• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytKlima og miljøPakke- og fyldemaskiner samt emballage07. 11. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Fødevareindustrien får brug for genanvendelig papiremballage med gode barriereegenskaber

Emballage vil forblive en konstant kilde til affald. Uden handling vil EU, inden 2030, se en yderligere stigning på 46 pct. i plastemballageaffald. For at håndtere dette problem, foreslog Europa-Kommissionen i efteråret 2022 nye regler for at sætte skub i genanvendelse og genbrug af emballage med særlig fokus på plast. For at finde alternative materialer, der kan overholde de nye regler, kigges der særligt mod papirbaseret fødevareemballage med barrierebelægninger som et godt supplement og et alternativ til genanvendt plast.

Målet er ambitiøst; Kommissionen foreslog at gøre al emballage genanvendeligt i 2030. For emballagematerialer, der især er fremstillet af genbrugsplast, er reglerne endnu mere presserende.
Disse materialer er, allerede efter 11. juli 2023, ikke længere tilladt på det europæiske marked, medmindre de, i det mindste indtil videre, er fremstillet af mekanisk genanvendt Polyethylenterephthalat (PET).
Med hensyn til støbte emballager, som fx yoghurtbægere, betyder de nye regler, at udbredte plastemballager til fødevarer, der helt eller delvist er fremstillet af polypropylen, polyethylen og især polystyren, måske simpelthen bliver utilgængelige i 2030. Men nu udgør de stadig en meget stor andel af markedet for fødevareemballage. Spørgsmålet er, om der findes alternative materialer, der kan overholde de nye regler?
Det umiddelbare svar er naturligvis kun at bruge mekanisk genanvendt PET. Dette er faktisk den rigtige og ligetil ting at gøre på grund af både produktionsteknologiens store parathedsniveau og et lavere CO2-aftryk. Desværre er virkeligheden, at produktionsmængden af mekanisk genanvendt PET, på trods af plastindustriens store indsats, fortsat er for lav.
McKinsey & Company har beregnet, at hvis hvert varemærkeejer med offentlige forpligtelser til genbrugsindhold opfyldte deres egne mål, ville efterspørgslen efter genanvendt PET i 2030 være tre gange større end det tilgængelige udbud.

Papirbaserede fødevareemballage er et godt supplement
Derfor er papirbaserede fødevareemballager med barrierebelægninger et godt supplement og et alternativ til genanvendt plast.
Dette er dog naturligvis ud fra den forståelse, at emballagen kan genanvendes som papir og at barriereegenskaberne af det belagte papir er tilstrækkelige til at beskytte fødevaren, sikre fødevarens sikkerhed og den nødvendige holdbarhed.
Det er meget udfordrende og noget modstridende krav, da papir skal udgøre mindst 85 pct af den samlede emballagevægt. Det betyder, at barrierebelægningen skal være meget tynd og ikke må indeholde plast. Samtidigt skal barriererne for gennemtrængning af ilt, fugt, olie og fedtstoffer være som for plastemballager.

Test af ny prototype
Teknologisk Institut, Plast og Emballage, har i tæt samarbejde med industrielle partnere for nylig udviklet, pilotfremstillet og afprøvet en fuld funktionel prototype af en støbt papiremballage til mejeriprodukter, fx yoghurt, cremefraiche, skyr og lign.
Bægret består af mindst 88 pct. cellulosefibre og den udviklede barrierebelægning indeholder ikke plast. Desuden bekræftede laboratorieforsøgene, at det er genanvendeligt som papir, biologisk nedbrydeligt i naturmiljø og sikkert at bruge i kontakt med mejeriprodukter. Bægrets fugtbarriereegenskaber svarer til kommercielle emballager, mens iltbarrieren endda er bedre.
Teknologisk Institut beviste, at genanvendelig papirbaseret plastfri bægre til mejeriprodukter er en mulighed. Men dets kommercialisering kræver opskalering af flere udviklede produktionsteknologier og materialer. Man ser frem til at samarbejde med producenter af støbt papir, som vil være i stand til og villige til at foretage de nødvendige omstillinger i deres produktion og sætte emballagen på markedet.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik