Kaffeafgiften fra 1930 har overlevet sin relevans. I dag skaber den unødvendigt bureaukrati for virksomheder og myndigheder, hæmmer vækst og konkurrencekraft – og rammer socialt skævt. Det mener Brancheforeningen for Kaffe og Te (BKT), som nu går i offensiven for at få afgiften fjernet.

-Vi står med en afgift uden sundhedsmæssig eller klimamæssig begrundelse – men med reel negativ effekt på både forbrugere, erhvervsliv og eksport. Det er svært at forsvare i 2025, siger Henrik Frellsen, formand for BKT.
Brancheforeningen opfordrer derfor skatteminister Rasmus Stoklund til at tage livtag med en historisk afgift, der skader mere, end den gavner.
En historisk byrde uden moderne formål
Kaffeafgiften blev i 1930 indført som en luksusbeskatning, men i dag har den ingen adfærdsregulerende funktion. Den eksisterer alene af fiskale hensyn – hvilket Finansministeriet også har anerkendt.
BKT mener, at det er på tide at afskaffe afgiften som led i en bredere forenkling af afgiftssystemet. Det vil være i tråd med regeringens egne målsætninger om styrket købekraft, hjælp til små og mellemstore virksomheder og afbureaukratisering.
Kaffe er en af de fødevarer, der er steget mest i pris de seneste år. Ifølge tal fra Danmarks Statistik, er prisen på kaffe steget med flere hundrede procent siden 2020. Det er voldsomt – og påvirker danskernes økonomi og husholdningsbudgetter.
Afskaffelsen af kaffeafgiften vil ikke blot reducere unødigt bureaukrati. Den vil også sikre en mærkbar lettelse hos forbrugerne i en tid med inflation og stigende fødevarepriser. Effekten vil være særligt tydelig for lavindkomstgrupper.
Samtidig skaber afgiften betydelige administrative byrder for alle virksomheder, der løbende skal rapportere og indsende dokumentation. For mindre virksomheder er omkostningerne til administration en reel barriere for vækst og eksport.
Et simpelt og retfærdigt opgør
Brancheforeningen for Kaffe og Te foreslår, at regeringen udfaser afgiften i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.
Afgiften er ikke knyttet til sundheds- eller miljøskadelige effekter, men rammer en vigtig fødevare, som samtidig yder en betydelig økonomisk støtte til udviklingslandene. Det gør den politisk lettere at afskaffe end fx sukker- eller tobaksafgifter.
-Det her er en nem sag. Ingen folkesundhed, ingen klimaargumenter – kun bureaukrati og byrder. Branchen er klar til dialog og opfordrer regeringen til at fjerne afgiften som led i en moderne og ansvarlig afgiftspolitik, siger Henrik Frellsen.