Emballage vil forblive en konstant kilde til affald. Uden handling vil EU, inden 2030, se en yderligere stigning på 46 pct. i plastemballageaffald. For at håndtere dette problem, foreslog Europa-Kommissionen i efteråret 2022 nye regler for at sætte skub i genanvendelse og genbrug af emballage med særlig fokus på plast. For at finde alternative materialer, der kan overholde de nye regler, kigges der særligt mod papirbaseret fødevareemballage med barrierebelægninger som et godt supplement og et alternativ til genanvendt plast.

Målet er ambitiøst; Kommissionen foreslog at gøre al emballage genanvendeligt i 2030. For emballagematerialer, der især er fremstillet af genbrugsplast, er reglerne endnu mere presserende.
Disse materialer er, allerede efter 11. juli 2023, ikke længere tilladt på det europæiske marked, medmindre de, i det mindste indtil videre, er fremstillet af mekanisk genanvendt Polyethylenterephthalat (PET).
Med hensyn til støbte emballager, som fx yoghurtbægere, betyder de nye regler, at udbredte plastemballager til fødevarer, der helt eller delvist er fremstillet af polypropylen, polyethylen og især polystyren, måske simpelthen bliver utilgængelige i 2030. Men nu udgør de stadig en meget stor andel af markedet for fødevareemballage. Spørgsmålet er, om der findes alternative materialer, der kan overholde de nye regler?
Det umiddelbare svar er naturligvis kun at bruge mekanisk genanvendt PET. Dette er faktisk den rigtige og ligetil ting at gøre på grund af både produktionsteknologiens store parathedsniveau og et lavere CO2-aftryk. Desværre er virkeligheden, at produktionsmængden af mekanisk genanvendt PET, på trods af plastindustriens store indsats, fortsat er for lav.
McKinsey & Company har beregnet, at hvis hvert varemærkeejer med offentlige forpligtelser til genbrugsindhold opfyldte deres egne mål, ville efterspørgslen efter genanvendt PET i 2030 være tre gange større end det tilgængelige udbud.
Papirbaserede fødevareemballage er et godt supplement
Derfor er papirbaserede fødevareemballager med barrierebelægninger et godt supplement og et alternativ til genanvendt plast.
Dette er dog naturligvis ud fra den forståelse, at emballagen kan genanvendes som papir og at barriereegenskaberne af det belagte papir er tilstrækkelige til at beskytte fødevaren, sikre fødevarens sikkerhed og den nødvendige holdbarhed.
Det er meget udfordrende og noget modstridende krav, da papir skal udgøre mindst 85 pct af den samlede emballagevægt. Det betyder, at barrierebelægningen skal være meget tynd og ikke må indeholde plast. Samtidigt skal barriererne for gennemtrængning af ilt, fugt, olie og fedtstoffer være som for plastemballager.
Test af ny prototype
Teknologisk Institut, Plast og Emballage, har i tæt samarbejde med industrielle partnere for nylig udviklet, pilotfremstillet og afprøvet en fuld funktionel prototype af en støbt papiremballage til mejeriprodukter, fx yoghurt, cremefraiche, skyr og lign.
Bægret består af mindst 88 pct. cellulosefibre og den udviklede barrierebelægning indeholder ikke plast. Desuden bekræftede laboratorieforsøgene, at det er genanvendeligt som papir, biologisk nedbrydeligt i naturmiljø og sikkert at bruge i kontakt med mejeriprodukter. Bægrets fugtbarriereegenskaber svarer til kommercielle emballager, mens iltbarrieren endda er bedre.
Teknologisk Institut beviste, at genanvendelig papirbaseret plastfri bægre til mejeriprodukter er en mulighed. Men dets kommercialisering kræver opskalering af flere udviklede produktionsteknologier og materialer. Man ser frem til at samarbejde med producenter af støbt papir, som vil være i stand til og villige til at foretage de nødvendige omstillinger i deres produktion og sætte emballagen på markedet.