• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytKlima og miljøPrimær produktion05. 11. 2024 | Helle Friemann Nielsen

EIFO giver kontante fordele til landbrugets investeringer i teknologier, der fremmer en grøn og bæredygtig omstilling

Dansk landbrugs- og fødevareproduktion skal være mere grøn og bæredygtig. Derfor lancerer Danmarks Eksport og Investeringsfond, EIFO ny impact-baseret finansiering, der via mere lempelige vilkår på lån til investering i løsninger, teknologi eller koncepter, skal fremme omstillingen i sektoren.

EIFO vil fremover give kontante fordele til landbrugets investeringer i klima- og miljøteknologier. Foto: Shutterstock.

-Det koster at skabe grøn omstilling i dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi i det finansielle setup kan bidrage med mere risikovillig, fordelagtig og langsigtet finansiering, så vi kan få omstillingen til at ske, siger Lars Horsholt Jensen, der er Managing Director i EIFO SMV Agri & Food.

Alle virksomheder i den primære landbrugsproduktion
Hvor EIFO tidligere på året lancerede Sustainability Linked Finance, der giver renterabat til mælkeproducenter ud fra, hvor store klimahensyn de tager i driften, er det nye tiltag målrettet alle virksomheder i den primære landbrugsproduktion, der ønsker at investere i nye teknologier.
-Vi tog første skridt i foråret, hvor vi begyndte at give kontante fordele på vores finansiering til mælkeproducenterne, hvis de scorede pænt i Arlas eller Mejeribrugets Klimatjek. Nu kommer vi med et nyt tiltag, der gør det muligt at tilbyde finansiering af investeringer i klima- eller miljøteknologier til landbrugsvirksomhederne generelt, men ikke mindst til flere og til en lavere rente end vi normalt kan tilbyde, siger Lars Horsholt Jensen.

Lars Horsholt Jensen, Managing Director, SME Agri & Food, EIFO. Foto: Caroline Bjørner.

Investeringer i klima- og miljøteknologier kan med det nye Impact Finance-koncept give en reduktion i rentemarginalen på finansieringen på mellem 7 og 39 pct. afhængig af investeringens klima- og miljøeffekt, EIFO’s risiko og virksomhedens kreditværdighed.

Effekten skal dokumenteres
For at sikre at klima- eller miljøeffekten er reel, tager EIFO udgangspunkt i de tilgængelige virkemiddelkataloger og teknologilister fra SEGES, Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen. En række af teknologierne fra listerne er forhåndsgodkendt af EIFO’s ESG-Transaction-team, mens andre teknologier og investeringer vil blive vurderet i de konkrete sager.
Blandt de forhåndsgodkendte løsninger er fx omlægning til økologi, kemisk og biologisk luftrensning, varmevekslere, gyllekøling, gylleforsuring og overdækning af gylletanke, men de lempeligere vilkår, som EIFO nu kan tilbyde, kan også gælde nye lovende teknologier og løsninger som fx pyrolyse, der dog vil kræve særskilt vurdering.
-Vi er på virksomhedernes side og leder kun efter grunde til at sige ja til en finansiering, så vi vil kigge med stor interesse på alle tiltag, vi bliver præsenteret for, men det er krav at klima- og miljøeffekten er reel, siger Lars Horsholt Jensen.

SEGES: Den rigtige vej at gå
Hos SEGES Innovation, der rådgiver landbrugsvirksomheder om bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion, mener Peter Langborg Wejse, afdelingschef for Center for Klima & Bæredygtighed, at EIFOs nye tiltag er den rigtige vej at gå:
-Vi har peget på en række klimatiltag, som kan bringe dansk landbrug i mål i forhold til klimamålene for 2030. Udfordringen er, at de koster penge og oftest ikke er rentable i sig selv. Derfor er gode lånemuligheder og stabile rammevilkår ekstra vigtige for landbrugets fortsatte udvikling. Der er det dejligt at se, at EIFO støtter op om sådanne investeringer, der er med til at omsætte teori til virkelighed, siger han.
Også Kasper Thing Andreasen, der driver landbrug med 900 hektar markbrug og svineproduktion med 1400 søer i Klokkerholm i Vendsyssel, kigger med interesse på EIFOs nye tiltag:
-Vi er i landbruget aktive medspillere, når det gælder at reducere vores klimapåvirkning. Der er mange gode løsninger, men de kræver, at det er muligt at få finansiering. Derfor er det kun godt, at EIFO bidrager med alternativer til banken. Det hjælper os med den grønne omstilling, fortæller Kasper Thing Andreasen, der aktuelt kigger på potentialer i at få finansieret overdækning af gylletanke på sin gård og sammen med andre gårde på egnen er på vej mod investeringer i et fælles pyrolyseanlæg.
-Det er ikke kun på gårdniveau, det er interessant. Det vil også være attraktivt på større anlæg, man kan gå sammen om, fortsætter han.

Finansieringseksempel
Kunde ønsker at investere i et af virkemidlerne anført i SEGES Virkemiddelkatalog.
Samlet investering udgør 3 mio. kr., hvoraf EIFO kan tilbyde lån på 70 pct. af den samlede investering svarende til 2,1 mio. kr. Engagementet rates B1.
Kan investeringen omfattes af kriterierne for impact lån, så er rentemarginalen maks. 6,57 pct. på både vækstlån og ansvarlige lån, mens et vækstlån eller et ansvarligt lån uden ”impact-vilkår” har en rentemarginal på hhv. 7,60 pct. og 9,80pct.
For kunden vil rentebesparelsen det første år på et vækstlån være 21.630 kr. og på et ansvarligt lån 67.777 kr.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik