• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage14. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.

I Danmark er det forbudt at sælge muffinforme, pizzabakker og paptallerkener, hvis der er brugt PFAS i fremstillingen.

PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og vandafvisende. Men PFAS er mistænkt for flere alvorlige sundhedsskadelige virkninger. Derfor har vi i Danmark siden 2020 haft et forbud mod salg af engangsservice og emballage af pap og papir, som er fremstillet med PFAS.
Fødevarestyrelsen har nu undersøgt effekten af forbuddet. Det er sket med kontrolbesøg i 48 virksomheder, som sælger fødevarekontaktmaterialer til andre danske virksomheder og til forbrugere.
-Vi har analyseret PFAS-indholdet i alt fra burgerpapir til papkrus og pizzabakker. Bortset fra en enkelt markant undtagelse var prøverne uden PFAS eller med et meget lavt indhold. Konklusionen er, at det danske forbud har virket som ønsket, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.

Papiret kan være forurenet med PFAS
PFAS kan findes i miljøet selv længe efter, at stofferne er blevet brugt, og det kan derfor være svært helt at undgå baggrundsforurening af pap og pair med PFAS.
Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen af pap eller papir. I tre ud af fire testede produkter var indholdet af PFAS under 20 milligram PFAS pr. kilo materiale, hvilket tyder på, at PFAS ikke er tilsat i produktionen.

Beskyttende lag gør genbrug mulig
Hvis brug af fx genanvendt pap og papir medfører, at indholdet af PFAS overstiger 20 milligram pr. kilo materiale, skal der være et barrierelag, der adskiller pap og papir fra kontakt med maden.
Kun for én prøve konkluderede Fødevarestyrelsen, at der ulovligt var tilsat PFAS for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. Virksomheden fik indskærpet reglerne, og trak produktet tilbage fra markedet.
Fødevarestyrelsens kontroller viser, at der er en meget lille risiko for at få PFAS fra pap- og papiremballage, hvis produkterne er købt hos danske forhandlere.
-Det er altid en god idé at være særligt opmærksom på produkter til madlavning og tænke over, hvor man køber varerne, siger Henrik Dammand Nielsen videre.
Fødevarestyrelsen vil følge op med information om de gældende regler. Virksomhederne skal også fremover være opmærksomme på det danske PFAS-forbud samt at brug af genbrugspap og -papir kan give risiko for uønsket PFAS.

Fakta om kontrol af PFAS i fødevare-kontaktmaterialer
• Fødevarestyrelsen har kontrolleret 45 engrosvirksomheder og tre detailforretninger, som markedsfører engangsservice og emballage til fødevarer, såkaldte fødevarekontaktmaterialer (FKM).
• 51 pap- og papirprodukter er analyseret for indhold af PFAS-stoffer.
• Hvis der er mere end 20 milligram PFAS pr. kilo pap eller papir, vurderer Fødevarestyrelsen, at der er brugt PFAS i forbindelse med produktionen.
• Fire virksomheder fik indskærpelser pga. for højt PFAS-indhold i produkterne og manglende dokumentation. De fire prøver viste hhv. 440 mg PFAS/kg i smørrebrødsposer, 51 mg PFAS/kg i sugerør, 46 mg PFAS/kg i sugerør og 41 mg PFAS/kg i muffinforme.
• PFAS-indhold i emballage fra syv virksomheder (15 pct.) blev vurderet som bagatelagtige overtrædelse af reglerne. Her havde produkterne et PFAS-indhold over indikatorværdien men virksomhedens leverandør havde erklæret, at der ikke var tilsat PFAS eller der var en anvendt en barriere.
• Virksomhederne skal være bekendt med reglerne og have dokumentation for evt. PFAS-indhold i produkterne. Ni virksomheder (19 pct.) kendte ikke reglerne og kunne ikke dokumentere PFAS-indholdet i deres produkter.

Læs slutrapporten for kampagnen PFAS i pap og papir FKM her.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik