• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

Fremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop21. 10. 2025 | Helle Friemann Nielsen

Transatlantisk samarbejde om biosolutions til fødevarer

Endnu et vigtigt skridt er taget i Alfa Lavals helt store satsning på fødevareinnovation i Danmark med et nyt, transatlantisk samarbejde til udvikling af biosolutions til fødevarer. Alfa Laval i København er industrikoncernens forretningshovedkvarter for løsninger til føde- og drikkevareindustrien, og her har en større delegation fra North Carolina State University været på besøg for at skyde det transatlantiske samarbejde officielt i gang.

Johan Agrell, Strategic Business Development Manager, Food & Water Division, Alfa Laval, og Rohan A. Shirwaiker, fremtrædende professor i industri- og systemteknik og meddirektør for Bezos Centre for Sustainable Protein.

To af verdens stærkeste innovationsmiljøer inden for biosolutions, der er bioteknologiske klimaløsninger inden for blandt andet fødevarer og landbrug, er gået sammen om at udvikle fremtidens funktionelle fødevarer. Teknologisk Institut og North Carolina State University har besøgt Alfa Laval i København, der er industrikoncernens globale centrum for løsninger til føde- og drikkevareindustrien.
Med en delegation på mere end 20 besøgende bestående af både videnskabelige medarbejdere og statslige beslutningstagere er samarbejdet nu for alvor skudt i gang, efter parterne underskrev en fælles hensigtserklæring til FN’s Climate Week i New York.

Delegationen fra North Carolina besøger Alfa Laval Innovation House i Søborg.

To stærke innovationsmiljøer
-Den overordnede idé med samarbejdet er at skabe en forbindelse mellem to stærke innovationsmiljøer. Danmark er førende inden for den grønne omstilling med en stærk forbindelse til landbrug, plantebaserede fødevareløsninger og bioteknologi, mens North Carolina er et førende bioteknologisk centrum i USA. Her hos Alfa Laval er vi stolte af at være en del af Danmarks indsats for at finde mindre klimabelastende løsninger, og vi er glade for at se, at samarbejdet er kommet godt fra start, siger Johan Agrell, Strategic Business Development Manager, Food & Water Division hos Alfa Laval.
Samarbejdet er opstået i kølvandet på annonceringen af, at Alfa Laval investerer i et Food Application & Innovation Centre i netop København. Det forventes at stå færdigt i 2027.
Formålet med centret er blandt andet at støtte fødevareproducenter i at udvikle nye typer fødevarer og skalere dem til industriel produktion til en voksende global befolkning, samtidig med at miljøpåvirkningen minimeres.

Næringsrige og funktionelle fødevarer
Målet med det nye, transatlantiske samarbejde er at udvikle næringsrige og sunde funktionelle fødevarer, der kan bidrage til at bekæmpe ikke-smitsomme sygdomme, reducere miljøpåvirkningen og tackle underernæring ved at berige fødevarer med næringsstoffer, smag og tiltrækningskraft.
-Bioprocessing, hvor man bruger eksempelvis bakterier eller enzymer til at udvikle et bestemt produkt, bygger på anvendelsen af fermentering, som har været brugt til at fremstille fødevarer i tusinder af år. Nu tager vi det til et nyt niveau med præcisionsfermentering og biomassefermentering, hvor vi kan producere protein som en fødevareingrediens med et væsentligt reduceret klimaaftryk, forklarer Johan Agrell.
-Hvis vi skal finde løsninger på de store udfordringer med at sikre fødevaresikkerheden, er vi nødt til at arbejde sammen. Med dette nye, transatlantiske samarbejde er vi endnu et skridt i den rigtige retning, siger han afslutningsvis.

Foruden det kommende Food Application & Innovation Centre er Alfa Laval i Søborg ved København allerede hjemsted for Alfa Laval Innovation House, som tilbyder faciliteter og ekspertise til startups, der udvikler nye og mere bæredygtige løsninger inden for blandt andet fødevarer, energi og miljø.

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

BranchenytFremtidens fødevareproduktionInnovationNavnenytTop02. 12. 2025

På AU Viborg er forskere klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I november 2025 åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på [...]

Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

AktueltNavnenytProduktionsudstyr02. 12. 2025

Dana Technology ApS får tildelt det amerikanske patent 12419325 B2 for sin Rotary Disc Texturizer (RDT), hvilket markerer en vigtig milepæl for virksomhedens innovative tilgang til forarbejdning af fødevarer. Patentet beskytter virksomhedens unikke metode til at omdanne protein- og kulhydrat [...]

Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

AktueltAutomation og robotterBranchenyt02. 12. 2025

Coop er først i Danmark til at gøre brug af en helt ny modningsteknologi, der sammen med kunstig intelligens sikrer, at forbrugeren altid finder spisemodne avocadoer i butikkerne. De nye, spisemodne avocadoer kommer som Irma-produkt fra uge 49. De fleste kender det: Man skal bruge en avocado, [...]

Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

Branchenyt02. 12. 2025

Nye bioteknologier har potentiale til at revolutionere fx fødevareproduktion, medicin, behandling og miljøbeskyttelse. Patenter på bioteknologi har både vidtrækkende konsekvenser for, hvilke bioteknologier, der bliver udviklet såvel som, hvem der kan få adgang til de udviklede teknologier. Nu sætter [...]

Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

Fremtidens fødevareproduktionNye føde- og drikkevarer02. 12. 2025

Tetra Pak lancerer solsikkeprotein, der er en plantebaseret ingrediens udviklet til at hjælpe føde- og drikkevareproducenter med at imødekomme efterspørgslen på plantebaserede produkter. Solsikkeproteinet åbner op for ny produktinnovation inden for plantebaserede og funktionelle føde- og [...]

Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

InnovationNavnenytProcesudstyrTop25. 11. 2025

Den danske biotekvirksomhed Chromologics fremstiller effektive, naturlige og bæredygtige farver til fødevarer ved hjælp af fermenteringsteknologi. Sammen med bl.a. Novo Holdings investerer EIFO i virksomheden. Med den nye finansiering kan Chromologics tage de sidste skridt mod lancering af deres [...]

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

AktueltNavnenytProduktionsudstyr25. 11. 2025

I sidste uge modtog Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, [...]

Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

AktueltPakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

Nemco Machinery A/S lancerer en ny serie af "selvtænkende" termoformere, der kontinuerligt analyserer egne processer. Serien repræsenterer ikke alene et stort skridt i den teknologiske udvikling; den understøtter også den grønne omstilling – og spås at blive en gamechanger for [...]

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Fremtidens fødevareproduktionMadspildsløsningerNavnenyt25. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden og med Teknologisk Institut i front, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship [...]

Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

Pakke- og fyldemaskiner samt emballage25. 11. 2025

I sidste uge tog Coop endnu et skridt mod mindre plastaffald i hverdagen. Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie, ”Coop”, produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle plastlåg. Det drejer sig om 4,7 millioner bægre og giver en årlig reduktion på 15 ton [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi – kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    02.12.2025

  • Dansk teknologi får tildelt amerikansk patent

    02.12.2025

  • Ny AI-modningsmetode sikrer spisemodne avocadoer

    02.12.2025

  • Det Etiske Råd sætter fokus på patenter – for hvem skal eje fremtidens bioteknologi?

    02.12.2025

  • Tetra Pak baner vej for ny anvendelse af solsikkeprotein i fødevare- og drikkevareindustrien

    02.12.2025

  • Millioninvestering til lancering af ny naturlig rød farve til fødevarer

    25.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    25.11.2025

  • Nye termoformere er en gamechanger inden for pakkemaskiner

    25.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    25.11.2025

  • Coop fjerner låg på creme fraiche og reducerer 15 ton plast

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Plus Process gratis online:

Annoncering i Plus Process:

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik