• LinkedIn
  • OM FOODPROCESFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FoodprocesFOKUS

til aktører i den producerende fødevareindustri, herunder maskinbyggere og tekniske beslutningstagere som produktionschefer, kvalitetschefer, laboratoriechefer, it-chefer, produktudviklingschefer og indkøbere.

  • Automation og robotter
  • Branchenyt
  • Forskning
  • Fremtidens fødevareproduktion
  • Hygiejne og fødevaresikkerhed
  • Innovation
  • Klima og miljø
  • Konferencer og messer
  • Laboratorieteknik
  • Madspildsløsninger
  • Navnenyt
  • Nye føde- og drikkevarer
  • Pakke- og fyldemaskiner samt emballage
  • Primær produktion
  • Procesudstyr
  • Produktionsudstyr
  • Uddannelse
  • Vand- og energibesparende teknologier

AktueltForskningKlima og miljø07. 05. 2024 | Helle Friemann Nielsen

Orme kan gøre fiskeopdræt langt grønnere

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle masseproduktion af orme, der kan erstatte både kosttilskud og vaccinere fiskene tidligere end hidtil. Noget, der gør opdræt mere effektivt og dermed nedsætter CO2-aftrykket.

Nogle af de orme, som forskerne vil bruge som foder i stedet for andre fisk.

Når fisk som sandart og helleflynder i dag bliver opdrættet, bliver de fodret med hjuldyr og larver af saltsøkrebs og vandlopper. Smådyr, der er både dyre og besværlige at opdrætte.
Problemet er, at mange fiskelarver, fra de udklækker og vokser sig større, skal have levende føde. De kan ofte ikke nøjes med tørfoder. Saltsøkrebs og vandlopper leveres som æg, som fiskeopdrætteren derefter selv sørger for at klække og klargøre. Og det tager tid.
Desuden bliver en stor del af foderet importeret fra USA, Kina og Rusland og skal dermed transporteres hele vejen til Danmark.
En gruppe forskere fra AU, DTU og AAU står nu klar med et alternativ. Med 18 millioner kroner fra Innovationsfonden i ryggen vil de udnytte to slags jordlevende orme til foder: “white worms” og nematoder.
-Det smarte ved ormene er, at de kan overleve at blive frosset ned. Når fiskeopdrætteren får dem, skal han sådan set bare tø dem op, og så er de klar til fiskene. På den måde sparer han tid, han ellers bruger på at udklække foder, siger seniorforsker Stine Slotsbo fra Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.
-Ikke nok med det, så kan vi sørge for at ormene indeholder omega-3-fedtsyrer. Noget de selv kan danne. I dag bliver traditionel levende føde beriget med fiskeolier gennem tilskud, der stammer fra restfisk fanget i havet – og det er jo ikke særlig bæredygtigt at fodre fisk med fisk.
I projektet ligger der desuden en ambition om at fylde ormene med probiotiske bakterier samt en vaccine til fiskene for at gøre fiskeynglen mere robust og forebygge fiskesygdomme, der ofte koster dyrt i form af høj dødelighed.
Ormene skal efter planen produceres lokalt og leve af forskellige organiske affaldsprodukter. På den måde vil produktionen af foderet også være markant grønnere end det nuværende foder.

Projektet hedder DELIFEED (Delivery of Healthy and Sustainable Live Feed for Juvenile Fish) og løber fra 2024 til 2028. Med i projektet er AU, DTU Aqua og AAU, samt firmaerne Fishlab, E-Nema og W42, samt seks fiskeproducenter, der skal teste det udviklede foder i deres produktion. Det drejer sig om Alpha Aqua, Aqua Pri, Skagen Salmon, Venøsund Fisk og Skaldyr, Nordic Halibut og Landbaseret Akvakultur Norge.
Innovationsfonden har investeret 13 mio. kr. i projektet, der har et totalt budget på 18 mio.

Seneste nyt fra redaktionen

Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

Automation og robotterInnovationTop27. 05. 2025

Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle [...]

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltBranchenytNavnenyt27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet – og nu er Foreningen Dansk Vin – FDV – blevet en del af SMVdanmark. Dermed bliver FDV den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV repræsenterer både hobby- og erhvervsavlere i [...]

AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

AktueltHygiejne og fødevaresikkerhed27. 05. 2025

Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som fx listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i [...]

Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

Navnenyt27. 05. 2025

Lineage, Inc., der er verdens største globale temperaturkontrollerede lager-REIT, har i dag annonceret tilgængeligheden af større kapacitet på sit kølelager i Vejle, Lineages største lokation i Danmark. Udvidelsen i Vejle bringer den samlede kapacitet op på 93.500 EUR-paller, hvilket øger [...]

Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

Klima og miljøNavnenyt27. 05. 2025

Danish Crown, SEGES, Aarhus Universitet og DLG er sammen med en række samarbejdspartnere lige nu ved at undersøge, hvordan metanproduktionen fra slagtekalve kan nedsættes. Dyresundhed og fødevaresikkerhed er topprioritet i projektet. Midler mod metanproduktion fra kreaturer bliver et vitalt [...]

Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

NavnenytProcesudstyr27. 05. 2025

Scanvaegt Systems A/S har med virkning fra 1. maj 2025 erhvervet aktiemajoriteten i Bent Nygaard Elektronik ApS. Opkøbet markerer begyndelsen på et strategisk partnerskab, som er et vigtigt skridt i Scanvaegt-koncernens vækststrategi. Partnerskabet styrker Scanvaegt Systems’ position som [...]

AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

InnovationNavnenytTop20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine [...]

Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

AktueltForskningFremtidens fødevareproduktion20. 05. 2025

Fem af Europas førende forskningsinstitutioner inden for landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor. Den nye forskningsalliance ESAAF sigter mod at bidrage til [...]

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

AktueltKonferencer og messer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo [...]

Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

Navnenyt20. 05. 2025

Multivac A/S' nye forretningsområde Multivac Ingredients tilbyder ingredienser samt produktudvikling for kunderne i det nyetablerede Applicationscenter Nordic i Vejle. Dette innovative applikationscenter består af et komplet bageri ”World of Bakery Nordic'” Protein FoodLab samt Pakkeri med samtlige [...]

TILMELD NYHEDSBREV

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

Seneste Nyheder

  • Den ydmyge frøanalyse er på vej ind i den digitale tidsalder

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler

    27.05.2025

  • Lineage udvider faciliteten i Vejle og styrker sit kølekædenetværk i Norden

    27.05.2025

  • Nyt projekt skal kortlægge og mindske metan fra kalve

    27.05.2025

  • Scanvaegt Systems A/S opkøber Bent Nygaard Elektronik ApS

    27.05.2025

  • AI-baseret system skal nudge til at spise grønnere og mere bæredygtigt

    20.05.2025

  • Videnskabelig alliance skal styrke forskning i landbrug og fødevarer

    20.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Multivac A/S introducerer nyt forretningsområde og nyt applikationscenter

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs trykte magasiner online:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

Annoncering i trykte magasiner:

Plus Proces LevnedsMiddelBladet

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik