• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Biosolutions skal spire og gro i Europa

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, hvordan Europa kan bevare sin globale førerposition inden for biosolutions.

Ledende næstformand for velstand og industriel strategi i EU-Kommissionen, Stéphane Séjourné, erhvervsminister Morten Bødskov og adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

-Biosolutions er et svar på to af de vigtigste opgaver, som Europa står overfor lige nu: Styrkelsen af vores konkurrenceevne og grøn omstilling. Det er løsninger med enormt potentiale til at skabe job og velstand for europæerne, imens vi reducerer CO2-udledninger og skåner vores miljø. Derfor skal vi også skabe den optimale grobund for, at biosolutionsvirksomheder kan både spire og gro på europæisk jord. Det er desværre ikke tilfældet nu, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Han var sammen med erhvervsminister Morten Bødskov i juli vært for en middag for EU’s erhvervsministre samt ledende næstformand for EU-Kommissionen, Stéphane Séjourné og chef for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño.

Dansk EU-formandskab sætter tempo og retning
Middagen i Industriens Hus i København var et led i et uformelt rådsmøde under det danske EU-formandskab. Aftenens tema var biosolutions – biologiske teknologier, der udnytter naturens egne byggesten som mikroorganismer, fermentering og enzymer og gør det muligt at producere mere bæredygtigt på tværs af sektorer.
Europa har i dag nogle af verdens førende virksomheder og forskningsmiljøer på området. Men EU halter bag efter på flere af de områder, der er afgørende for, at biosolutions-virksomheder kan få deres produkter på markedet og vokse sig store og stærke.
Lange og usikre godkendelsestider samt forældet regulering gør, at investeringer i biosolutions ofte går til konkurrenterne i andre verdensdele. Fx tager det i EU to-tre gange så lang tid som i USA og Kina at få godkendt nye biologisk baserede produkter til landbruget, som kan nedbringe anvendelsen af pesticider.
-Her har vi en sektor, hvor vi er dygtige til innovationen, og som kan gavne både vores klima, miljø og konkurrenceevne. Det er præcis den slags løsninger, vi mangler. Så kan det jo ikke være rigtigt, at vi spiller os selv af banen med tungt bureaukrati og utidssvarende regler, siger Lars Sandahl Sørensen.
Derfor er det også positivt, at den danske regering vil have fokus på biosolutions under EU-formandskabet. Dansk Industri mener, at der bør implementeres konkrete initiativer, der kan fremskynde markedsadgangen og udvikling af biosolutions. Den kommende europæiske bioøkonomistrategi og biotekforordning (Biotech Act) skal derfor sikre, at innovative biosolutions, såsom biologiske landbrugsløsninger og bæredygtige fødevarer, kommer dobbelt så hurtigt på markedet som i dag, så vi ikke tvinger de europæiske biosolutionsvirksomheder ud af Europa.
-Med formandskabet har Danmark en unik mulighed for at sætte tempo og retning for Europa. Biosolutions er et godt eksempel, for der skal resolut handling til, hvis vi ikke skal miste vores styrkeposition. Regeringen har det med i sin plan for formandskabet. Vi glæder os til at se det ført ud i livet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Biosolutions på tallerkenen
Under middagen delte topledere fra biosolutionsvirksomhederne Novonesis, 21st.BIO og Visibuilt deres erfaringer med både muligheder og barrierer i Europa. Og der var også biosolutions på tallerkenen.
Maden blev nemlig leveret af stjernekokken Rasmus Munk fra Michelin-restauranten Alchemist, der med sit innovationslaboratorium Spora viser, hvordan biosolutions også kan rykke grænserne i gastronomien.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik