• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Biosolutions skal spire og gro i Europa

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, hvordan Europa kan bevare sin globale førerposition inden for biosolutions.

Ledende næstformand for velstand og industriel strategi i EU-Kommissionen, Stéphane Séjourné, erhvervsminister Morten Bødskov og adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

-Biosolutions er et svar på to af de vigtigste opgaver, som Europa står overfor lige nu: Styrkelsen af vores konkurrenceevne og grøn omstilling. Det er løsninger med enormt potentiale til at skabe job og velstand for europæerne, imens vi reducerer CO2-udledninger og skåner vores miljø. Derfor skal vi også skabe den optimale grobund for, at biosolutionsvirksomheder kan både spire og gro på europæisk jord. Det er desværre ikke tilfældet nu, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Han var sammen med erhvervsminister Morten Bødskov i juli vært for en middag for EU’s erhvervsministre samt ledende næstformand for EU-Kommissionen, Stéphane Séjourné og chef for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño.

Dansk EU-formandskab sætter tempo og retning
Middagen i Industriens Hus i København var et led i et uformelt rådsmøde under det danske EU-formandskab. Aftenens tema var biosolutions – biologiske teknologier, der udnytter naturens egne byggesten som mikroorganismer, fermentering og enzymer og gør det muligt at producere mere bæredygtigt på tværs af sektorer.
Europa har i dag nogle af verdens førende virksomheder og forskningsmiljøer på området. Men EU halter bag efter på flere af de områder, der er afgørende for, at biosolutions-virksomheder kan få deres produkter på markedet og vokse sig store og stærke.
Lange og usikre godkendelsestider samt forældet regulering gør, at investeringer i biosolutions ofte går til konkurrenterne i andre verdensdele. Fx tager det i EU to-tre gange så lang tid som i USA og Kina at få godkendt nye biologisk baserede produkter til landbruget, som kan nedbringe anvendelsen af pesticider.
-Her har vi en sektor, hvor vi er dygtige til innovationen, og som kan gavne både vores klima, miljø og konkurrenceevne. Det er præcis den slags løsninger, vi mangler. Så kan det jo ikke være rigtigt, at vi spiller os selv af banen med tungt bureaukrati og utidssvarende regler, siger Lars Sandahl Sørensen.
Derfor er det også positivt, at den danske regering vil have fokus på biosolutions under EU-formandskabet. Dansk Industri mener, at der bør implementeres konkrete initiativer, der kan fremskynde markedsadgangen og udvikling af biosolutions. Den kommende europæiske bioøkonomistrategi og biotekforordning (Biotech Act) skal derfor sikre, at innovative biosolutions, såsom biologiske landbrugsløsninger og bæredygtige fødevarer, kommer dobbelt så hurtigt på markedet som i dag, så vi ikke tvinger de europæiske biosolutionsvirksomheder ud af Europa.
-Med formandskabet har Danmark en unik mulighed for at sætte tempo og retning for Europa. Biosolutions er et godt eksempel, for der skal resolut handling til, hvis vi ikke skal miste vores styrkeposition. Regeringen har det med i sin plan for formandskabet. Vi glæder os til at se det ført ud i livet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Biosolutions på tallerkenen
Under middagen delte topledere fra biosolutionsvirksomhederne Novonesis, 21st.BIO og Visibuilt deres erfaringer med både muligheder og barrierer i Europa. Og der var også biosolutions på tallerkenen.
Maden blev nemlig leveret af stjernekokken Rasmus Munk fra Michelin-restauranten Alchemist, der med sit innovationslaboratorium Spora viser, hvordan biosolutions også kan rykke grænserne i gastronomien.

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

ForskningFremtidens fødevareproduktionTop05. 08. 2025

I det afsluttede projekt Mycoprotein har forskerne fra Københavns Universitet fundet en metode til at omdanne restproduktet fra sukkerproduktion - pulp - til et spiseligt og proteinrigt produkt ved hjælp af svampe og fermentering. Sukker har siden 1960’erne været brugt som næringskilden til [...]

Biosolutions skal spire og gro i Europa

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer05. 08. 2025

Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag i juli for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño i Industriens Hus. Fokus var på, [...]

Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

AktueltBranchenyt05. 08. 2025

Kaffeafgiften fra 1930 har overlevet sin relevans. I dag skaber den unødvendigt bureaukrati for virksomheder og myndigheder, hæmmer vækst og konkurrencekraft – og rammer socialt skævt. Det mener Brancheforeningen for Kaffe og Te (BKT), som nu går i offensiven for at få afgiften fjernet. -Vi [...]

Millionordre fra tysk mejerikunde

Navnenyt05. 08. 2025

Aktivitetsniveauet i Tyskland er derfor øget betydeligt igennem de første måneder af 2025, hvilket afspejles i en større interesse for Q-Interline A/S’ analysesystemer i flere brancher indenfor fødevare- og mejerisektoren, som virksomhedens medarbejder i Tyskland i en årrække har bearbejdet [...]

Salg af kinesisk fabrik gennemført

Navnenyt05. 08. 2025

I slutningen af februar underskrev Danish Crown en betinget aftale om salg af forædlingsfabrikken i Pinghu uden for Shanghai. Betingelserne er nu opfyldt, og fabrikken er overdraget til den nye ejer. Køberen er et selskab ejet af den kinesiske fødevaregigant Cofco, som har overtaget fabrikken med [...]

Bagerikæde leverer historisk driftsresultat

Navnenyt05. 08. 2025

Regnskabet for Emmerys er blevet offentliggjort og viser et flot resultat, der især er opnået på baggrund af flere gæster i butikkerne – og på trods af høje renteomkostninger og store investeringer skaber kæden stadig overskud på bundlinjen. Med en bruttofortjeneste på 102,2 millioner kroner og [...]

Globalt topmøde for is-producenter i Aarhus

InnovationKonferencer og messerNye føde- og drikkevarer05. 08. 2025

I begyndelsen af juni mødtes godt 100 deltagere fra 35 lande på Tetra Paks udviklingscenter i Aarhus til Ice Cream Summit med fokus på isproduktion. Her handlede det om nye forbruger-tendenser, teknologisk udvikling og bæredygtighed i forbindelse med produkter og produktion Is er for mange en [...]

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Forskere er lykkedes med at gøre sukkerpulp til superfood

    05.08.2025

  • Biosolutions skal spire og gro i Europa

    05.08.2025

  • Brancheforening: Kaffeafgiften skal afskaffes

    05.08.2025

  • Millionordre fra tysk mejerikunde

    05.08.2025

  • Salg af kinesisk fabrik gennemført

    05.08.2025

  • Bagerikæde leverer historisk driftsresultat

    05.08.2025

  • Globalt topmøde for is-producenter i Aarhus

    05.08.2025

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik