Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU’s landbrug- og fødevaresektor.

Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til den fælleseuropæiske ambition om at skabe bæredygtige, konkurrencedygtige og omstillingsparate fødevaresystemer.
EU’s beslutningstagere står i den forbindelse overfor flere presserende dilemmaer. ESAAF vil fungere som en hub og en dedikeret videnskabelig stemme i politiske diskussioner om fødevaresystemer og sikre, at fremtidige strategier understøttes af velfunderet og uafhængig forskning.
Tre af de stiftende medlemmer af ESAAF understreger følgende:
-Vi er helt overbeviste om, at den excellence- og praksisdrevne videnskabelige ekspertise, som vi tilbyder i ESAAF, vil komme til at spille en central rolle i den igangværende og kommende omstilling af den europæiske landbrugs- og fødevaresektor. Som en af grundlæggerne bag ESAAF er vi meget opsatte på at styrke forbindelsen mellem forskning og politik til fordel for hele Europe, siger Eskild Holm Nielsen, Dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet.
-Videnskab bør spille en grundlæggende rolle i arbejdet med at omstille Europas fødevaresystemer. ESAAF kommer til at bygge en afgørende bro mellem videnskab og politik ved at hjælpe EU med at navigere i de komplekse udfordringer indenfor landbrugs- og fødevareområdet. Vi er overbeviste om, at fødevare- og landbrugspolitik har brug for en grobund af fakta for at lykkes, siger Sjoukje Heimivaara, chef for Wageningen Universitet og Forskning, Holland.
-På trods af løbende forsøg på at styrke Europas økosystemer for forskning og innovation indenfor landbrugs- og fødevaresektoren, findes der ingen koordineret indgang til at samarbejde med forskningssektoren på europæisk plan, understreger Phillipe Mauguin, CEO i INRAE, Frankrig.
En fælles videnskabelig front
De stiftende medlemmer af ESAAF repræsenterer tilsammen en geografisk sammensat koalition med stærke videnskabelige traditioner for forskningsbaseret myndighedsbetjening.
• Aarhus Universitet (AU) – Danmark
• Julius Kühn-Institut (JKI) – Tyskland
• National Research Institute for Agriculture, Food and Environmet (INRAE) – Frankrig
• Wageningen University & Research (WUR) – Holland
• Warsaw University of Life Sciences (WULS) – Polen
Tilsammen stiller disse institutioner årtiers videnskabelig excellence, innovation og erfaringsbaseret viden til rådighed for de politiske beslutningstagere i Bruxelles. ESAAF er ikke begrænset til de fem institutioner og forventer en udvidelse med organisationer fra forskellige regioner med akademiske kvalifikationer inden for landbrug og fødevarer.
Videnskab for bæredygtig effekt og vækst
ESAAF tilbyder at være en europæisk repræsentant for forskning inden for landbrug og fødevarer ved at tilbyde uafhængig og specialiseret videnskabelig ekspertise; fx til at understøtte Europa Kommissionen og andre aktører involveret i European Board on Agriculture and Food (EBAF).
Som supplement til eksisterende institutioner såsom Joint Research Centre (JRC) og Science Advice Mechanism (SAM), fokuserer ESAAF specifikt på kompleksiteten og diversiteten i landbrug og fødevaresystemer for at sikre, at regionale særpræg og de seneste videnskabelige fund præger EU politik.
De primære funktioner i ESAAF indebærer at:
• Levere hurtige, målrettede og ajourførte videnskabelige input til politiske diskussioner og processer.
• Fungere som en platform for koordineret og tvær-europæisk forskningsrådgivning på landbrugs- og fødevareområdet.
• Sikre synergier for eksisterende netværk og forhindre duplikeringer.
• Understøtte koordination og lancering af nye forskningsinitiativer på linje med de europæiske udfordringer indenfor landbrug og fødevarer.