• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

ForskningKonferencer og messerNavnenytTop23. 04. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Carlsberg Laboratoriet fejrer 150 år og åbner for dørene

Normalt er det lukket for offentligheden, men nu åbner laboratoriet, når kulturattraktionen, Home of Carlsberg, i den festlige anledning af 150 års jubilæet hylder videnskaben med eksklusive rundvisninger, talks og ølsmagninger.

Carlsberg Laboratoriet fylder 150 år og er stadig en aktiv arbejdsplads for over 100 forskere. Foto: Daniel Rasmussen.

Det er 150 år siden, at J.C. Jacobsen grundlagde sit laboratorium på toppen af Valby Bakke. Med inspiration fra H.C. Ørsteds forelæsninger troede bryggeren på, at kvaliteten i øl blev bedre, hvis man forstod videnskaben bag.
Siden 1875 er det blevet til banebrydende opdagelser, der ikke kun kom den globale ølbrygning til gode, men bredte sig ud i samfundet og industrier som medicinalkemi og energioptimering. Bl.a. var laboratoriet hjem for opdagelsen af pH-skalaen, rendyrkning af gær og klikkemi (der indløste en Nobelpris i 2022), og i dag fortsætter det naturvidenskabelige arbejde med et stort fokus på fremtidens bæredygtige og klimaresistente afgrøder.
Der er meget at fejre. Og da laboratoriet er en moderne, aktiv arbejdsplads for over 100 forskere, holdes fødselsdagen lidt længere nede ad vejen hos kulturattraktionen, Home of Carlsberg. Her vil der i april og maj være en folkelig fejring med eksklusive rundvisninger på laboratoriet, eksperimenter, talks og ølsmagninger.

Normalt er det lukket for offentligheden, men nu åbner Carlsberg Laboratorium for de hurtige, når kulturattraktionen, Home of Carlsberg, fejrer laboratoriets 150 år med en folkelig fejring af videnskaben. Foto: Daniel Rasmussen.

-Carlsberg Laboratoriet er det ældste øl-laboratorium i verden, og vi har bidraget til nogle af de største videnskabelige resultater i branchen. Det begyndte som en søgen efter at udvikle et videnskabeligt grundlag for maltning, brygning og gæring og er i dag et verdensførende laboratorium for bryggeriorienteret forskning. Normalt er her ikke adgang for offentligheden, men vi glæder os til at åbne dørene og give en sjælden mulighed for at opleve dette unikke sted, fortæller Birgitte Skadhauge, Vice President og forskningsdirektør ved Carlsberg Laboratorium.
Tine Kastrup-Misir, direktør hos Home of Carlsberg supplerer:
-Hos Home of Carlsberg glæder vi os til at dykke ned i videnskaben. For alle os uden en forskerbaggrund kan videnskab nogle gange være svær at nærme sig, så vi gør os umage med at åbne det her fascinerende univers på en forståelig måde, så alle føler sig velkomne. Det betyder meget for os at vise lokale, danskere og internationale gæster, hvor stor betydning Carlsberg Laboratoriet har haft og stadig har i hele verden.

Find hele programmet her.

Læs top-fem over udvalgte opdagelser her – og lær om laboratoriets nutid og historie her.

Højdepunkter fra programmet
Eksklusive særrundvisninger på Carlsberg Laboratoriet hver søndag i perioden på skiftevis dansk og engelsk. Rundvisningen er inklusiv en ølsmagning, der repræsenterer fortiden, nutiden og fremtiden. Normalt er der ikke offentlig adgang til laboratoriet.
Videnskabs-fredagsbar, hvor gæster bl.a. kan lære om regenerativt landbrug fra en ekspert, opleve demonstrationer af is lavet på porter-øl og smage på Carlsberg Fonio, der er brygget på det tørkeresistente fonio-korn fra Vestafrika, hvor det er blevet brugt gennem årtusinde. Et bud på fremtidens øl fra laboratoriet.
Eksklusive ølsmagninger med hele Alchemy-serien, brygget af brygmestre på Carlsbergs Laboratorium, som har nytænkt og eksperimenteret med, hvordan øl kan se ud, smage og dufte. Øllene er premium-produkter, der kun produceres i en meget lille skala og ligger i et prisspænd fra 200 kr. til 1.500 kr. pr. flaske.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik