• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhed29. 10. 2024 | Helle Friemann Nielsen

EU accepterer endelig Danmarks nitrit-grænseværdier i kødprodukter

Efter næsten tre årtiers strid mellem Danmark og EU om grænseværdier for tilsætning af nitrit til kødprodukter, meldte EU-Kommissionen tidligere i 2024, at den accepterer de danske særregler på området. Forud ligger en solid forsknings- og rådgivningsindsats og fastholdelse af lavere danske grænseværdier i forhold til resten af EU.


Eksperter fra DTU Fødevareinstituttet (som tidligere hed Statens Levnedsmiddelinstitut) blev i 1960’erne bekymrede for brugen af nitrit, og det blev afgørende for, at Danmark i 1973 indførte en positivliste for tilsætningsstoffer, som blandt andet begrænsede mængden af nitrit, der måtte tilsættes kødprodukter (E249 og E250).
Forskning på området pegede nemlig i retning af, at nitrit, der tilsættes kødprodukter, kan øge risikoen for kræft, og med basis i instituttets faglige rådgivning blev grænseværdierne herefter gradvist sænket i løbet af 1980’erne.

Madsminkesagen
I 1995, hvor reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer blev EU-harmoniseret, besluttede Danmark at fastholde de danske grænseværdier for nitrit i kødprodukter.
Kommissionen fandt i 1999, at de danske særregler ikke kunne forsvares ud fra en sundhedsmæssig begrundelse, og dermed udgjorde de danske regler en teknisk handelshindring, hvilket er ulovligt indenfor EU. Uenigheden mundede ud i, at Danmark påberåbte sig miljøgarantien og anlagde sag mod Kommissionen ved EF-Domstolen (nu EU-domstolen) for at kunne beholde de nationale regler.
Sagen blev i folkemunde kaldt ”madsminkesagen”, da nitrit, og sulfit, som sagen også omhandlede, har stor betydning for farven af visse typer af fødevarer. Det er nitrit, som giver de særlige røde farver til mange kødprodukter fx hamburgerryg, bacon, skinke og rullepølse. Stofferne klassificeres dog ikke som farvestoffer, men som konserveringsmidler, da både nitrit og sulfit kan hæmme væksten af mikroorganismer i fødevarer.
I forhold til nitrit vandt Danmark i 2003 sagen, men skulle med regelmæssige intervaller (hver tredje år siden 2014) overfor Kommissionen dokumentere, at de danske særregler stadig var nødvendige af hensyn til beskyttelse af folkesundheden. Fødevarestyrelsen har i denne proces foretaget kontrol og overvågning af nitritindholdet i kødprodukter på det danske marked, mens DTU Fødevareinstituttet har leveret den faglige dokumentation for Danmarks position (senest den 18. august 2023).

Baggrund for Danmarks standpunkt i sagen
Det primære sundhedsmæssige argument for Danmarks position er, at nitrit i kødprodukter kan reagere med sekundære aminer hvorved der dannes N-nitrosaminer. Der er tale om meget små mængder, men flere af de N-nitrosaminer, der kan dannes, hører til blandt de mest kræftfremkaldende stoffer, vi kender til.
Den 30. april, meldte EU-Kommissionen ud, i lighed med tidligere afgørelser efter 2003, at den accepterer de danske særregler for nitrittilsætning, men denne gang er accepten tidsubegrænset, indtil det tidspunkt, hvor EU-Kommissionen måtte fastsætte grænseværdier for den tilsatte mængde af nitritter, der er lig med eller lavere end dem, der er fastsat i de danske nationale bestemmelser.
Det får hurtigt en betydning, da EU-Kommissionen fra den 9. oktober 2025 indfører grænseværdier for halv- og helkonserverede varmebehandlede kødprodukter, der er mere restriktive end de danske grænseværdier. Fra denne dato og for denne fødevarekategori, tilslutter Danmark sig dermed EU’s grænseværdier.
Det har været en lang proces, men den har sikret, at kødprodukter solgt i Danmark tilsættes mindre nitrit end i andre EU-lande.
Danmarks ageren har også bidraget til et større fokus på de sundhedsmæssige risici ved brugen af nitrit indenfor EU, så EU i dag også arbejder på at nedbringe tilsætningen af nitrit til kødprodukter.

Kilde: DTU.

Om nitrit
Nitrit tilsættes ofte bacon, skinker, hamburgerryg og forskelligt kødpålæg af hensyn til farven og for at hæmme væksten af bakterien Clostridium botulinum, som kan give pølseforgiftning.
Men nitrit reagerer med visse aminer, der i forvejen findes i kødet, hvilket kan resultere i dannelsen af kræftfremkaldende N-nitrosaminer.
Økologiske kødprodukter, der er produceret i Danmark, må ikke tilsættes nitrit.


Seneste nyt fra redaktionen

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messerProcesudstyr14. 05. 2025

Industrimessen Öresund 2025 er et nyt nordisk mødested. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles mødested, er Øresunds Industrimesser udstillingsvinduet for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen afholdes på [...]

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage14. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og [...]

”TECH & Trends 2025” – teknologidag og husmesse den 22. maj

Konferencer og messer14. 05. 2025

Teknologivirksomhederne under Techon7Group inviterer til ”TECH & Trends 2025”, der afholdes den 22. maj i Vejle. Dagen giver mulighed for at dykke ned i de nyeste teknologier herunder terminalløsninger til fødevareforarbejdende virksomheder. Techon7Group beskæftiger sig med modulære [...]

Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionKlima og miljøNavnenytProcesudstyrTop13. 05. 2025

Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny [...]

Stort projekt udnytter sidestrømme og reducerer dermed madspildet

AktueltBranchenytMadspildsløsningerNavnenyt13. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond, [...]

Millionpulje skal fremme planterige kostvaner over landegrænserne

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenyt13. 05. 2025

Det danske innovationspartnerskab AgriFoodTure har sammen med en hollandsk partner åbnet for ansøgninger til en ny pulje på godt 41 mio. kroner til forsknings- og innovationsprojekter. Målet er at fremme planterige, sunde kostvaner og styrke samarbejdet over landegrænser. Det danske [...]

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    14.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    14.05.2025

  • ”TECH & Trends 2025” – teknologidag og husmesse den 22. maj

    14.05.2025

  • Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

    13.05.2025

  • Stort projekt udnytter sidestrømme og reducerer dermed madspildet

    13.05.2025

  • Millionpulje skal fremme planterige kostvaner over landegrænserne

    13.05.2025

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik