• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Automation og robotterInnovationProduktionsudstyrTop26. 11. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Automatiseret løsning til at måle svinetarme til pølseindustrien

Den danske virksomhed Proxima Centauri ApS står bag en automatiseret løsning til at måle svinetarme til pølseindustrien og har i et MADE-projekt fået hjælp til at automatisere opsamlingen af tarmene. Løsningen var et smartkamera med en indlejret algoritme. Det gør løsningen så effektiv, at virksomhedens CEO vurderer, at maskinen nu kan blive solgt på helt nye markeder.

Foto: freepik.com.

Historien om en unik maskine til slagteriindustrien startede i 2018 med den dengang 71-årige Jan Pedersen, der efter en årrække i industrien begyndte at udvikle et automatiseringsanlæg. Ligeledes i 2018 grundlagde han virksomheden Proxima Centauri ApS.
I dag bærer hans søn Troels Pedersen projektet videre, og han har nu fundet de manglende brikker til en fuldautomatiseret løsning.
Proxima Centauri står bag en automatiseret løsning til at måle svinetarme til pølseindustrien og har i et MADE-projekt fået hjælp af Teknologisk Institut til at automatisere opsamlingen og påfyldningen af tarmene ind i automatiseringsanlægget.
-Vi er meget tilfredse med projektet. Det konkrete tekniske resultat, der er kommet ud af projektet, var lige præcis den brik i puslespillet, vi manglede for at kunne komme videre med vores løsning, siger Troels Pedersen, der er CEO i Proxima Centauri ApS.

Løsningen med et smartkamera
Helt overordnet måler maskinen diameteren på svinetarme gennem hele svinetarmens længde, hvilket pølseproducenter bruger til at vurdere, hvilke svinetarme der skal anvendes til større og mindre typer af pølser.


Den klassiske metode er at måle tarmene ved at udspile tarmene med vand og benytte plastafstandsklodser til den manuelle bedømmelse.
Proxima Centauris opfindelse er derfor unik og står i kontrast til den konventionelle manuelle måde at opmåle svinetarme. Løsningen er da også på markedet allerede, men der har været en sten i skoen.
Proxima havde allerede fundet frem til gribere og det mekaniske setup med en robot til at fylde svinetarmene på maskinen. Men de manglede en løsning til, at robotten kunne lokalisere enderne på svinetarmene, så den kunne samle dem op og indføre dem korrekt i maskinen.
-Vi kiggede på forskellige løsninger som blandt andet smartkameraer, almindelige kameraer og visionkameraer med kunstig intelligens, fortæller faglig leder på Teknologisk Institut, Carsten Panch Isaksen.
I projektet viste det sig, at et smartkamera, med en indlejret algoritme udviklet af Teknologisk Institut, kunne være en løsning. Et smartkamera fungerer lidt som en smartphone, hvor brugeren kan downloade apps til at udføre specifikke opgaver.
-Smartkameraet er blevet meget mere kraftigt med tiden, hvilket gør det muligt at lægge specialiserede algoritmer op i selve smartkameraet, forklarer Carsten Panch Isaksen og tilføjer:
-Det er noget, vi kommer til at se mere og mere af.
Tidligere ville man være nødt til at have kameraet tilsluttet en ekstern computer, som indeholdt algoritmen til at genkende enderne på svinetarmene. Det ville betyde flere enheder og ledninger, der kunne gå i stykker – men også flere overflader, hvor bakterier kan ophobe sig.
-Vi kan minimere antallet af eksterne enheder og kabler: En løsning, hvor hele enheden er lettere fødevaregodkendt, kan man sige, opsummerer Carsten Panch Isaksen.
Sådanne smartkameraer og software med mulighed for indlejring af billedbehandlingsalgoritmer er virksomheden Sick A/S blandt andet leverandør af. Sick var partner i projektet og var glade for at få udforsket mulighederne med deres produkter af i samarbejde med Proxima og Teknologisk Institut:
-Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Proxima og Teknologisk Institut og fik vist, at man ikke er låst af smartkameraets standardfunktioner, men kan bruge egenudviklede algoritmer. Den viden er vi glade for at udbrede gennem et projekt som det her, forklarer produktchef i Sick A/S, Mads Julius Pedersen.


-Den nye kameraløsning og den tilpassede algoritme gør det muligt at finde enden på svinetarmene og sende koordinater til robotten, som kan føde tarmen til anlægget automatisk, fortæller Troels Pedersen.
Han vurderer, at Proxima vil have den fuldt automatiserede opsamling af svinetarme integreret i deres anlæg i slutningen af 2024/ starten af 2025.

Mulighed for at sælge i lavtlønslande
Automatiseringen af selve påfyldningen fjerner en manuel proces og gør anlægget hurtigere og billigere. Faktisk i en sådan grad, at Troels Pedersen ser helt nye markeder åbne sig for den fynske opfindervirksomhed.
-Det er med til at åbne op for nye markeder for os. Efterhånden som vi bliver mere og mere effektive og reducerer den manuelle del af opgaven, er vi i stand til at gå ud med en løsning, der også er konkurrencedygtig, selv i lavtlønslande, hvor der også bliver slagtet mange svin og produceret mange svinetarme, fortsætter han.
I dag bliver maskinen hovedsageligt solgt til europæiske producenter af svinetarme, såkaldte tarmvirksomheder. Derudover bør det nævnes, at Proxima for nyligt er blevet opkøbt af den hollandske gigant Van Hessen, hvilket også giver endnu flere kræfter til at få det fuldautomatiserede anlæg længere ud på verdensmarkedet.

Proxima Centauri blev stiftet i 2018 af Jan Pedersen og drives i dag af CEO Troels Pedersen.
Virksomheden står bag et unikt automatiseringsanlæg til opmåling af svinetarme, som de har taget en række patenter på.
Proxima Centauri sælger i dag deres anlæg til slagteriindustrien i Europa.
I 2024 blev Proxima Centauri en del af hollandske Van Hessen, som har opkøbt den fynske virksomhed.

Artiklen er skrevet af Julie Lykke-Nedergaard, kommunikationskonsulent, MADE.

Artiklen kan også læses i Plus Proces.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik