• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknik19. 12. 2023 | Helle Friemann Nielsen

DNA-baseret identifikation af mikroorganismer

Holdbarheden af fødevarer er ofte begrænset af vækst af mikroorganismer, som fordærver maden. Hvis man vil sikre sine produkter så lang en holdbarhed som muligt, er det derfor nødvendigt at kende årsagen til det mikrobielle fordærv. Her kan DNA-sekventering være en stor hjælp. Teknologisk Institut har i samarbejde med Københavns Universitet nu udviklet en protokol og et praktisk setup for 16S rRNA gen amplikon-sekventering, som gør det muligt at afgøre, hvad der fordærver et produkt inden for 24 timer.


Af Nanna Bygvraa Svenningsen, Anette Granly Koch, DMRI Teknologisk Institut og Dennis Sandris Nielsen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Opleves der problemer med holdbarheden af et produkt, er det en fordel at identificere synderen. Dels kan dette hjælpe med at finde sandsynlige forureningskilder, hvorefter målrettet rengøring kan løse problemet – og dels kan viden om den fordærvende organisme gøre det muligt at tilpasse konserveringen i produktet, så fordærveren ikke længere kan vokse til et kritisk antal.

DNA-sekventering
Udviklingen inden for DNA-sekventering gør, at man i dag hurtigt – og relativt billigt – kan identificere bakterierne i en kompleks prøve, for eksempel et fordærvet produkt, en råvare eller en miljøsvaber, uden at dyrke mikroorganismerne på agarplader.
Med 16S rRNA gen amplikon-sekventering bestemmer man sekvensen af et enkelt gen, 16S rRNA-genet, som findes i alle bakterier. Sekvenserne kan bruges til at identificere bakterierne i en prøve og bestemme den relative fordeling af disse.
Dermed kan man for eksempel afgøre, hvilke bakterier der er de dominerende i et pustet, misfarvet, surt eller råddent produkt, og dermed sandsynligvis er årsagen til problemet.
Tilsvarende kan man ved at sekventere andre gener identificere gær og skimmel. Når årsagen til fordærv er identificeret, kan man gå på jagt i produktionsmiljøet og råvarerne, så man kan forhindre fremtidig kontamination i produktionen. Eller man kan granske sine eventuelle ændringer i produktionen som for eksempel reduceret tilsætning af salt eller andre ændringer i produktionsprocesserne.

Protokol og setup
Teknologisk Institut har i samarbejde med Københavns Universitet udviklet en protokol og et praktisk setup for 16S rRNA gen amplikon-sekventering, som gør det muligt at afgøre, hvad der fordærver et produkt inden for 24 timer.
Udover hurtig svartid har sekventeringen den fordel, at den er dyrkningsfri. Det betyder, at der ikke skal laves antagelser omkring temperatur-, ilt- og næringsforhold for at finde de dominerende bakterier, og det er også muligt at finde de bakterier, som er svære at dyrke i et laboratorie.
De såkaldte amplikon-sekventeringsteknikker har været på markedet i en årrække, men som noget helt nyt kan den nyudviklede protokol tilbyde ikke bare relativ kvantificering (hvilke bakterier er til stede i produktet, og hvor stor en procentdel udgør den enkelte bakterie), men også absolut kvantificering (præcis hvor mange celler der er per gram produkt).
Endvidere er det muligt med den nyudviklede protokol at skelne mellem levende og døde celler.

Hvilke bakterier fordærver fødevarerne?
Teknologisk Institut har i en årrække indsamlet fordærvede produkter fra supermarkeder og fødevareproducenter og har ved hjælp af sekventering undersøgt, hvilke bakterier der fordærver danske fødevarer.
I slicet pålæg og kondimenter er det oftest gasproducerende mælkesyrebakterier, især slægterne Leuconostoc og Lactobacillus, der skaber problemer.
I råt kød finder man typisk Pseudomonas, Clostridium eller Brochotrix.
I bomberet konserves og færdigretter har man i flere tilfælde kunnet udelukke Clostridium botulinum (som forårsager pølseforgiftning) og påvise andre termofile (varmetolerante) bakterier.
I ét tilfælde oplevede en fødevarevirksomhed problemer med pustning i et ready-to-eat (RTE)-produkt, som var under udvikling. Sekventering af produktet viste, at det sandsynligvis var mælkesyrebakterien Lactobacillus parabuchneri, som også tidligere havde voldt problemer på virksomheden. Samtidig blev der også analyseret svabrer fra produktionen og fra udvalgte råvarer brugt i produktet. Lactobacillus parabuchneri blev fundet i en af råvarerne, og denne er derfor en sandsynlig kilde til problemet.

Fordele ved amplikon-sekventering
• Hurtigt resultat (få dage – og med den nyudviklede protokol under én dag).
• Identifikation af bakterien, gæren eller skimlen.
• Finder også mikroorganismer, som ikke kan dyrkes i laboratoriet.
• Ingen antagelser om dyrkningsbetingelser nødvendig.
• Giver relativ kvantificering (fordeling) af forskellige organismer – men med den nyudviklede protokol er det også muligt at tilbyde absolut kvantificering.

Projektet er finansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet; resultatkontrakt om bæredygtighed finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet; og ved aktiviteter udført af de deltagende virksomheder.

Artiklen har været bragt i Plus Proces.

Seneste nyt fra redaktionen

EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

BranchenytFremtidens fødevareproduktionNavnenytTop06. 05. 2025

Den danske ingrediensproducent, Ferm Food ApS, har modtaget EU’s autorisation af sin ansøgning, der betyder, at virksomheden nu må afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. De fleste kender de gule, velduftende rapsmarker, som pryder landskabet i foråret, men de færreste ved, at rapsen [...]

Robotbrag 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer06. 05. 2025

Verden er præget af usikkerheder, og det stiller krav til danske virksomheder om at tænke fremad – især når det kommer til investering i teknologi. Med det bagtæppe inviterer Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk til Robotbrag 2025 den 8. og 9. maj i Odense, hvor virksomheder kan opleve, høre [...]

Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

AktueltAutomation og robotter06. 05. 2025

Hvordan palleterer man skånsomt millioner af rå æg? Det ved automationsvirksomheden RoboTool A/S, som netop har leveret et nyt, avanceret anlæg til Danæg A/S med en helt speciel griber. Danæg A/S’ nye anlæg til palletering af rå æg sikrer en effektiv og skånsom håndtering af millioner af æg [...]

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

BranchenytNavnenyt06. 05. 2025

Rammerne for dansk fiskeri er til forhandling, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde [...]

Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

Navnenyt06. 05. 2025

Rynkeby Foods med hovedsæde i Ringe kommer fornuftigt ud af 2024, selvom kerneforretningen hos den fynske fabrikant af juice og frugtbaserede drikke har været under voldsomt pres. På trods af den globale mangel på appelsinkoncentrat og høje råvarepriser viser årsregnskabet for Rynkeby Foods’ [...]

Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

AktueltBranchenytNavnenyt06. 05. 2025

En ny protokol mellem Danmark og Kina sikrer bedre adgang for dansk maltbyg til det kinesiske marked. Aftalen om maltbyg, der bruges i ølproduktion verden over, åbner for, at mere dansk maltbyg kan sendes til Kina, der er et strategisk vigtigt marked. -Den nye aftale styrker den danske position [...]

IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

Konferencer og messerTop29. 04. 2025

Fra den 3. til 8. maj 2025 samles den internationale kød- og proteinforarbejdningsindustri til IFFA 2025 i Frankfurt. Messen, der er verdens førende inden for branchen, præsenterer hele værdikæden fra innovation, nye teknologier, forarbejdning, emballering til salg af kød og alternative proteiner. [...]

Dansk innovation indtager IFFA 2025

AktueltInnovationKonferencer og messer29. 04. 2025

14 danske udstillere slutter sig til Pavilion of Denmark på IFFA 2025 for at fremvise deres mest innovative løsninger og udvide deres forretningsmuligheder på den globale kødforarbejdningsindustri Når IFFA 2025 samler de vigtigste interessenter og virksomheder inden for kød- og alternative [...]

Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

AktueltAutomation og robotterKonferencer og messer29. 04. 2025

På IFFA 2025 i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af visionsystemer, der optimerer kvalitetskontrol og produktionsflow i fødevareproduktionen. Teknologisk Institut introducerer en serie avancerede visionløsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i [...]

HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

Konferencer og messerNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage29. 04. 2025

Når IFFA 2025 – verdens førende messe for kød-, fjerkræ- og fødevareindustrien – åbner dørene i Frankfurt i næste uge, vil danske HM Systems A/S være blandt de virksomheder, der præsenterer specialiserede løsninger inden for automatiseret etikettering. Ud over at fremvise egne teknologier på stand [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • EU-godkendelse: Dansk rapskage må nu bruges i fødevarer

    06.05.2025

  • Robotbrag 2025

    06.05.2025

  • Robotanlæg håndterer millioner af rå æg

    06.05.2025

  • Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

    06.05.2025

  • Tilfredsstillende resultat trods appelsinkrise

    06.05.2025

  • Handelsaftale med Kina baner vej for øget eksport af dansk maltbyg

    06.05.2025

  • IFFA 2025: Verdens største messe for kød- og proteinteknologi

    29.04.2025

  • Dansk innovation indtager IFFA 2025

    29.04.2025

  • Dansk AI-baseret visionteknologi på IFFA 2025

    29.04.2025

  • HM Systems A/S demonstrerer etiketteringsløsninger skræddersyet til fødevareindustrien på IFFA 2025

    29.04.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik