• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion20. 05. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU’s landbrug- og fødevaresektor.

Fem forskningsinstitutioner vil samarbejde om at styrke forskningen i landbrug og fødevarer. Fra Danmark deltager Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet.

Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til den fælleseuropæiske ambition om at skabe bæredygtige, konkurrencedygtige og omstillingsparate fødevaresystemer.
EU’s beslutningstagere står i den forbindelse overfor flere presserende dilemmaer. ESAAF vil fungere som en hub og en dedikeret videnskabelig stemme i politiske diskussioner om fødevaresystemer og sikre, at fremtidige strategier understøttes af velfunderet og uafhængig forskning.

Tre af de stiftende medlemmer af ESAAF understreger følgende:
-Vi er helt overbeviste om, at den excellence- og praksisdrevne videnskabelige ekspertise, som vi tilbyder i ESAAF, vil komme til at spille en central rolle i den igangværende og kommende omstilling af den europæiske landbrugs- og fødevaresektor. Som en af grundlæggerne bag ESAAF er vi meget opsatte på at styrke forbindelsen mellem forskning og politik til fordel for hele Europe, siger Eskild Holm Nielsen, Dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet.

-Videnskab bør spille en grundlæggende rolle i arbejdet med at omstille Europas fødevaresystemer. ESAAF kommer til at bygge en afgørende bro mellem videnskab og politik ved at hjælpe EU med at navigere i de komplekse udfordringer indenfor landbrugs- og fødevareområdet. Vi er overbeviste om, at fødevare- og landbrugspolitik har brug for en grobund af fakta for at lykkes, siger Sjoukje Heimivaara, chef for Wageningen Universitet og Forskning, Holland.

-På trods af løbende forsøg på at styrke Europas økosystemer for forskning og innovation indenfor landbrugs- og fødevaresektoren, findes der ingen koordineret indgang til at samarbejde med forskningssektoren på europæisk plan, understreger Phillipe Mauguin, CEO i INRAE, Frankrig.

En fælles videnskabelig front
De stiftende medlemmer af ESAAF repræsenterer tilsammen en geografisk sammensat koalition med stærke videnskabelige traditioner for forskningsbaseret myndighedsbetjening.
• Aarhus Universitet (AU) – Danmark
• Julius Kühn-Institut (JKI) – Tyskland
• National Research Institute for Agriculture, Food and Environmet (INRAE) – Frankrig
• Wageningen University & Research (WUR) – Holland
• Warsaw University of Life Sciences (WULS) – Polen
Tilsammen stiller disse institutioner årtiers videnskabelig excellence, innovation og erfaringsbaseret viden til rådighed for de politiske beslutningstagere i Bruxelles. ESAAF er ikke begrænset til de fem institutioner og forventer en udvidelse med organisationer fra forskellige regioner med akademiske kvalifikationer inden for landbrug og fødevarer.

Videnskab for bæredygtig effekt og vækst
ESAAF tilbyder at være en europæisk repræsentant for forskning inden for landbrug og fødevarer ved at tilbyde uafhængig og specialiseret videnskabelig ekspertise; fx til at understøtte Europa Kommissionen og andre aktører involveret i European Board on Agriculture and Food (EBAF).
Som supplement til eksisterende institutioner såsom Joint Research Centre (JRC) og Science Advice Mechanism (SAM), fokuserer ESAAF specifikt på kompleksiteten og diversiteten i landbrug og fødevaresystemer for at sikre, at regionale særpræg og de seneste videnskabelige fund præger EU politik.
De primære funktioner i ESAAF indebærer at:
• Levere hurtige, målrettede og ajourførte videnskabelige input til politiske diskussioner og processer.
• Fungere som en platform for koordineret og tvær-europæisk forskningsrådgivning på landbrugs- og fødevareområdet.
• Sikre synergier for eksisterende netværk og forhindre duplikeringer.
• Understøtte koordination og lancering af nye forskningsinitiativer på linje med de europæiske udfordringer indenfor landbrug og fødevarer.

Seneste nyt fra redaktionen

AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

InnovationNavnenytTop20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine [...]

Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion20. 05. 2025

Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor. Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til [...]

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

AktueltKonferencer og messer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo [...]

Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

Navnenyt20. 05. 2025

Multivac A/S' nye forretningsområde Multivac Ingredients tilbyder ingredienser samt produktudvikling for kunderne i det nyetablerede Applicationscenter Nordic i Vejle. Dette innovative applikationscenter består af et komplet bageri ”World of Bakery Nordic'” Protein FoodLab samt Pakkeri med samtlige [...]

Trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien

Procesudstyr20. 05. 2025

Den nyeste generation af det elektroniske PG-manometer fra ifm electronic a/s sætter nye standarder for trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien. Med en kombination af gennemprøvet sensorteknologi og banebrydende LED-display tilbyder løsningen både præcision, holdbarhed og forbedret [...]

Door System A/S får nye ejere

Navnenyt20. 05. 2025

Den østjyske dørproducent Door System A/S får nye ejere. Ejerleder Preben Søndergaard, der stiftede Door System tilbage i 1998, har valgt, at det nu er tid for at give virksomheden videre. Igennem en længere proces har han arbejdet på at finde den rette arvtager. De nye ejere bliver Assa Abloy, der [...]

Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messerProcesudstyr14. 05. 2025

Industrimessen Öresund 2025 er et nyt nordisk mødested. Med tre messer over to dage, som skaber et fælles mødested, er Øresunds Industrimesser udstillingsvinduet for fremtidens produktionsindustri. Ambitionen er at skabe en bæredygtig og effektiv produktion i Norden fremadrettet. Messen afholdes på [...]

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

BranchenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage14. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og [...]

”TECH & Trends 2025” – teknologidag og husmesse den 22. maj

Konferencer og messer14. 05. 2025

Teknologivirksomhederne under Techon7Group inviterer til ”TECH & Trends 2025”, der afholdes den 22. maj i Vejle. Dagen giver mulighed for at dykke ned i de nyeste teknologier herunder terminalløsninger til fødevareforarbejdende virksomheder. Techon7Group beskæftiger sig med modulære [...]

Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

ForskningFremtidens fødevareproduktionKlima og miljøNavnenytProcesudstyrTop13. 05. 2025

Mikrosvampe skal omdanne biologisk affald til værdifulde fødevareingredienser. Det er målet i et nyt forskningsprojekt, der vil bidrage til reduktion af klimaudledninger fra animalsk fødevareproduktion og til at sikre mad til verdens voksende befolkning. Projektet vil skabe en ny [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

    20.05.2025

  • Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

    20.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

    20.05.2025

  • Trykmåling i fødevare- og drikkevareindustrien

    20.05.2025

  • Door System A/S får nye ejere

    20.05.2025

  • Industrimessen Öresund 2025 samler tre messer under ét tag

    14.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    14.05.2025

  • ”TECH & Trends 2025” – teknologidag og husmesse den 22. maj

    14.05.2025

  • Mikrober skal skabe bæredygtige proteiner til fremtidens fødevarer

    13.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik