• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltNavnenytVand- og energibesparende teknologier19. 03. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Varmepumpeteknologi skal reducere CO2-udledning

Arla Foods Ingredients (AFI) tager et stort skridt mod målet om at reducere CO2-udledningen ved at opføre et eldrevet varmepumpesystem på virksomhedens primære forarbejdningsanlæg i Danmark. Projektet til 32 millioner EUR er Arlas hidtil største enkeltinvestering i reduktion af CO2-udledning.

Varmepumpesystemet på Danmark Protein-sitet, som forventes at være i drift i 2025, vil kunne omdanne 2,8 MW elektricitet til 8 MW varme. Med skiftet fra gas- til eldrevet varmeproduktion anslås det, at det kan reducere anlæggets drivhusgasemissioner med ca. 14.500 tons CO2-ækvivalenter om året – en reduktion på 22 pct. sammenlignet med 2023.
Dermed vil det bidrage betydeligt til Arlas overordnede mål om at reducere CO2-udledningen fra produktionen med 63 pct. sammenlignet med basisåret 2015 inden 2030. Sammen med tiltag for at nå målet om 100 pct. vedvarende el på alle dets europæiske sites inden udgangen af 2025, er varmepumpesystemet på Danmark Protein et af de største skridt, Arla har taget mod indfrielsen af sine reduktionsmål.
Investeringen er kulminationen på mange års arbejde hos Arla Foods Ingredients, der har en lang historie med at indføre teknologi til elektrificering af produktionsanlæggene. Erfaringerne fra mindre varmepumpeinvesteringer har dannet grundlag for designet af det fuldt integrerede system, der vil opsamle energi fra kølevandet. Den afledte varme vil blive tilført anlæggets 90°C centralvarmesystem, der leverer varme til processer som rengøring og spraytørring, som er nødvendige for fremstillingen af pulveriserede valleingredienser.
Paul van Rooij, Vice President, Supply Chain hos Arla Foods Ingredients, siger:
-Der er en stigende efterspørgsel efter vores produkter over hele verden, men det er afgørende, at vi vokser bæredygtigt. Effektiv elektrificering og en overgang til vedvarende energi er centralt i Arlas forpligtelse til at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Denne innovative varmepumpeteknologi vil tillade os at opdele vores energisystem, så vi kan producere varmen mere bæredygtigt til vores brugere ved lavere temperaturbehov, samtidig med at vi kan udvikle bedre løsninger til vores få højtemperaturbehov. Det er endnu en vigtig milepæl på vores rejse mod at reducere CO2-udledningen.

Varmepumpesystemet på Danmark Protein vil fungere som en reference for lignende projekter på andre Arla Foods Ingredients-anlæg.

Seneste nyt fra redaktionen

130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Hygiejne og fødevaresikkerhedLaboratorieteknikTop30. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne, som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser [...]

Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktionNavnenyt30. 09. 2025

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO2 – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. CO2-overskud [...]

Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

AktueltBranchenytNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage30. 09. 2025

27 danske mikrobryggerier vedtog onsdag den 24. september en skarp udtalelse med opfordring til politisk handling over for EU’s emballagetvang. På et møde i Bryggeriforeningens gruppe for små og mellemstore bryggerier i Svendborg blev følgende udtagelse enstemmigt vedtaget:-Danmarks bryggerier [...]

Fra lokal fiskerimesse til international succes

Konferencer og messer30. 09. 2025

DanFish International har siden 1974 udviklet sig fra lokal fiskerimesse til en af verdens vigtigste messer for udstyr og tjenester til fiskeindustrien. Messen, der afholdes i Aalborg den 7.-9. oktober, er et internationalt forum, der samler fiskere, leverandører og eksperter fra hele verden for at [...]

Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

Automation og robotterKonferencer og messer30. 09. 2025

Ragner Automation inviterer til husmesse den 7.-8. oktober, hvor man kan møde branchens stærkeste leverandører og bl.a. opleve Linerfree etikettering fra HM Systems A/S. Den 7.-8. oktober slår Ragner Automation dørene op til husmesse i Hornslet, hvor nogle af branchens førende leverandører [...]

HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

Konferencer og messerTop23. 09. 2025

I næste uge åbner MCH Messecenter Herning dørene til et sandt teknologiunivers, der samler hele den danske industri. Der er naturligvis tale om HI Tech & Industry Scandinavia, der løber af stablen fra den 30. september til den 2. oktober 2025. Messen byder på 600+ udstillere, 12 haller, seks [...]

Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion23. 09. 2025

Græs er et godt bud på en plantebaseret proteinkilde, der kan spille en nøglerolle for landbruget og fødevareindustrien i fremtiden. Det konkluderer Vestjyllands Andel, SEGES Innovation og Aalborg Universitet. Det var en afgørende tærskel at komme over, da det for nylig lykkedes professor Mette [...]

EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed23. 09. 2025

Stigning i infektioner med listeria i EU får Kommissionen til at indføre skrappere krav til producenter af spiseklare fødevarer fra juli 2026. Det viser den nyeste zoonoserapport, der giver overblik over sygdomme, som overføres til mennesker fra fødevarer og dyr. Rapporten er udarbejdet af DTU [...]

Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

Automation og robotterPrimær produktion23. 09. 2025

Danske FarmDroid, hvis soldrevne robotter allerede sår og luger marker i over 20 lande, mere end fordobler nu størrelsen af de frø, robotten kan håndtere. I samme hug hæves robottens kapacitet med 20 procent, fordi den nu kan køre hurtigere. Robotten øger udbyttet med op til 40 procent og sparer op [...]

HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

Konferencer og messerPakke- og fyldemaskiner samt emballage23. 09. 2025

HM Systems A/S præsenterede en prototype på Linerfree Dispenseren tilbage i 2012, men den brede lancering har ladet vente på sig. Efter mere end 10 år er markedet nu for alvor klar til detailetikettering uden bagpapir – og virksomheden præsenterer en fuldt udviklet udgave på HI-messen. HM [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • 130 år gamle flasker vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    30.09.2025

  • Globalt partnerskab med dansk deltagelse vil lave mad ud af CO2

    30.09.2025

  • Skal Danmark ofre sin ølkultur for EU-bureaukrati?

    30.09.2025

  • Fra lokal fiskerimesse til international succes

    30.09.2025

  • Husmesse i Hornslet: Automationsløsninger samlet under ét tag

    30.09.2025

  • HI-messen sætter atter spot på fødevareteknologien

    23.09.2025

  • Græsgennembrud kan blive et fødevare- og landbrugseventyr

    23.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    23.09.2025

  • Internationalt rost dansk robot udvider mulighederne

    23.09.2025

  • HM Systems A/S: Nu er markedet klar til etikettering uden bagpapir

    23.09.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik