• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionTop05. 08. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Første kultiverede foie gras søger godkendelse i EU

Kultiveret kød rykker nu et skridt tættere på europæiske forbrugere, da den franske fødevareproducent Gourmey officielt har ansøgt om markedsføringstilladelse for deres kultiverede foie gras i EU. Det er den første ansøgning om kultiveret kød i EU. Virksomheden ansøger ligeledes i USA, Storbritannien, Singapore og Schweiz.

Kultiveret foie gras fremstilles uden tvangsfodring af dyr. Foto: Gourmey/Romain.

Gourmeys ansøgning for kultiveret foie gras kommer næsten præcist et år efter, at Aleph Farms ansøgte om godkendelse af deres kultiverede oksekød i Schweiz og Storbritannien. I USA blev to kultiverede kyllingeprodukter godkendt til salg i 2023, og Singapore godkendte kultiveret kød allerede i december 2020.

Hvad er kultiveret kød?
Kultiveret kød er ikke i sig selv forskelligt fra konventionelt oksekød, svinekød, kylling og skaldyr.
Forskellen ligger i metoden, hvor kultiveret kød produceres i dyrkningsfaciliteter i stedet for ved opdrætning af dyr. Faciliteterne kan sammenlignes med de fermenteringstanke, der bruges til at brygge øl.
Forskning viser, at kultiveret kød produceret med vedvarende energi kan reducere klimaudledningerne med op til 92 pct. og reducere luftforureningen med op til 94 pct. sammenlignet med konventionel kødproduktion.
Fordi kultiveret kød bruger op til 90 pct. mindre landareal, kan det både hjælpe med at imødekomme efterspørgslen på kød inden for Europas grænser og frigøre jord til andre formål.
En analyse fra YouGov udført for den almennyttige tænketank Good Food Institute Europe (GFI Europe) viser, at hvis fødevaremyndighederne vurderer, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, mener 62 pct. af danskerne, at det skal kunne købes i Danmark. Og næsten lige så mange (60 pct.) mener, at vi også skal producere kultiveret kød i Danmark og høste de økonomiske fordele.

EU’s reguleringsproces – næste skridt
Før et kultiveret kødprodukt kan sælges i Europa, skal det godkendes af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Godkendelsen sker under Novel Foods Regulation, som er en af verdens mest omfattende fødevaresikkerhedsrammer.
Når et kultiveret kødprodukt er godkendt af EU, kan det sælges i alle 27 medlemslande, herunder Danmark. Godkendelsesprocessen indebærer en grundig vurdering af produktets sikkerhed og ernæringsmæssige værdi og forventes at tage mindst 18 måneder.
Gourmeys kultiverede foie gras vil blive vurderet under EU’s Novel Food Regulation, som også tager højde for de sociale og økonomiske konsekvenser. Både Europa-Kommissionen og medlemslandene, sammen med eksperter fra EFSA, sikrer, at godkendelsesbeslutningerne er repræsentative og inkluderer input fra alle interessenter.
-Det er fantastisk at se den første ansøgning om at sælge kultiveret kød i EU blive indleveret. Det viser, at fødevareinnovation kan eksistere sammen med vores kulinariske traditioner og give forbrugerne foie gras fremstillet på en måde, der kan reducere miljøpåvirkninger og dyrevelfærdsmæssige bekymringer, støtte investeringer og skabe fremtidssikrede job. Eksperter kan nu påbegynde vurderingen af sikkerheden og de ernæringsmæssige kvaliteter af kultiveret kød gennem en af verdens mest grundige reguleringsprocesser, udtaler Seth Roberts, senior policy manager ved GFI Europe.

The Good Food Institute Europe (GFI Europe) er en international nonprofit organisation og tænketank, der hjælper med at opbygge et mere bæredygtigt, sikkert og retfærdigt fødevaresystem ved at diversificere proteinproduktionen. GFI samarbejder med forskere, virksomheder og politikere for at fremme plantebaseret og kultiveret kød og gøre det mere tilgængeligt i hele Europa.
Ved at producere kød fra planter og celler kan miljøpåvirkningen af vores fødevaresystem reduceres og flere mennesker kan få mad med færre ressourcer. GFI Europe drives af filantropi.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik