Fødevarebranchen er storforbruger af vand, el og varme. Derfor er DS Energy fra Bjerringbro en del af Udenrigsministeriets eksportfremstød til i første omgang Tyskland. Teknologivirksomheden kan vise tyske fødevarevirksomheder, hvor let det er at måle på energiforbruget – og gøre noget ved det.

De tyske forbrugere går ikke ”bare” efter en velsmagende kotelet i supermarkedet. De interesserer sig også for, hvordan kødet er blevet forarbejdet, før det lander på tallerkenen. Herunder om der er brugt mere vand og varme end nødvendigt. Forbrugerne stiller stadig flere krav til virksomhedernes grønne profil – og det samme gør myndighederne.
Det er her, DS Energy kommer ind i billedet. Virksomhedens speciale er it-løsninger, som sætter fødevareproducenter i stand til at måle sit energiforbrug – helt ned på det enkelte kogekar eller opskæremaskine.
Slagterier, mejerier og bryggerier – stort energiforbrug kan minimeres
Når direktøren for DS Energy, Jarl Gorridsen, sammen med det danske handelskammer i Tyskland er på besøg hos tyske virksomheder, trækker han på viden og erfaringer fra nogle af Danmarks kendte fødevarevirksomheder, blandt andet Thise Mejeri, KiMs, Hansen Flødeis, Mammen Mejeri og Frea Aqua Solutions, som arbejder målrettet med at måle på energiforbruget – og på baggrund af viden skruer ned for forbruget.
-Især slagterier, mejerier og bryggerier bruger store mængder vand. Hvorfor gætte på noget så vigtigt som forbrug af for eksempel vand, når man kan måle det ned på hver enkelt maskine? Med dugfriske data fra lokale målepunkter kan virksomhederne tage beslutninger om energiforbruget med udgangspunkt i data og viden – i stedet for formodninger, forklarer Jarl Gorridsen, som er direktør i DS Energy.
Om eksportfremstødet overfor tyske fødevarevirksomheder, siger teamleder for Sustainable Industries Advisory ved det danske generalkonsulat i Hamborg, Jan Larsen:
-Danmark er kendt og respekteret for sin fødevareproduktion, og vi har sammensat en alliance på 11 danske virksomheder, der har forskellige kompetencer, som matcher de behov og udfordringer, som den tyske fødevareindustri står overfor. Her passer DS Energy rigtig godt ind med deres erfaringer og viden om at måle energiforbrug. De tyske fødevarevirksomheder har stort fokus på at skære ned på forbruget af vand, varme og strøm efter først covid-19 og siden krigen i Ukraine, siger han.
Interesse for dansk viden
Flere af de danske handelskamre har nu fokus på at få udbredt dansk teknologi i verdensklasse til fødevarevirksomheder på de store fødevaremarkeder. Derfor har ikke mindre end fire handelskamre i løbet af foråret henvendt sig til DS Energy for at få dem med i en gruppe af eksportvirksomheder til fremstød overfor netop fødevarebranchen.
-Vi er smigrede over de fire konkrete henvendelser, der alle er baseret på anbefalinger – men i første omgang har vi valgt to markeder tæt på Danmark: Tyskland og Polen. Selv om vi på otte måneder er vokset fra fire til ti ansatte, så skal vi prioritere – også på markedssiden, siger Jarl Gorridsen videre og fortsætter:
-Virksomheder verden over tænker både på klima og pengepung. Der ligger derfor store forretningsmuligheder i at hjælpe virksomheder i Tyskland – og en lang række andre lande – til viden om deres energiforbrug, så de kan handle på det. Vi har erfaring inden for en række brancher, men ikke mindst fødevareindustrien har meget at hente. På baggrund af ny viden høster virksomheder besparelser på 50.000 kubikmeter gas om året eller vandbesparelser på årligt 15.000 kubikmeter.
-Selv ved simple ændringer af produktionen kan der være meget at hente, siger Jarl Gorridsen afslutningsvis.