Fødevareminister Jacob Jensen (V) underskrev i går (den 22. april) i forbindelse med et eksportfremstød i Kina tre vigtige aftaler med den kinesiske minister for toldmyndighederne. Det drejer sig om aftaler om hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk. Med aftalerne bliver det fremover lettere at eksportere bl.a. vildtfanget fisk fra Danmark og Grønland til Kina.

Kina har de seneste årtier gennemgået en stor udvikling og er i dag verdens næststørste økonomi og et vigtigt eksportmarked for den danske fødevareklynge.
De seneste tal viser dog, at Kina i 2024 blot var det syvendestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge, mod tidligere det tredjestørste i 2022. Den danske fødevareklynges eksport til Kina er domineret af animalske produkter, og som noget nyt har fisk og skaldyr (35%) overhalet grisekød (30%) som den største eksportvare, mens mejeriprodukter (14%) er nummer tre.
Hvor der tidligere primært var fokus på eksport af grisekød, har den danske eksport udviklet sig, og Kina repræsenterer i dag en bred vifte af muligheder for eksport af andre produktkategorier, herunder fisk og skaldyr. Kina er nemlig Danmarks næststørste eksportmarked for fisk og skaldyr.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) er sammen med en række danske og grønlandske fødevarevirksomheder på eksportfremstød i Kina, og for kort tid siden underskrev ministeren tre vigtige aftaler med kinesiske repræsentanter om eksport af hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk.
Aftalen om markedsadgang for vildtfanget fisk medfører, at fisk ikke længere skal godkendes individuelt på artsniveau med lange og komplekse forhandlinger, men at der samlet skabes markedsadgang for alle vildtfangede fisk fra Danmark og Grønland.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) glæder sig over aftalerne, som har potentiale til at sende dansk og grønlandsk eksport af fisk yderligere i vejret:
-Jeg er glad for, at vi for kort tid siden har underskrevet tre vigtige aftaler med Kina om hestefoder, maltbyg og vildfanget fisk, som jeg ikke er i tvivl om får stor betydning for dansk og grønlandsk fødevareeksport til Kina. Med aftalen om vildfanget fisk har vi nu fjernet barrierer, så der sikres en væsentlig forbedring af markedsadgang for dansk og grønlandsk fisk til Kina. Fisk og skaldyr er nu den fødevare, vi eksporterer mest af til Kina. Og der gemmer sig et potentiale for, at eksporten kan blive endnu større til gavn for både danske og grønlandske virksomheder, og det skal dagens aftale være med til at kickstarte.
Fakta om de tre aftaler
Forhandlingerne om markedsadgang for hestefoder blev indledt i 2019 og åbner for dansk eksport af hestefoder til Kinas hastigt voksende hesteopdræt.
Aftalen om maltbyg muliggør eksport af bygkorn beregnet til maltning i Kina som basis for øl produktion. Aftalen medfører mere fleksible importkrav med hensyn til plantesundhed og frihed fra specifikke ukrudtsfrø.
Aftalen om vildtfanget fisk er en væsentlig forbedring af markedsadgang for dansk og grønlandsk fisk. Historisk set har de kinesiske myndigheder krævet en omfattende ansøgningsprocedure for hver enkelt dyreart (dvs. én for torsk, én for laks osv.), inden eksporten af produkter til Kina kunne påbegyndes. Men den nye aftale skabes på én gang adgang for alle vildtfangne fisk fra Danmark og Grønland.
Fakta om dansk fødevareeksport til Kina
Som verdens største forbruger, producent og importør af fødevarer, har Kina stor indflydelse på efterspørgsel, udbud og prissætning på de internationale markeder.
Kina var i 2024 det syvendestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge, mod tidligere det tredjestørste i 2022.
Eksporten fra Danmark til Kina er domineret af animalske produkter, men hvor fisk og skaldyr (35%) har overhalet grisekød (30%) som den største eksportvare, mens mejeriprodukter (14%) ligger på en stabil tredjeplads.
Dette placerer Kina som Danmarks næststørste eksportmarked for fisk og skaldyr, tredjestørste for grisekød og femtestørste for mejeriprodukter.