• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationTop18. 06. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Danskerne er klar til kultiveret kød – det viser ny undersøgelse

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne gerne vil prøve kultiveret kød – og 60 pct. mener, at det skal produceres i Danmark, så vi kan få de økonomiske fordele. Kultiveret kød, der er dyrket i et dyrkningsanlæg, er allerede tilgængeligt nogle steder i verden, men ikke i EU .


Det er umuligt at skelne fra det oksekød, svinekød og kylling, som folk nyder at spise i dag, og det kunne have en brøkdel af den miljømæssige påvirkning. Det handler naturligvis om kultiveret kød.
I en stor undersøgelse udført af YouGov for den almennyttige tænketank Good Food Institute Europe (GFI Europe) er forbrugere i EU, inklusive i Danmark, blevet spurgt om deres holdning til kultiveret kød.
Kultiveret kød sælges allerede på restauranter i USA og Singapore, men er endnu ikke blevet godkendt til salg i EU.
Hvis fødevaremyndighederne vurderer, at sikkerheden og kvaliteten er i orden, mener 62 pct. af danskerne, at det skal gøres tilgængeligt for salg i Danmark. Og næsten lige så mange (60 pct.) mener, at vi også skal producere kultiveret kød i Danmark og få de økonomiske fordele.
Ifølge undersøgelsen vil mere end halvdelen af danskerne (55 pct.) prøve kultiveret kød, hvis det kom til Danmark, og mere end hver fjerde (27 pct.) vil endda erstatte det kød, de spiser i dag, med kultiveret kød.

Kultiveringsprocessen
Kultiveret kød er ligesom konventionelt oksekød, svinekød, kylling og skaldyr. Forskellen ligger i metoden, hvor kultiveret kød produceres i dyrkningsfaciliteter i stedet for at opdrætte dyr. Faciliteterne kan sammenlignes med de fermenteringstanke, der bruges til at brygge øl.
Produktion af kultiveret kød er som at dyrke planter fra stiklinger i et drivhus, der leverer varme, frugtbar jord, vand og næringsstoffer.
I processen tages en lille celleprøve fra et dyr, som dyrkes i en dyrkningsfacilitet. Dette understøtter den samme proces, der sker inde i et dyr ved at levere varme og de basale næringsstoffer, der er nødvendige for at producere kød – vand, proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Resultatet er kød, der kan bruges til at lave velkendte produkter som burgere og pølser; bare produceret på en mere bæredygtig måde.


Peer-reviewed forskning viser, at kultiveret kød produceret med vedvarende energi kan reducere klimaudledningerne med op til 92 pct. og reducere luftforureningen med op til 94 pct. sammenlignet med konventionel kødproduktion.
Fordi kultiveret kød bruger op til 90 pct. mindre landareal, kan det hjælpe med at imødekomme efterspørgslen inden for Europas grænser, samtidig med at det skaber den plads, landbruget har brug for.

Udvikling og opbakning er hønen og ægget
En af dem, der har læst forbrugerundersøgelsen med stor interesse, er professor Jette Feveile Young, leder af differentierede og biofunktionelle fødevarer ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og forsker i udviklingen af kultiveret kød.
-Kultiveret kød er en ny produktionsmetode, og der er et element af hønen og ægget i at skabe udvikling og udbredelse. For det er svært for forbrugerne at tage stilling til noget, man ikke har set og smagt endnu, men det er også svært at udvikle, hvis der ikke er folkelig opbakning. Derfor er det meget interessant, at de fleste forbrugere allerede nu er positive. Det kan skubbe på udviklingen, siger hun.
De potentielle gevinster ved kultiveret kød er ifølge Jette Feveile Young markante for både miljø og dyr.
-Vi kan jo se, at madvaner ikke ændres særligt hurtigt. Selvom der i dag er flere muligheder for at spise vegetarisk og vegansk, er kød stadig essentielt for de fleste. Kød har nogle ernæringsmæssige egenskaber som gør det fordelagtigt for den største del af befolkningen at spise kød – men mængden kan reduceres kraftigt. Kødproduktionen og specielt drøvtyggere som kvæg har størst klimabelastning, og derfor er der stort potentiale, hvis bare en del af vores kød i fremtiden bliver kultiveret i stedet for, fortsætter hun.
Elena Walden, senior policy manager ved Good Food Institute Europe supplerer:
-Kultiveret kød kan supplere de bedste landbrugspraksisser og spille en central rolle i at styrke fødevaresikkerheden og skabe fremtidssikrede jobs. Med sin appetit for innovation og stærke life sciences-sektor er Danmark godt positioneret til at udnytte denne hurtigt voksende globale industri, og det er fantastisk at se, at næsten to tredjedele af danskerne værdsætter de økonomiske fordele, som denne fødevare kan bringe, siger hun afslutningsvis.

Om undersøgelsen
Dataene er baseret på en onlineundersøgelse udført af YouGov Deutschland GmbH, hvor 1.009 personer i Danmark deltog mellem 19. og 21. april 2024.
Resultaterne blev vægtet og er repræsentative for den danske befolkning i alderen 18 år og derover.
De vigtigste resultater fra survey om danskernes tilgang til kultiveret kød:
• 62 pct. mener, at vi spiser for meget kød i Danmark.
• 41 pct. ønsker at spise betydeligt/lidt mindre kød.
• 33 pct. har hørt om kultiveret kød, men kun seks pct. ved hvad det er.
• 62 pct. er enige i, at kultiveret kød bør gøres tilgængeligt for salg i Danmark, hvis det består sin vurdering fra fødevaresikkerhedstilsynet.
• 60 pct. mener, at hvis kultiveret kød kommer på markedet, skal det dyrkes i Danmark, så den danske økonomi kan drage fordel af det.
• Mere end halvdelen (55 pct.) ville prøve kultiveret kød, hvis det kom til Danmark.
• Mere end hver fjerde (27 pct.) ville endda erstatte det kød, de spiser i dag med kultiveret kød.

Kilde: YouGov Deutschland 2024.

Seneste nyt fra redaktionen

Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

InnovationProduktionsudstyrTop10. 06. 2025

Den innovative danske babymadsproducent Ma-Mam ApS peger på nye muligheder ved at anvende frysetørring til babymad. Frysetørring er yderst skånsom, og næringsstofferne, farve og meget af den naturlige smag, som normalt går tabt i traditionelle varmebehandlingsprocesser, bevares. Med hjælp fra den [...]

White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

AktueltBranchenytHygiejne og fødevaresikkerhedNavnenyt10. 06. 2025

Danmark har et stærkt internationalt ry som en pålidelig leverandør af sikre fødevarer med høj kvalitet. Denne position bygger på årtiers erfaring med at skabe gennemsigtighed, høje standarder og dokumenterede løsninger, som hele den danske fødevareklynge står bag. Nu udkommer nyt White-Paper fra [...]

Investering i det globale fødevaresystem

AktueltFremtidens fødevareproduktionNavnenyt10. 06. 2025

Nordic Foodtech VC har gennemført første closing på sin anden fond, der skal investere i nye teknologier og løsninger med fokus på robusthed og sundhed for mennesker og planeten i hele fødevaresystemet. Porteføljen rummer allerede lovende danske selskaber som Evodia, Chromologics og endless food co [...]

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

Navnenyt10. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det [...]

Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

Konferencer og messerNavnenyt10. 06. 2025

Landbrug & Fødevarer tager til Folkemødet på Bornholm med én samlet ramme og et fælles formål: At vise, hvordan landbruget og fødevareklyngen tager ansvar – ikke med store ord, men med konkrete løsninger, der virker i praksis. Når Folkemødet på Bornholm fra den 12. til 14. juni atter samler [...]

Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

Navnenyt10. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale [...]

Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

ForskningTop03. 06. 2025

Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet har udviklet en effektiv måde at fremstille foie gras af ænder og gæs på, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret – og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til fx plantebaserede fødevarer. Tænk, hvis [...]

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion03. 06. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner nu døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres [...]

Producentansvar – uklare regler skaber frustration

AktueltBranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage03. 06. 2025

Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle senest i weekenden sikre, at deres faktiske emballagemængder for 2024 var indberettet. Mange har allerede indberettet [...]

Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

Forskning03. 06. 2025

Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr. Plantefondens tredje ansøgningsrunde er lukket, og der er modtaget 141 ansøgninger for et samlet beløb [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Skånsom frysetørring af babymad bevarer smag og næringsstoffer

    10.06.2025

  • White-Paper – fødevaresikkerhed og kvalitet er danske konkurrencefordele

    10.06.2025

  • Investering i det globale fødevaresystem

    10.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    10.06.2025

  • Landbrug & Fødevarer er tilbage på Folkemødet

    10.06.2025

  • Rune-Christoffer Dragsdahl skal stå i spidsen for international organisation

    10.06.2025

  • Ægte foie gras uden tvangsfodring af ænder og gæs

    03.06.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    03.06.2025

  • Producentansvar – uklare regler skaber frustration

    03.06.2025

  • Enorm stor interesse for plantebaserede projekter

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik