• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed27. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i fødevareindustrien.

Grundig rengøring i fødevareindustrien er vigtig for fødevaresikkerheden, men nogle bakterier kan være svære at udrydde. Foto: Colourbox.

Forskning fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet viser, at man med maskinlæring kan forudsige, om en bakteriestamme vil overleve rengøring.
Det åbner for smartere hygiejnestrategier og hurtigere reaktioner, når risiko opstår for sygdomsfremkaldende bakterier i en fødevareproduktion.
Listeria monocytogenes er en fødevarebåren bakterie, der trives i kolde og fugtige miljøer, som netop kan findes i fødevareproduktioner. En af de største udfordringer ved listeria er, at bakterien kan danne biofilm – et slimet lag, som klæber til overflader, og som over tid kan udvikle modstandsdygtighed over for de rengøringsmidler, der normalt anvendes. I dag kræver det langsomme laboratorietests at opdage resistensen.
-Det farlige er, at en overflade kan se ren ud, mens der stadig kan gemme sig resistente bakterier i sprækker og hjørner, fortæller seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Pimlapas Shinny Leekitcharoenphon.

DNA og AI – et stærkt makkerpar
I studiet analyserede forskerne hele genomet (arvematerialet) fra over 1.600 listeria-stammer. DNA-profilerne blev brugt til at træne en maskinlæringsmodel, der lærte at genkende genetiske mønstre, som forbindes med resistens overfor visse rengøringsmidler, der typisk bruges i fødevareindustrien.
Forskerne testede tre forskellige typer: to rene kemiske stoffer – benzalkoniumchlorid (BC) og didecyldimethylammoniumchlorid (DDAC) – samt et færdiglavet produkt, Mida San 360 OM.
-Det svarer til, at man lærer en computer at læse bakteriernes manual og derefter lader den fortælle os, om bakterien vil kunne overleve et bestemt rengøringsmiddel, siger Pimlapas Shinny Leekitcharoenphon videre.
AI-modellen ramte rigtigt i op til 97 pct. af tilfældene og kunne forudsige tolerance over for både de to rene stoffer og det kommercielle middel.
-Det er lovende, at modellerne ikke kun virker for de rene kemiske stoffer, men også i forhold til et produkt, der faktisk bruges i industrien. Det tyder på, at metoden også vil kunne bruges i praksis, fortsætter hun.
Ud over de kendte resistensgener fandt forskerne også flere nye gener, som måske spiller en rolle i bakteriernes evne til at overleve rengøringsmidler. Det kan give ny indsigt i, hvordan bakterier udvikler og spreder resistens.

Behøver vi nye rengøringsmidler?
Forskerne mener, at deres metode i første omgang kan hjælpe fødevareindustrien med at bruge de eksisterende midler mere målrettet og effektivt ved at vælge det rigtige middel til den rigtige bakterie baseret på dens DNA-profil.
-AI giver os ikke en opskrift på nye rengøringsmidler, men viser os hvilke bakterier, der kan overleve hvilke kemikalier. Det gør det muligt at handle hurtigt og målrettet.
Samtidig kan opdagelsen af nye resistensgener inspirere til at udvikle bedre midler i fremtiden, der udnytter bakteriernes svagheder.

Et gennembrud for fødevaresikkerheden
Det kan tage flere dage at teste bakteriers resistens i laboratoriet. Men studiet viser, at man med DNA-data og maskinlæring kan lave en præcis forudsigelse på få minutter. Når sygdomsfremkaldende bakterier opstår i en fødevareproduktion, er det afgørende at handle hurtigt for at undgå spredning af sygdom.
-Vi håber, at vores metode kan blive et værdifuldt værktøj i kampen mod sygdomsfremkaldende bakterier, og at den kan være med til at gøre fødevareproduktionen endnu mere sikker, siger hun videre.
Den nuværende standard for rengøring i fødevareindustrien er ikke baseret på genom-sekventering, og som med enhver anden ny teknologi vil det tage tid at indarbejde nye metoder.
-Vi har netop modtaget en bevilling til at fortsætte arbejdet, og målet med forskningen er, at metoden nemt skal kunne bruges af medarbejdere i en fødevareproduktion, afslutter Pimlapas Shinny Leekitcharoenphon.

Forskningen er finansieret af Karl Pedersen og Hustrus Industrifond, Mejeribrugets Forskningsfond, Mælkeafgiftsfonden og Arla Foods.

Forskningen er udgivet i Scientific Reports, et fagfællebedømt tidsskrift fra Nature Portfolio.

Seneste nyt fra redaktionen

Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

BranchenytForskningFremtidens fødevareproduktionTop24. 06. 2025

En analyse viser, at danske investeringer i alternative proteiner voksede med over 900 procent alene i 2024, og at Danmark samtidig er førende i Europa, når det gælder forskning på området. Men skal førerpositionen fastholdes, kræver det, at finansieringen målrettes bedre – og at samarbejdet mellem [...]

Ny metode til yoghurtproduktion

AktueltForskning24. 06. 2025

Ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på - så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Forskere har udviklet en enkel, men effektiv metode, der potentielt kan reducere brugen af dyre bakteriekulturer med 80 pct. [...]

Rigtig god sommer

AktueltBranchenyt24. 06. 2025

Det er tid til sommerferie – og det gælder også FoodprocesFokus.dk, der holder pause i juli måned. Dette er således det sidste nyhedsbrev på denne side af ferien. Vi udkommer igen onsdag den 6. august. Holdet bag FoodprocesFokus ønsker alle en god sommerferie… [...]

Øl brygget på juicerester og øko-boller

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Sammen med Frankly Juice, Jalm&B lancerer Husbryggeriet Jacobsen en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild og reducere klimaaftryk. Specialøllen får premiere på Roskilde Festival. Bag den bæredygtige øl står tre [...]

Arla og DMK siger ja til fusion

Navnenyt24. 06. 2025

I april 2025 annoncerede Arla Foods og DMK Group ønske om fusion, og onsdag den 18. juni har begge selskabers repræsentantskaber stemt ja. Nu venter godkendelse fra konkurrencemyndighederne, hvilket ventes afsluttet Q1 2026. Repræsentantskaberne i Arla Foods og DMK Group stemmer ja til at [...]

Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

Madspildsløsninger24. 06. 2025

Private husholdninger i Danmark smider hvert år 235.000 ton mad ud. En væsentlig del af madspildet består af frugt og grønt. Men nu er der hjælp at hente, hvis man vil holde sin frugt og grønt frisk i længere tid: Coop introducerer en ny madspildsbold, der forlænger holdbarheden på frugt og [...]

Roadmap for fremtidens fødevarer

AktueltBranchenytFremtidens fødevareproduktionKonferencer og messer18. 06. 2025

150 forskere og eksperter fra hele fødevare-, landbrugs- og bioressourcesektoren samles i København den 23. juni for at give input til et roadmap, som fremover skal sætte retningen for grøn omstilling og øget innovation i hele værdikæden. Det er den fusionerede organisation Food & Bio Cluster [...]

Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

InnovationNavnenytProcesudstyrProduktionsudstyrTop17. 06. 2025

Tetra Pak har åbnet deres nye Center for Udvikling af Fødevareteknologi i Karlshamn. Her skal pilotanlæg gøre det hurtigere at komme på markedet for producenter med fermenteringsbaserede produkter af høj kvalitet. Tetra Pak Center for Udvikling af Fødevareteknologi er åbnet i Karlshamn, [...]

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

AktueltAutomation og robotterFremtidens fødevareproduktion17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver med hjælp fra computervision og AI-teknologier. [...]

Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

Klima og miljøNavnenyt17. 06. 2025

Med en ny B Corp score på 154,6 point bliver CleverCoffee den højst scorende kaffevirksomhed i hele EU. I en tid hvor virksomheder falder over hinanden, for at fortælle om deres tiltag med bæredygtighed, har en dansk virksomhed formået at skille sig ud, og høster nu international anerkendelse [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Danmark i front inden for investeringer og forskning i alternative proteiner

    24.06.2025

  • Ny metode til yoghurtproduktion

    24.06.2025

  • Rigtig god sommer

    24.06.2025

  • Øl brygget på juicerester og øko-boller

    24.06.2025

  • Arla og DMK siger ja til fusion

    24.06.2025

  • Ny madspildsløsning forlænger holdbarheden på frugt og grønt

    24.06.2025

  • Roadmap for fremtidens fødevarer

    18.06.2025

  • Nyt center for udvikling af fødevareteknologi åbner i Sverige

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Dansk kafferisteri får topkarakter i bæredygtighed

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik