet gav også ny viden om en anden populær fødevares historie. En af de mælkesyrebakterier, som forskerne fandt i myrerne, er nemlig den, som er den mest fremtrædende bakterie i moderne surdej.
-Noget af det mest forbløffende, vi opdagede, var, at myrer også udskiller F. sanfranciscensis-bakterien. Den bakterie er kun fundet to steder i verden: i myrer og i surdejsbrød. Myrerne har formentlig båret rundt på bakterien i millioner af år, og det betyder at ophavet til surdej, som er så populær i disse år, med stor sandsynlighed er myrerne, fortæller Veronica Sinotte.

Myre-is, myre-ost og andre nye fødevarer
Som en del af projektet udviklede The Alchemist retter baseret på myrer: en is-dessert baseret på myre-yoghurt, en “myre-mascarpone” og en cocktail med myresyrnet mælk. Men det er ikke kun gourmetrestauranter, som kan bruge den nye viden, der er kommet ud af studiet.
-Den yoghurt, man køber i supermarkedet i dag, er typisk lavet med kun to bakteriestammer. Men når vi i dag arbejder på at skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem, er det oplagt at kigge på den store diversitet af fantastiske mikrober, som bruges i traditionelle fødevarer som myre-yoghurt. De kan bidrage med både mere smag og tekstur i udviklingen af nye fødevarer, siger hun videre.
Forskerne mener det er oplagt at bruge mikrober og enzymer fra myrer til at udvikle for eksempel plantebaseret yoghurt og forskellige versioner af surdejsbrød.
Alt i alt er myre-yoghurt et eksempel på, hvordan vi mennesker gennem traditionelle praksisser er forbundet til naturen, pointerer Veronica Sinotte til slut:
-Vi og vores kultur er mere formet af naturen og mikroberne, end mange af os tænker over. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare afskriver de gamle praksisser, som er nedarvet fra generation til generation, men i stedet tager ved lære af dem. Så jeg håber at folk vil lytte efter, når deres bedstemor deler en gammel opskrift, der lyder sær.

Forskerne smagte næste dag på de første versioner af myreyoghurten. Foto: David Zilber.

”Don’t try this at home”
Hvis nogen skulle blive fristet af selv at putte myrer i mælken derhjemme, lyder rådet fra forskerne dog: Lad være!
Under studiet sammenlignede forskerne yoghurt lavet med frosne, dehydrerede og levende myrer. Det viste sig, at levende myrer giver det bedste resultat. Men myrerne kan bære rundt på parasitter, som kan være sundhedsskadelige. Og vælger man at bruge frosne eller dehydrerede myrer, slipper man for parasitterne, men risikerer i stedet en opblomstring af skadelige bakterier. Derfor bør det kun være personer med specialiseret viden, der giver sig i kast med opskriften, understreger forskerne.

Studiet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Alchemist Aps, LMU München, Mondragon Unibertsitatea, Novonesis samt North Carolina State University.
Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i tidsskriftet iScience.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop07. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så [...]

Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

AktueltKonferencer og messer07. 10. 2025

HI-messen samlede atter industrien til tre fantastiske teknologidage i Herning. Hallerne var vanen tro fyldt med lækker teknologi, ingeniørkunst, glade mennesker og god stemning – også mejeribranchens altoverskyggende mødested, den kombinerede udstilling og konkurrence, International Food Contest, [...]

Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

AktueltAutomation og robotterBranchenyt07. 10. 2025

Danmark fortsætter som robotfrontløber trods europæisk afmatning. Det viser de nye robottal fra International Federation of Robotics (IFR). På trods af fald i antallet af nyinstallerede robotter klarer Danmark sig markant bedre end de fleste europæiske lande – især takket være og fødevare- og [...]

Hæder til dansk destilleri

Navnenyt07. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. Ved at udnytte de naturlige mælkesyrebakterier på dansk økologisk byg, har de formået at skabe et whiskyudtryk som slog benene væk under juryen. Det københavnske destilleri er netop vendt hjem [...]

ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

BranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed07. 10. 2025

FødevareDanmark glæder sig over, at fødevareministeren nu ændrer reglerne for fødevarekontrollen efter en sag, hvor en slagtermester blev idømt en bøde på 40.000 kr. for at skrive ”æg” med små bogstaver på pakke hjemmelavede frikadeller. Efter pres fra brancheorganisationen FødevareDanmark [...]

130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Hygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknikTop30. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne, som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser [...]

Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenyt30. 09. 2025

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO2 – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. CO2-overskud [...]

Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

AktueltBranchenytNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage30. 09. 2025

27 danske mikrobryggerier vedtog onsdag den 24. september en skarp udtalelse med opfordring til politisk handling over for EU’s emballagetvang. På et møde i Bryggeriforeningens gruppe for små og mellemstore bryggerier i Svendborg blev følgende udtagelse enstemmigt vedtaget:-Danmarks bryggerier [...]

Fra lokal fiskerimesse til international succes

Konferencer og messer30. 09. 2025

DanFish International har siden 1974 udviklet sig fra lokal fiskerimesse til en af verdens vigtigste messer for udstyr og tjenester til fiskeindustrien. Messen, der afholdes i Aalborg den 7.-9. oktober, er et internationalt forum, der samler fiskere, leverandører og eksperter fra hele verden for at [...]

Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messer30. 09. 2025

Ragner Automation inviterer til husmesse den 7.-8. oktober, hvor man kan møde branchens stærkeste leverandører og bl.a. opleve Linerfree etikettering fra HM Systems A/S. Den 7.-8. oktober slår Ragner Automation dørene op til husmesse i Hornslet, hvor nogle af branchens førende leverandører [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    07.10.2025

  • Tre fine messedage i Herning tiltrak 20.424 besøgende

    07.10.2025

  • Danmark holder robotkurs – fødevarer driver væksten

    07.10.2025

  • Hæder til dansk destilleri

    07.10.2025

  • ÆG eller æg? Nu ændrer fødevareministeren reglerne

    07.10.2025

  • 130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    30.09.2025

  • Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

    30.09.2025

  • Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

    30.09.2025

  • Fra lokal fiskerimesse til international succes

    30.09.2025

  • Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

    30.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik