• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, og her har en større delegation fra North Carolina State University været på besøg for at skyde det transatlantiske samarbejde officielt i gang.

Johan Agrell, Strategic Business Development Manager, Food & Water Division, Alfa Laval, og Rohan A. Shirwaiker, fremtrædende professor i industri- og systemteknik og meddirektør for Bezos Centre for Sustainable Protein.

To af verdens stærkeste innovationsmiljøer inden for biosolutions, der er bioteknologiske klimaløsninger inden for blandt andet fødevarer og landbrug, er gået sammen om at udvikle fremtidens funktionelle fødevarer. Teknologisk Institut og North Carolina State University har besøgt Alfa Laval i København, der er industrikoncernens globale centrum for løsninger til føde- og drikkevareindustrien.
Med en delegation på mere end 20 besøgende bestående af både videnskabelige medarbejdere og statslige beslutningstagere er samarbejdet nu for alvor skudt i gang, efter parterne underskrev en fælles hensigtserklæring til FN’s Climate Week i New York.

Delegationen fra North Carolina besøger Alfa Laval Innovation House i Søborg.

To stærke innovationsmiljøer
-Den overordnede idé med samarbejdet er at skabe en forbindelse mellem to stærke innovationsmiljøer. Danmark er førende inden for den grønne omstilling med en stærk forbindelse til landbrug, plantebaserede fødevareløsninger og bioteknologi, mens North Carolina er et førende bioteknologisk centrum i USA. Her hos Alfa Laval er vi stolte af at være en del af Danmarks indsats for at finde mindre klimabelastende løsninger, og vi er glade for at se, at samarbejdet er kommet godt fra start, siger Johan Agrell, Strategic Business Development Manager, Food & Water Division hos Alfa Laval.
Samarbejdet er opstået i kølvandet på annonceringen af, at Alfa Laval investerer i et Food Application & Innovation Centre i netop København. Det forventes at stå færdigt i 2027.
Formålet med centret er blandt andet at støtte fødevareproducenter i at udvikle nye typer fødevarer og skalere dem til industriel produktion til en voksende global befolkning, samtidig med at miljøpåvirkningen minimeres.

Næringsrige og funktionelle fødevarer
Målet med det nye, transatlantiske samarbejde er at udvikle næringsrige og sunde funktionelle fødevarer, der kan bidrage til at bekæmpe ikke-smitsomme sygdomme, reducere miljøpåvirkningen og tackle underernæring ved at berige fødevarer med næringsstoffer, smag og tiltrækningskraft.
-Bioprocessing, hvor man bruger eksempelvis bakterier eller enzymer til at udvikle et bestemt produkt, bygger på anvendelsen af fermentering, som har været brugt til at fremstille fødevarer i tusinder af år. Nu tager vi det til et nyt niveau med præcisionsfermentering og biomassefermentering, hvor vi kan producere protein som en fødevareingrediens med et væsentligt reduceret klimaaftryk, forklarer Johan Agrell.
-Hvis vi skal finde løsninger på de store udfordringer med at sikre fødevaresikkerheden, er vi nødt til at arbejde sammen. Med dette nye, transatlantiske samarbejde er vi endnu et skridt i den rigtige retning, siger han afslutningsvis.

Foruden det kommende Food Application & Innovation Centre er Alfa Laval i Søborg ved København allerede hjemsted for Alfa Laval Innovation House, som tilbyder faciliteter og ekspertise til startups, der udvikler nye og mere bæredygtige løsninger inden for blandt andet fødevarer, energi og miljø.

Seneste nyt fra redaktionen

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, [...]

Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

AktueltNavnenytPakke- og fyldemaskiner samt emballage21. 10. 2025

Siden producentansvaret for emballage trådte i kraft den 1. oktober 2025, skal virksomheder, der selv står tilbage som slutbrugere med emballageaffald, ikke ende med regningen. De kan i stedet søge om økonomisk kompensation. For at gøre den proces så let som muligt, lancerer Emballageretur og ERP [...]

Brancheforening udvider

AktueltNavnenyt21. 10. 2025

Tican Fresh Meat A/S, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt 80.000 ugentlige slagtninger er landets næststørste slagteri, har besluttet at melde sig ind i brancheorganisationen FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af [...]

Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

Navnenyt21. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange [...]

Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

Madspildsløsninger21. 10. 2025

Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nye tal fra Eurostat. Ifølge opgørelsen har Danmark et samlet madspild på 261 kilo pr. indbygger, hvor det europæiske gennemsnit ligger på 130 kilo pr. indbygger. I det private smider de danske husholdninger markant [...]

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

ForskningHygiejne og fødevaresikkerhedKlima og miljøTop14. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en [...]

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

AktueltNavnenyt14. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været [...]

Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

AktueltKlima og miljøProcesudstyrVand- og energibesparende teknologier14. 10. 2025

For første gang har Arla Foods installeret elektrisk varmepumpeteknologi på spraytørringsprocessen på et mælkepulveranlæg – i stedet for at anvende naturgas. I dette tilfælde på AKAFA i Svenstrup. Og det har været en stor udfordring. Selvom Arla allerede bruger varmepumper på flere mejerier, [...]

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Konferencer og messer14. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder [...]

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

Branchenyt14. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

    21.10.2025

  • Kollektive emballageordninger lancerer ny portal

    21.10.2025

  • Brancheforening udvider

    21.10.2025

  • Tak for dig Marianne – du vil blive savnet

    21.10.2025

  • Nye tal fra Eurostat: Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    14.10.2025

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    14.10.2025

  • Milepæl – varmepumpe til spraytørringsproces

    14.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    14.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    14.10.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik