• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop08. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Fermenterede mælkesyrebakterier kan forbedre plantebaserede mejerierstatninger

Fermentering med særlige mælkesyrebakterier kan vise sig at være en central teknologi i udviklingen af en lang række bæredygtige fødevarer. Et nyt studie af forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Novonesis kortlægger, hvordan bestemte mælkesyrebakterier kan bruges til at forbedre både smag og ernæringskvalitet i plantebaserede mejerierstatninger.

Foto: DTU Fødevareinstituttet.

Plantebaserede mejerierstatninger – som soja-, havre- og mandeldrikke –fremstilles uden animalske ingredienser til forbrugere, der efterspørger plantebaserede alternativer til fx mælk. Men mange af produkterne har de samme svagheder: en smag, som ikke altid falder i god jord hos forbrugerne, og et næringsindhold, der ikke matcher komælk.
Et nyt studie (review) af forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Novonesis undersøger, hvordan mælkesyrebakterier kan bidrage til at tackle udfordringerne. Ved at analysere eksisterende forskning har forfatterne kortlagt, hvordan fermentering med udvalgte bakterier kan reducere bismag (off-flavours) og nedbryde antinæringsstoffer, hvilket i sidste ende øger biotilgængeligheden af næringsstofferne i plantebaserede mejerialternativer.
-Vores gennemgang af forskningen på området viser, at fermentering med mælkesyrebakterier både kan forbedre smagsoplevelsen og gøre produkterne mere ernæringsmæssigt komplette, fortæller seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Perspektiver for andre fødevarer
Selvom studiet fokuserer specifikt på plantebaserede mejerierstatninger, mener forskerne, at konklusionerne også kan anvendes til andre fødevarer med de samme udfordringer. Produkter baseret på alternative proteinkilder som insekter, mikrobielle proteiner (som mycoprotein eller fermenteret gær) og ingredienser udvundet af sidestrømme fra fødevareproduktion har ofte lignende udfordringer.
Fermentering med særlige mælkesyrebakterier kan derfor vise sig at være en central teknologi i udviklingen af en lang række bæredygtige fødevarer.
-Vi ser fermentering af fødevarer som en platformsteknologi, der kan skabe alternative produkter, som har en bedre smag, en højere ernæringsmæssig værdi, og tillader brugen af mere bæredygtige råvarer, siger ph.d.-studerende ved DTU Fødevareinstituttet Guillermo-Eduardo Sedó Molina.
For industrien er budskabet klart: mikrobielle løsninger eksisterer, som både kan forbedre kvaliteten af plantebaserede produkter og gøre dem mere ernæringsrigtige – men det kræver viden om bakteriestammer, råvarer og fermentering.

Fermentering som nøgleteknologi
Fermentering har været brugt i årtusinder til at konservere og forbedre fødevarer – fra surkål og kefir til ost og yoghurt. I dag viser teknologien sig også som et centralt redskab i udviklingen af mere velsmagende og funktionelle plantebaserede alternativer til mælk.
I det nye review fremhæver forskerne, hvordan mælkesyrebakterier – især dem, der er naturligt tilpasset plantebaserede råvarer – kan spille en afgørende rolle i udviklingen af plantebaserede alternativer til mejeriprodukter.
Mange plantebaserede ingredienser indeholder fra naturens hånd smagsforbindelser, som forbrugere opfatter som ubehagelige. De har fx bitre, jordede eller grønlige noter. Forbindelserne – ofte aldehyder, ketoner og tanniner – er biprodukter af plantens naturlige metabolisme og kan være vanskelige at fjerne uden at ændre på resten af produktet.
Ifølge forskerne kan særligt udvalgte mælkesyrebakterier omdanne de uønskede forbindelser til neutrale smagsstoffer. Resultatet er et produkt, der i højere grad minder om fermenterede mælkeprodukter, både i smag og aroma.
Hovedkonklusioner:
• Mælkesyrebakterier kan reducere uønskede smagsstoffer i plantebaserede fermenterede produkter.
• De kan nedbryde antinæringsstoffer og øge optagelsen af mineraler som jern og zink.
• Mælkesyrebakterier, der findes i planter, er særligt velegnede til at fermentere plantebaserede mælkeprodukter, fordi de genetisk har tilpasset sig til at vokse i plantebaserede miljøer.
• Resultaterne har også relevans for andre alternative fødevarer, hvor bismag spiller en rolle for forbrugernes accept, fx insekter.

Antinæringsstoffer og optagelse af mineraler i kroppen
En anden udfordring ved plantebaserede mejerierstatninger er, at de kan indeholde antinæringsstoffer, der hæmmer optagelsen af vigtige mineraler som jern, zink og calcium eller har en negativ indflydelse på fordøjelsen af proteinerne i fødevaren. Antinæringsstofferne binder sig til mineralerne og gør dem utilgængelige for kroppen. Det betyder, at selv produkter, der på papiret indeholder jern eller zink, ikke nødvendigvis bidrager til kroppens behov.
Forskerne peger på, at fermentering med mælkesyrebakterier kan nedbryde flere antinæringsstoffer. Nogle bakteriestammer producerer enzymer, der kan spalte de komplekse forbindelser og dermed øge biotilgængeligheden af næringsstoffer i fødevaren.

Bakterier tilpasset planter
Forskerne understreger, at ikke alle mælkesyrebakterier er lige velegnede til opgaven. Bakterier, der oprindeligt er isoleret fra mælk, er ofte tilpasset animalske miljøer, mens dem, der stammer fra planter eller vegetabilske fødevarer, har en evolutionær fordel i plantebaserede råvarer. Bakterierne har gennem naturlig udvælgelse opnået evner til at udnytte sukkerarter og nedbryde komplekse kemikalier i planter. Det gør dem særligt egnede som starterkulturer i plantebaserede fermenterede produkter.
Valg af bakteriestamme og fermenteringsbetingelser bliver derfor afgørende for at udvikle produkter, der både smager og dufter godt, og som også har en høj ernæringsmæssig kvalitet.

Fakta om det videnskabelige review
Forskningen er ikke et forsøg med nye produkter, men en systematisk gennemgang af den eksisterende viden. Forskerne har analyseret et stort antal studier og identificeret mønstre og teknologiske tilgange, der allerede nu viser dokumenteret effekt, og som fortjener at blive brugt mere strategisk i produktudviklingen.
Originaltitel på reviewet: “Metabolic insights of lactic acid bacteria in reducing off-flavors and antinutrients in plant-based fermented dairy alternatives”. Den videnskabelige artikel er publiceret I Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, marts 2025.
Studiet er støttet af Agrifoodture under forskningsprojektet REPLANTED. Forfatterne bag studiet er fra DTU Fødevareinstituttet og Novonesis. Teknologien fra REPLANTED bliver videreført i Agrifoodture-projektet HyCheese, som skal udvikle oste, der er baseret på både mælk og planter (hybrid-oste).

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik